İnciay Yapım ve MTSO

İnciay Yapım Şirketimizi 1994 yılında kurduk.  1997 yılında Şirketimizin bir ürünü olan İstikbal Gazetesi’ni yayın hayatına geçirdik.

İnciay Yapım ve MTSO

Senarist yönetmen Rüştü Aydın yazdı

İnciay Yapım Şirketimizi 1994 yılında kurduk.  1997 yılında Şirketimizin bir ürünü olan İstikbal Gazetesi’ni yayın hayatına geçirdik. Gazete olarak o günlerde Mersin basınında önemli hareketlilik sağladık. Onlarca yazar, onlarca çalışan ile Mersin’in dağını taşını, uzak yakın demeden köy köy, belde belde ilçe ilçe ile dolaştık; Yöre insanına ulaştık, hallerini sorduk, demeç aldık, haber yaptık, yayın yaptık. (Arşivimizde mevcuttur.) Ayrıca gazetemizin Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği dallarında açtığı ses yarışmaları ile Mersinimizin bağrından çıkan güzel sesleri ilimize kazandırdık. Yarışmalarımız ile değer kazanan türkü söyleyen müzikle uğraşan sanatçılar hala gündem oluşturmaktalar.

2001 yılında matbaa kurduk, kitap yazan dostlara ulaştık en ucuz kitapların, gazetelerin dergilerin basımını gerçekleştirdik… Yetmedi yayın hayatına görsel çalışmaları ekledik. Mersin’de ilk sinema eserini İnciay Yapım olarak biz ürettik. 2003 yılında Silifke ilçesi Ovacık köyünde, köylülerin oyuncu olduğu kara çadırda geçen dramatik bir yaşam öyküsünü “Tek Kadın” adı ile filmi yaptık. Başladık artık, devam ettik, 2004 yılında ikinci sinema filmi “KİYA” adı ile 35 yıllık Kargıpınarı’nda bir mahalle muhtarının yaşam öyküsünü film yaptık. Durmadık, 2005 yılında Mersin’in önemli değerlerinden Yeşilçam sinema filmlerinin ünlü oyuncusu Yılmaz Şerif’in yönetmenliğini yaptığı Uzuncaburç tarihi ören yerinde çekimlerini yaptığımız “Üç Kızlar” adlı tarihi eser kaçakçılığını konu edinen sinema filmini yaptık. Devam ettik, 2006 yılında Tarsus Eshab-ı Kehf’in (Yedi Uyurlar) konusunu sinema filmini “KITMİR” adı ile çektik.  Yeter mi bize, yine başladık 2009 yılında Erdemli ilçemizin Çamlı köyünde Yörük obası kurduk, adını “Yörük Düğünü Belgesel Filmi” koyduğumuz belgesel filmimizi çektik. Sadece düğün sahnesine bin kişi katıldı. Bin kişinin önünde film setini kuran Mersin’in tek yapımcı firmasıyız. Şu anda (08.07.2023) İnciay Yapım-Youtube kanalımızda 1.500.000. izleyiciyi geçmiş durumda. Mersinlilerin gurur duyacağı bir sayıdır bu. Kısa Metrajlı Film çalışmalarımızdan “Yaşamaksa” filmi Altın Portakal yarışmasına katıldı. CNR Mersin Kitap fuarında gösterimi yapıldı. Her sinema film çalışmalarımızı, adı Mersin olan “Mersin’de Sinema” dergimiz ile destekledik.

FAKAT HALA DEVAM EDEN İLGİSİZLİĞE ANLAM VEREMİYORUM…

Her film bittiğinde dönemin seçilmiş atanmış etkili yetkili herkese duyuru yaptım. Bazı kurumlara dilekçeler ile tanıtım yapmasını önerdim. Bazıları tasarruf genelgelerini bahane olarak ürettiler. Bazıları ise yanıt bile vermediler. Hiç unutmuyorum. Girit Türklerinin mübadele dönemini anlatan kısa metrajlı “Kandiya Güneşi” filmimizin gösteriminde dönemin MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, çok beğendiğini fakat haberlerinin olmadığını belirtmesi dikkatimi çekmişti. Halbuki Ulusal ve yerel basının dikkatini çeken yapımlarımız yayın kuruluşlarının manşetlerinde yer almıştır. Beni mutlu eden ise Faik Burakgazi başkanın gelerek izlemesi ve beğenmesi olmuştur. İnciay Yapım olarak beğenilmeyen hiçbir şeyi üretmedik.

Film sanayinin Mersin’e kazandırılması yönünde çekimlerini yaptığımız filmlerimizin tanıtımının yapılması için; 2003 yılından bu yana MTSO Meclisine İnciay Yapım şirketimizin (Bu arada 1994’ten bu yana aidatımızı ödüyoruz ve hiç borç bırakmadık ve her seçimde oyumuzu kullandık.) basın kuruluşları meslek kolundan giren meclis üyelerimizin kapısını çaldık, ziyaretler yaptık, telefonla istekte bulunduk ama maalesef olumlu hiçbir yanıt alamadık. Bu yetmedi MTSO Yönetim Kurulu Başkanlarına ziyaretlerde bulunduk. Derdimizi anlattık, film çalışmalarımızın örneklerini sunduk tanıtım için yine ses çıkmadı. Neden çıkmadığını merak ediyorum, aslında kulağıma gelen fısıltıları dinleyecek olursam haklılar mı acaba diye kendime soruyorum. Bir dostumun, “Sen sosyal demokrat olaydın senaryosunu yazıp, çoğunun yönetmenliğini yaptığın bu eserlerle seni Türkiye’nin en meşhur insanı, şirketini de baş tacı ederlerdi.” sözleri hala kulağımı çınlatıyor.

İnciay Yapım durmak istemiyor… Yeni umutları taşımayı sürdürüyor. MTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeni seçilen Hakan Sefa Çakır Başkanımıza başarılar diliyorum. 

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER