Birçok dünya ülkesini gezme şansım oldu. Doğa aşığı, tarihe karşı korumacı, insanlara saygılı birçok dünya ülkesi, şehir gördüm. Geçmişlerine çok saygılıydılar. Çevreyi kirletmemek için sanki el ele vermiş hareket ediyor gibiydi insanlar…
KOLAYLIĞIN BEDELİ, ERİYEN GELECEĞİMİZ…
Birçok dünya ülkesini gezme şansım oldu. Doğa aşığı, tarihe karşı korumacı, insanlara saygılı birçok dünya ülkesi, şehir gördüm. Geçmişlerine çok saygılıydılar. Çevreyi kirletmemek için sanki el ele vermiş hareket ediyor gibiydi insanlar…
Sadece Yabancı ülkeleri gezmedim. Güzel ülkem Türkiye’nin de neredeyse tamamını gezme şansım oldu.
O kadar güzel bir ülkede yaşıyoruz ki, kıymet bilene…
Binlerce yıllık tarihin, benzersiz doğanın ve medeniyetlerin beşiğindeyiz. İnsanlığın kök saldığı kadim topraklardayız.
Masmavi gökyüzüyle, yemyeşil ormanlarıyla, samimi insanlarıyla, tarih kokan topraklarıyla bir destan içinde yaşıyoruz.
Bu güzel vatanım, bazı yanlış kararlar neticesinde 2018 yılında Çin’in plastik atık ithalatını durdurmasından sonra Avrupa’nın plastik atık merkezi oldu.
2022 yılı itibariyle 33bin ton plastik atık kabul eder hale geldik.
Plastiklerin diğer adı polimer. Petrolün yan ürünü olan bu maddeyi yok edemediklerinden Plastik Endüstri Birliği Başkanı Larry Thomas geri dönüşüm yalanını uydurdu. Bir plastik şişe ömrünü 450 yılda tamamlıyor. Her gün dişimizi fırçaladığımız fırçalarımız, plastik ve 2550 yılında hala yaşıyor olacak. PLA yazmayan ve geri dönüşüm üçgeni 3-6-7 olan plastiklere sakın bulaşmayın. İlla plastik kullanacaksanız 1-2 olan plastikleri kullanın.
Petrol ve Doğalgaz üretmeye devam edildiği sürece, küresel ısınma ve sıcaklık artacak. Mevsimlerin değişmesi ve doğaya eritemediğimiz polimerin salınımı devam edecek.
Vatandaş olarak en büyük görevimiz plastik tüketimini azaltmak.
Çevre aktivistleri, doğayı yaşanabilir halde gelecek nesillere bırakabilmemiz için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Bireysel olarak her birimiz onların seslerine hoparlör olmalıyız. Bencillik yapacak zamanı çoktan geçtik. Plastik çağını bitirip, yeşil çağa adım atalım. Gezegenimizin yaşama ve bizden sonraya kalma hakkını elinden almayalım.
Alışverişlerde bez çanta veya karton çanta kullanalım. Suyumuzu cam şişelerde içelim. Yeniden kullanılabilir pipetler kullanalım. Çocuklarımıza plastiğin zararlarını anlatıp bilinçlendirelim.
Her birimizin evlerinde attığı bu küçük adımlar, büyük farklar yaratabilir. Bireysel gelişimimizi değiştirerek doğaya katkıda bulunabiliriz.
Bırakalım denizlerimiz mavi, doğamız yeşil kalsın.
Mevlana’nın dediği gibi;
Kıymet bilmek; kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır.
Vatan bizim, değerini bilelim.