Akkuyu NGS’nin 1’inci Güç Ünitesinde Makine Dairesinde Köprü Vinci Devreye Alındı

Akkuyu NGS’nin 1’inci Güç Ünitesinde Makine Dairesinde Köprü Vinci Devreye Alındı

Akkuyu NGS’nin 1’inci Güç Ünitesinde Makine Dairesinde Köprü Vinci Devreye Alındı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşaat sahasında 1’inci Güç Ünitesi’nin makine dairesinde 350 ton kaldırma kapasitesine sahip köprü vinci devreye alındı. Türbin binasının en önemli vinci olan elektrikli çift kirişli köprü vinci, nükleer güç santralinin inşaat ve montaj çalışmaları sırasında ve işletme aşamasında kaldırma, taşıma ve yükleme-boşaltma işlemlerinin yapılmasına imkân veriyor.

1’inci Güç Ünitesi’nin makine dairesine farklı seviyelerde kurulmuş olan toplam üç köprü vincini yüksek teknolojili kontrol sistemi bir arada tutuyor. Bu sistem, tüm işletme senaryolarında vinçlerin, kancaların veya halatların çarpışma olasılığını ortadan kaldırıyor. Üst kademede, iki adet küçük tekerlekli yük arabası ve traversle donatılmış ana köprü vinci yerini aldı. Türbin bölümünün alt kademesinde sırasıyla 30 ve 15 ton kaldırma kapasiteli geniş açıklıklı köprü vinçleri bulunuyor.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı – NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh: “Gerekli tüm kontrol işlemleri tamamlandıktan sonra türbin bölümünün üç köprü vincinden ilki ve en önemlisi devreye alınmıştır Montaj tamamlandıktan sonra tüm vinçler, ekipmanın kurulumu ve makine dairesindeki ağır yüklerin taşınması için kullanılacaktır. Güç ünitesinin işletilmesi sırasında vinçler, türbin binasının ana ve yardımcı ekipmanlarının bakım ve onarımını organize etmek için gereklidir. Her vincin hizmet ömrü, güç ünitesinin tüm işletme süresine göre tasarlanmış olup tasarım ve üretim sırasında en yüksek düzeyde güvenilirlik sağlanmaktadır.”

Bilgi notu:

Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk nükleer güç santralidir. Akkuyu NGS projesi, 3+ nesil VVER tipi Rus reaktörleriyle donatılan dört güç ünitesinden oluşmaktadır. NGS güç ünitelerinin her biri 1200 MW kapasiteye sahiptir.

Akkuyu NGS inşaatı, dünyada “Build-Own-Operate (Yap-Sahip Ol-İşlet) modeli ile hayata geçirilen ilk nükleer endüstri projesidir.

Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki hükümetler arası anlaşmanın koşullarına göre, NGS’nin ilk güç ünitesinin işletmeye alınması, ünitenin inşası için tüm izinlerin alınmasını müteakip 7 yıl içinde gerçekleşmelidir. 2018'de 1’inci Güç Ünitesi’ni inşa etmek için lisans alınması dikkate alındığında, bu süre 2025 anlamına gelmektedir. Bununla birlikte proje katılımcıları, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yıldönümü olan 2023 yılında 1’inci Güç Ünitesinin başlatma-ayarlama işlerine hazır hale gelmesini sağlanmak için her türlü çabayı göstermektedir.

Rusya, yabancı meslektaşlarıyla yapıcı bir diyalog yürütmeye, dünyanın dört bir yanından ülkelerle iş birliğini geliştirmeye ve çok kutuplu bir uluslararası ilişkiler sistemini aktif bir şekilde şekillendirmeye devam etmektedir. Büyük yabancı enerji projelerinin uygulanması sürmektedir. Rosatom ve iştirakleri bu çalışmada aktif olarak yer almaktadır.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER