Mersinliler “Mutlu Kelebekler Festivali”ni Bekliyor

Nil RTV’de 41 Dakika Programında Rüştü Aydın’ın Konukları, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Atasoy ve Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Sezer oldu. Mutlu Kelebekler Festivalinin konuşulduğu programda Rüştü Aydın’ın sorularını yanıtladılar. Kelebek türünde Ülkemizde Birinci Avrupa’da dördüncü olan Mut ilçesinin tanıtımına “Mutlu Kelebekler Festivali’nin büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

DEKAN ATASOY: MUT’TA YAŞAYAN 131 KELEBEK TÜRÜ VAR

“Mutlu Kelebekler Festivali’nin başlangıç öyküsünü anlatan Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Atasoy, defalarca Mut ilçesine gidip geldiğini söyledi. Dekan Atasoy, “Bir Çalıştay esnasında Sayın Mut Ticaret Odası başkanımız bizi Mut’a davet ettiler. Çok geniş bir yazar kadrosuyla Mut’a gittik. Toplantıda herkes üstleneceği konuyu yazarken, bir arkadaşımız da kelebek gözlemciliğini anlattı, iddialı bir konuydu. Çünkü daha önce de Akdeniz’in turizm güneşi adlı kitabımızı yazarken, özellikle Mut’taki kelebeklerin varlığından haberdardık.  Uzun bir anlatımdan sonra iş rakamlara geldiğinde birden bire gündem değişti. Verdiği bilgi şu şekildeydi. Mut’ta yaşayan 131 kelebek türü var. Bu ne demek Türkiye’de 1 numara. Avrupa’da 4’üncü, dünyada, ise 5. Sırada. Bu önemli bir bilgi oldu.”

19 NİSAN SABAHI ÜNİVERSİTEDEN 6.30’DA TURLAR, MUT’A DOĞRU HAREKETE GEÇECEKLER

Ulaşım konusunda da bilgi veren Dekan Atasoy, “19 Nisan 2025 tarihinde Mut ilçemizin Çınar Altı Parkı’nda festivalimizi yapacağız. 19 Nisan sabahı Üniversiteden 6.30’da turlar, Mut’a doğru harekete geçecekler. Festivali gerçekleştireceğiz. Türkiye’de belki de kelebek temasıyla kurulan ilk fuar olması açısından önemlidir. Umarım geleneksel hale gelir. Bunun bir istihdama ticarete dönüşmesi gerekir. Festivaller, fuarlar, kongreler, sempozyumlar turizmi hareketlendiren önemli öğelerdir. Etkinlikler ile desteklemek gerekiyor. Sürekli canlı tutmak gerekiyor…

Mut’un tanınması gerekiyor. Bu çok önemli. Profesyonel rehberler tarafından hafızalarına alınmadığı takdirde Mut’un gelişmesi mümkün değil. ”

MDOB'tan Yeni Yılın İlk Prömiyeri Fındıkkıran Balesi MDOB'tan Yeni Yılın İlk Prömiyeri Fındıkkıran Balesi

KELEBEK VE DOĞA SÖYLEŞİ DE GERÇEKLEŞECEK

Festival içeriğinde neler olacağınıda anlatan Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Atasoy, “Kelebeğin diliyle konuşmak diye bir sergimiz olacak. Kurutulmuş kelebeklerin tamamı, 131 kelebek türü sergimiz olacak.  Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından 131 kelebeğin tamamı orada yerini alacaktır.  Ve aynı zamanda o işin doçenti, profesörü bizzat kendisi anlatacak. Yani kelebeği nerede bulmuş, nasıl yakalamış bilimsel içeriği nedir. Akla gelebilecek bütün soruların cevabını bulabileceği bir platform gerçekleşecek. Kelebek ve doğa söyleşi de gerçekleşecek.

19 NİSAN KELEBEĞİN UYANIŞI, BİR BAKIMA KELEBEK BAYRAMI ve KELEBEK GÖZLENECEK

Fotoğraf sergimiz var. Profesyonel fotoğrafçıların çekmiş olduğu fotoğraflar olacak. Kelebek gözlem turumuz olacak. Kelebekler yeni yeni uyanıyor. 19 Nisan kelebeğin uyanışı, kelebek bayramı aslında bir bakıma. Daha sonra devam ediyor ve Temmuz Ağustos aylarında kelebek sayısı türü daha çok artıyor. Bu başlangıç. Onları yer köprü şelalesine suyun kenarın da saat 14’den sonra kelebekler 11 e kadar öğle arası verirler dinlenirler. 14’den16’ya kadar tekrar faaliyete geçerler. Bizde 14’de onların habitatlarına zarar vermeden doğaya bayıra gitmeden turizme açılmış bir bölgede görebildiğimiz kadar. Yoğunluğu o günün şartlarına, koşularına yağış hava durumuna göre. Önemli olan insanın kendini kelebek hissetmesidir.

KELEBEK DOKUNUŞLU TATLAR TURİSTLERLE BULUŞACAK

Kelebek dokunuşuyla şekillenen tatlar atölyesi olacak… Doğadan ilham alan yemekler ile buluşmuş ne kadar yöresel yiyecek içecek varsa bunların da farkındalığını ön plana çıkarmak amacıyla mutfaklarda pişen yemekler gelen turistler ile buluşturulacaktır.

