Uluslararası Satranç Turnuvalarının En Önemlisi Başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu iş birliğinde organize edilen 'Mersin Büyükşehir Belediyesi 6. Uluslararası Satranç Turnuvası'nın startı verildi. Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde yoğun bir ilgiyle başlayan turnuvaya, 11 yabancı ülke ve 30 ilden toplam 314 sporcu katıldı.

Uluslararası Satranç Turnuvalarının En Önemlisi Başladı

ULUSLARARASI SATRANÇ TURNUVALARININ EN ÖNEMLİSİ BAŞLADI

SEÇER: “BU TURNUVADA HER MİLLETTEN İNSAN, DÜNYA BARIŞI İÇİN MESAJ VERECEK”

AÇILIŞ HAMLESİNİ BAŞKAN SEÇER İLE TULAY YAPTI

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu iş birliğinde organize edilen 'Mersin Büyükşehir Belediyesi 6. Uluslararası Satranç Turnuvası'nın startı verildi. Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde yoğun bir ilgiyle başlayan turnuvaya, 11 yabancı ülke ve 30 ilden toplam 314 sporcu katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de turnuva öncesi sporcuları ziyaret ederek, başarılar diledi. Turnuvanın startı Başkan Seçer ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay'ın açılış hamlesiyle verildi. 10 Eylül tarihine kadar sürecek turnuvada, dereceye giren isimlere ödülleri verilecek.

Başkan Seçer: “Bu turnuvalar, toplumsal anlamda dünyaya mesaj veriyor”

Turnuvayı hem kentimizin hem de ülkemizin tanıtımı açısından çok değerli bulduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Özellikle şehir dışından, hatta yabancı ülkelerden gelen misafirlerimize, güzel bir Mersin mevsiminde, güzel günler geçirmelerini diliyorum. Çok güzel bir organizasyon. Satranç Federasyonu Başkanımız başta olmak üzere, turnuvada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliklerin her şeyden önce dini, dili, ırkı ne olursa olsun, dünya insanlarının bir arada barışı temsilen, dünyaya bir mesaj vereceği etkinlikler olmasını diliyorum. Zaten kültürün, sanatın, sporun ana misyonu da budur” diye konuştu.

Gülkız Tulay: “Diğer tüm uluslararası turnuvalara örnek bir turnuva”

Faaliyet programını yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini belirterek, turnuvanın açılışında kısa bir konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “Türkiye Satranç Federasyonu’nun, bugün 1 milyon 90 bin lisanslı sporcusu var. Şunu memnuniyetle belirtmek isterim ki, geldiğimiz bu noktada yerel yönetimlerin bize çok önemli katkıları olduğunu görüyoruz. Bugün 6’ncısını hayata geçirdiğimiz Uluslararası Mersin Açık Satranç Turnuvası da bunun en önemli göstergelerinden biri. Mersin Turnuvası; hem organizasyon yeteneği anlamında, hem de reytingi yüksek sporcuların katılımı anlamında, diğer tüm uluslararası açık satranç turnuvalarımıza örnek teşkil eden bir turnuva” dedi.

Sporcular, açılışın ilk oyununa başladılar

Turnuvaya Rusya’dan katılan uluslararası büyük usta Vyacheslav Ikonnikov, “Bu etkinliğe ilk defa katılıyorum. Gayet iyi, katılımın da iyi olduğunu düşünüyorum. Bir belediyenin, federasyonla beraber böyle bir organizasyon düzenlemesi güzel bir şey” dedi.

Mersin’de yaşayan Alperen Metin, “Küçüklüğümden beri satrançla haşır neşir oldum. Turnuva çok iyi olmuş. Her şeyi çok iyi hazırlamışlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuna ilk defa katılıyorum. Sistem iyi bence. Ayrıca 10 tane GM oyuncusu getirmeleri de çok iyi olmuş. Onları da izleyerek, zevkle maçlarına katılabileceğiz” diye konuştu.

Bu turnuvaya daha önce de katıldığını belirten 11 yaşındaki satranç oyuncusu Şirin Annaberdiyeva, “Bu sene ikinci turnuvamı oynayacağım ve yüksek puan çekmeyi düşünüyorum. Babam da büyük usta olduğundan satrancı çok iyi biliyorum. Bence turnuva çok başarılı. Organizasyon çok güzel” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan Yağız Gallevci, “Satrancı keyif amaçlı oynuyorum. Mersin satrançta kuvvetli bir ilimiz. Turnuvaya daha önce bir kez daha katıldım. Organizasyonu ve atmosferi gayet güzel buldum” dedi.

12 yaş kızlarda Satranç Milli Takım oyuncusu Latife Yade Günaştı, bu turnuvaya 3’üncü kez katıldığını belirterek, “Geçen yıl güzel bir derece yaptım. Yerel kadınlarda 1’inci oldum. İnşallah bu yıl da güzel geçecek. Bu ortamı çok beğeniyorum. Çünkü küçükten büyüğe bir sürü kişi karşıma çıkabiliyor. Teşekkür ederim böyle bir turnuva yaptıkları için” diye konuştu.

5 yaşından beri satranç oynayan ve birçok ödüle sahip Ege Öz, “Daha önce bir kez katılmıştım ve buraya takım turnuvası için gelmiştik. Bu iyi bir organizasyon olmuş. İddialıyım, diğer arkadaşlarıma da başarılar diliyorum” dedi.

Aileler de sporcularla aynı heyecanı paylaştı

Sporcuların yanı sıra aileler de turnuvanın açılış maçında heyecanı yaşadı. Oyunların oynandığı salonun dışında bekleyen aileler, sporcuların başarılarını heyecanla bekledi. Turnuvanın en genç ismi 7 yaşındaki minik Mert’in annesi Münire Şahin, “Mert 4,5 yaşında satrançla tanıştı. Geçen yıl Türkiye Şampiyonası’na katıldı. Bu yıl da hedefimiz o. Çok güzel bir organizasyon” ifadelerini kullandı.

Oğlunun geçen yılki turnuvaya da katıldığını söyleyen baba Alaaddin Çakıtler ise, “Organizasyon güzel. Uluslararası olması daha iyi. Oğlum 9 yaşında. Yaklaşık 5 yaşından beri satranç oynuyor. Bu tür yarışmalara, bir dereceye girmesinden ziyade tecrübe edinmesi amacıyla geliyoruz” diye konuştu.

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER