Atalık Karakılçık Buğdayı Tarladan Sofraya Ulaştı Sıkma Ve Börek Oldu

Anadolu’nun en kadim buğday tohumunun geçmişi 10 bin yıla dayanıyor... Atalık Karakılçık Buğdayı Tarladan Sofraya Ulaştı Sıkma Ve Börek Oldu

Atalık Karakılçık Buğdayı Tarladan Sofraya Ulaştı Sıkma Ve Börek Oldu

Akdeniz Belediyesi’nin, kadınların ekonomik hayata katılımına destek olmak amacıyla açtığı Kadın Emeği Diyarı’nda üretim yapan kadınlar, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nce yetiştirilen, 10 bin yıllık geçmişi olan Ata Tohumu Karakılçık Buğdayından elde edilen undan sıkma ve börek yaparak Mersinlilerin beğenisine sunuyor.

Akdeniz Belediyesi, yerli ve organik tarımda başlattığı atakla gıda krizinin gündeme geldiği bugünlerde tarihi 10 bin yıla dayanan ata tohumu Karakılçık buğdayını yaşatıyor, geleceğe taşıyor. Bu çerçevede, Akdeniz ilçesi Yenitaşkent (Homurlu) Mahallesinde 5 dönümlük araziye ekilen ve geçtiğimiz haftalarda hasadı yapılan Karakılçık Buğdayından elde edilen un, Akdenizli üreten kadınlara hediye edildi.

Kadın Emeği Diyarı, üreten kadınların yanında…

Ürettikleri ürünler ile kent ve ülkeye katma değer sağlayan kooperatiflerin bulunduğu Zeytinlibahçe Caddesi ile Kuvai Milliye Caddesi’nin kesiştiği yerde yer alan Akdeniz Belediyesi Kadın Emeği Diyarı’nda faaliyet gösteren kadınlar, ata tohumundan elde edilen unlar ile sıkma ve börek yaparak vatandaşların beğenisine sundu.

Akdeniz Belediyesi tarafından desteklenen Kadın Emeği Diyarı’nda; Akdeniz Renkli Eller Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi, Mersin Toprak Ana Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi ile Umut Girişimciler Üretim Kooperatifi yer alıyor. Kooperatif üyesi kadınlar burada, kendi ürettikleri gıdaların yanı sıra, el emeği göz nuru eserlerini de sergileyip satışa sunuyor, kazanç elde ediyor.

“Akdeniz Belediyesi sayesinde evime ekmek götürebiliyorum”

Kadın Emeği Diyarı’nda üreten kadınlardan biri olan Müzeyyen Çiçek daha öncesinde hiçbir çalışma hayatı olmadığını, Akdeniz Belediyesi ve kooperatifleri sayesinde evine ekmek götürdüğünü söyledi.

Akdeniz Belediyesi’nin toprakla buluşturduğu ve 10 bin yıllık ata tohumu Karakılçık buğdayından elde edilen unların kendilerine hediye edildiğini kaydeden Çiçek; “Bizler de hediye edilen unlardan sıkma ve börek yapıp vatandaşlarımızın beğenisine sunduk. Hem onlar hem de biz çok beğendik. Burada ayrıca kendi ellerimiz ile ürettiğimiz reçel, turşu ve el işlerimiz de var. Mersinlileri buraya davet ediyoruz. Bize sağlanan desteklerden dolayı Akdeniz Belediyemize ve Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

“Ata tohumu buğdayı unundan birbirinden lezzetli ürünler ürettik”

El emeği birçok ürünü vatandaşların hizmetine sunduklarını dile getiren Leyla Gümüştaş ise, “Akdeniz Belediyemizin ata tohumuna sahip çıkarak ürettiği buğdaydan elde edilen unlar bize hediye edildi. Bizler de Karakılçık Buğdayı ununu kullanıp birbirinden lezzetli yiyecekler üreterek vatandaşlarımıza ulaştırma fırsatı yakaladık. Bize sağladığı her türlü imkân için Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Gültak’a çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER