VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, 21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ, NEVRUZ GÜNÜ VE ORMAN HAFTASI ETKİNLİĞİNE KATILDI
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, Nevruz Bayramı ve Orman Haftası kapsamında 6 Şubat’ta meydana gelen deprem şehitlerimiz anısına düzenlenen fidan dikimi etkinliğine katıldı.
Vali Pehlivan, programda yapmış olduğu konuşmasında; “Bugün hem Dünya Ormancılık Günü hem Nevruz Bayramı hem de Ormancılık Haftasının başlangıcıdır. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu hafta vesilesiyle gerek fidan dikimi gerekse ormancılık alanındaki diğer faaliyetlere hem dikkat çekilecek hem de baharın gelişiyle birlikte yıl boyunca devam edecek olan bu faaliyetlerle ilgili çalışmalar başlatılacak ve devam ettirilecek.
6 Şubat'ta büyük bir deprem felaketiyle sarsıldık. 11 ilimiz birinci derecede bu depremlerden etkilendi. Yaklaşık 14 milyon vatandaşımız depremlerden zarar gördü. Bu depremlerin sonucunda çok sayıda can kaybımız oldu. Dün AFAD Başkanlığının açıkladığı rakama göre 50.096 can kaybımız, 107 binin üzerinde de yaralımız var. Ben öncelikle depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor; ailelerine, yakınlarına, bütün milletimize, ülkemize sabır ve başsağlığı; yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum.
Bugün burada yaptığımız bu faaliyetimizi depremde vefat eden vatandaşlarımıza atfediyoruz. Bugün ve bu hafta boyunca dikeceğimiz bütün fidanları, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımız için dikeceğiz. 50.000’in üzerinde fidanı toprakla buluşturacağız. Bugün sembolik olarak ağaç dikimi gerçekleştirmekle birlikte yaklaşık hafta içinde 50 bin fidanı; yıl boyunca da 4,5 milyon fidanı toprakla buluşturma hedefimiz bulunmaktadır.
Orman varlığı açısından zengin bir ilde yaşıyoruz. Yüz ölçümümüzün %52,7’si ormanlarla kaplıdır. Ormanlarımızı gençleştirme ve rehabilitasyon gibi çalışmalar dahilinde korumaya, bir yandan da yeni fidanlar dikmek suretiyle orman varlığını artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. İlimizde yıllık ortalama 6 milyon civarında fidan üretmekteyiz.
450 milyon tohumu toprakla buluşturduk.
Geçtiğimiz yıl ve ondan önceki yıl ormanlarımızda maalesef büyük yangınlar yaşamıştık. Ama öncelikle yangınla mücadele edildikten sonra yanan ormanlarımızın yerine gerek tohumlama yöntemiyle gerek fidan dikimi yöntemiyle yeşillendirme ve tekrar ormanlaştırma faaliyetleri yürütüyoruz. Nitekim geçtiğimiz yıl yanan Gülnar Büyükeceli ve çevresindeki ormanlık alanda 27 ton, yaklaşık 450 milyon tohumu toprakla buluşturduk. Bu tohumların 23-24 milyonu fidan olarak yeşermeye başladı. Bir önceki yılda meydana gelen yangınla ilgili hemen hemen aynı miktarda tohumu toprakla buluşturmuştuk. O fidanlarımız da boylanmaya, yeşermeye başladı. Öncelikle yangınların çıkmaması için mücadele ediyoruz. Bu konuda kurumsal bazda, okullarımızda, mahallelerimizde vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ve bilinçlendirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerimiz oluyor ki, bu faaliyetler devam edecek.
Önemli olan afetlere hazırlıklı olmaktır.
2021 yılı İçişleri Bakanlığımız tarafından, Deprem Eğitim Yılı, 2022 yılı da tatbikat yılı ilan edilmişti. Afetlere hazırlık anlamında, İlimizde binlerce vatandaşımıza ulaşarak eğitim çalışmaları yapmıştık. Geçtiğimiz yıl da bu kapsamda, bütün yurtta olduğu gibi, onlarca tatbikat yaptık. Doğal afetler hiç beklemediğimiz anda ortaya çıkabiliyor. Önemli olan bu afetlere hazırlıklı olmaktır. Kurumlarımız, bu afetlere karşı yapısal anlamda hazırlıklarını sürdürüp müdahale planlarını güncel tutarak, araç ve ekipman ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedirler.
Mersin olarak, deprem bölgesine en yakın illerden biriydik.
Deprem büyük, bu büyük depremin yaralarını büyük bir dayanışmayla satacağımıza inanıyoruz. Bütün ülkemiz; devletiyle, milletiyle kenetlendi. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün Bakanlarımız, Bakanlıklarımız, her kademedeki kamu görevlileri ve milletimiz sürecin başından beri üzerine düşeni yapıyor. Yaşadığımız acıları azaltma gayreti içerisindeyiz. Yapısal dönüşüm ve yenileme çalışmaları devam ederken, ilimizde misafir ettiğimiz depremzede vatandaşlarımızla yakın iletişim içerisinde olmaya, desteklemeye, onlara moral desteği sağlamaya devam edeceğiz. İlimiz sağlık alanında da depremde yaralanan vatandaşlarımıza sahip çıktı. Deprem nedeniyle ortaya çıkan yaraları sarma konusunda da ilimiz, bütün kurum, kuruluşlar, sivil toplum teşkilatları, bütün Mersinli vatandaşlarımız; hem bölgeye araç, gereç, ekipman, gıda ve benzeri malzemelerin gönderilmesi hem de depremi yaşayan depremzedelerin ağırlanması konusunda gerekli katkıyı sağladılar. Bu vesileyle bütün hemşerilerimize, kurum ve kuruluşlarımıza bir kere daha teşekkür ediyorum.
Çocuklarımızın hepsi birer fidan.
Onlar yeşile, doğaya, ormana sahip çıkarak aslında geleceklerine sahip çıkıyorlar. Bir yandan onlar yetişecek, bir yandan da adeta onları temsil eden ormanlardaki fidanlarımız yetişecek ve geleceğe nefes olacak. Vatanımız için, memleketimiz için yapacak elbette çok işimiz var. Bununla birlikte hepimizin muhakkak bir dikili ağacının olması gerekir.
Bu vesileyle, Orman Bölge Müdürlüğümüze ve bütün çalışanlarına yürüttükleri çalışmalarda başarılar diliyorum. Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın’ın konuşmasının ardından, İl Müftüsü Aydın Yığman ve hazırun tarafından deprem şehitlerimize ve yaralanan vatandaşlarımız için dua edildi. Yapılan duanın ardından Valimiz Ali Hamza Pehlivan, öğrenciler ve programa katılanlar ile birlikte temsili fidan dikimi gerçekleştirdi.
Programa, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Kahveci, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Uğur Kocaman, Baro Başkanı Gazi Özdemir, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, KKTC Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet İsmail Yağcı, gaziler, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.