KELEBEĞİ, METHİYE TARZINDA YAZILMIŞ ŞİİRLERLE ANLATACAĞIZ

Kelebek şiir günü olacak. Bir gün kelebek ile ilgili şiir yazacağım hiç aklıma gelmezdi. Ve kelebek temalı şiirler yazıldı. Kelebeği, methiye tarzında yazılmış şiirlerle anlatacağız.

KELEBEK HAREKETLİ ÇOCUKLARA EŞLİK EDECEĞİZ

Ben bir kelebeğim atölyesi. Bir okulumuza görev verdik. Halk eğitim merkezinde. Çocukların yapmış olduğu her şey çok farklı oluyor. Özellikle onlara teşekkür ediyorum. Kelebek hareketlerini yapıyorlar. Kelebek gibi hareket ediyorlar. Giden turistlerin de onların hareketlerine eşlik etmelerini bekliyoruz.

Yüzümde ki kelebek. Kelebek kostümlü bir palyaço bir arkadaşımız tarafından giden herkesin yüzüne mutlu kelebeğin figürlerini resimlerini çizecek. İsteyen kim olursa artık. Kelebek sanatını keşfet diye bir etkinliğimiz var. Kelebek temalı hediyelik eşyalar yapılacak. Diğer taraftan Bir sanatçımız Nazan Kundak hanım kostüm dikmiş, defile gibi etkinliğimiz olacak. Orada bir yürüyüş gerçekleştirecek.

Diğer tarafta şiir demişken koroyu da eklemek gerekiyor. Çukurbağ Cumhuriyet Kadınlar Korosu’nun etkinliği olacak. 5-10 tane repertuvar gerçekleştirmişler onlarda konser verecekler. Ve kadınlar hepsi bunlar. Aynı zamanda köyde yaşayan insanlar. Yerel kıyafetiyle kelebek temasıyla olacaklar. Ve En önemlisi Mut’un coğrafi işaretli ürünleri fuarda yerini alacak. “Dedi.

4 TANE MİTOLOJİK ÖYKÜMUZ VAR

Mut ilçesinin ve Göksu nehrinin özelliklerini de anlatan Dekan Atasoy, “Göksu’nun mitolojik rüyası diye bir tane çalışmamız var. Göksu çok önemli bir alan. 6 bin 400 km karelik bir alana sahip Göksu havzası. Silifke’den başlıyor, Mut üzerinden devam ediyor. Geniş bir alan, Karaman’ın, Antalya’nın, Konya’nın sınırlarına kadar gidiyor. Bizim Göksu ile ilgimiz daha çok aşağı ve orta havzası Mersin il sınırları içerisine giriyor. Bunun da önemli bir kısmı Mut’ta. Kültür var, yaşanmışlık var, öyküler var. Bunları derledik. Etkinliklerimiz sırasında Göksu ile ilgili dört tane mitolojik öykümüz var. Özellikler bunları da lokasyon olarak yer köprü şelalesinin başında anlatmış, dillendirmiş olacağız. Mitoloji de Kıskançlık, aşk, savaş, macera yaşanmış.” Dedi

BAŞKAN SEZER: ÖNCELİKLE BİZ BU İŞİN MUTFAĞINI KURDUK

Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Sezer “Mutlu Kelebekler Festivali” ile Mut ilçesinin tanıtımına büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. Mut ilçesinde Kayısı Festivali, Zeytin Festivali gibi festivallerinin de yapıldığına da değinen Başkan Sezer, Kelebek türü ile birinci olan İlçemiz adına yapılacak olan Kelebek Festivalinin de ilgi çekeceğini söyledi. Başkan Sezer, “Aslında bizler Turizm Çalıştay’ı olarak başlamıştık bu yolculuğa. Hocamız bir araştırma yapmış. Mut’da kelebek sayısı bakımından birincisiniz dedi. Bu sefer Çalıştay kelebeğin üzerine döndü. Dünyada beşinci Olmak Türkiye’de birinci Olmak kolay da değil. Duyurulması gerektiğini düşünüyoruz. Ve Mutlu Kelebekler Festivaline başladık. Öncelikle biz bu işin mutfağını kurduk. Belediyemiz, kaymakamlığımız onlarda taşın altına elini koydu. Hem ayrıca Mut’un kültürel ve sosyal yönlerini göstereceğimiz, insanları orada misafir edeceğimiz kültür ve sanat festivali gibi bir gün olacak. Tüm halkımızı davet ediyorum” Dedi.

Festival alanına Mut Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığının öncülüğünde dernek olarak bir stant kurulacağını söyleyen Başkan Sezer, Mut’un ürünlerinin de bu stantta sergileneceğini söyledi.

Program sonunda konuşmacılar, ekrandan tüm Mersinlileri 19 Nisan 2025 Cumartesi günü Mutlu Kelebekler Festivali’ne  davet ettiler.

Başkan Şahin Sezer ve Dekan Prof. Dr. Ahmet Atasoy; Program sonrasında günün anısına NİL RTV Yönetim Kurulu Başkanı Mesut  Sezer, Program yapımcısı Rüştü Aydın ile birlikte fotoğraf çekildiler