Vali Pehlivan Deniz Kaplumbağasını Denize Uğurlandı

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tedavisi Tamamlanan 60 Yaşında İki Chelonıa Mydas Cinsi Deniz Kaplumbağasını Denize Uğurlandı

Vali Pehlivan Deniz Kaplumbağasını Denize Uğurlandı

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağalarını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi tamamlanan ve yaşam döngülerinin takibi amacıyla ‘marka’ takılan 60 yaşında 2 adet Chelonia Mydas cinsi deniz kaplumbağalarının Erdemli İlçesi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nde denize uğurlandı.

İlimiz sahillerinde yetkililer tarafından yorgun, bitkin ve hafif yaralı halde sahile vurmuş şekilde bulunarak tedavileri tamamlanan Chelonia Mydas türü yeşil deniz kaplumbağaları, Deniz Kaplumbağalarını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilerek güçlendirici serum ve ilaç takviyeleri ile tedavileri tamamlanmasının ardından Vali Pehlivan tarafından marka takılma işlemi gerçekleştirilerek denize uğurlandı.Düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Pehlivan; “Biraz önce tedavisi tamamlanan 2 deniz kaplumbağasını denizle buluşturduk. İlimizin sahilleri, deniz kaplumbağaları için önemli bir merkezdir. Daha çok Caretta Caretta olarak da bilinen iribaş deniz kaplumbağası ve Chelonia Mydas olarak ifade edilen yeşil deniz kaplumbağaları bizim sahillerimizi tercih ediyorlar. Zaman zaman deniz kaplumbağaları değişik sebeplerle yaralanmalara veya rahatsızlanmalara maruz kalabiliyorlar. İlimizde de Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağalarını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezindeki görevlilerimiz ve veteriner hekimlerimiz, yaralanarak zarar görmüş olan kaplumbağaları tespit edip bu merkeze getiriyorlar. Burada kaplumbağaların gerekli bütün tedavilerini yapıyorlar ve bugün olduğu gibi onların tekrar doğaya kavuşturulmasını sağlıyorlar. Bu merkezimizde bugüne kadar 45 deniz kaplumbağası tedavi edilmişti. Bugün de 2 kaplumbağayı da tedavi etmek suretiyle toplamda 47 kaplumbağayı denizle buluşturduk.

Tedavileri tamamlanarak Akdeniz'e uğurladığımız kaplumbağalarımızı aynı zamanda markalama da yapıyoruz. Bu markalama sayesinde kaplumbağalar, dünyanın neresine giderlerse gitsinler, hiç istemeyiz ama, eğer olur ya tekrar rahatsız olduklarında veya yaralandıklarında o marka üzerinden nereden geldikleri ve bunların nerede kayıtlı oldukları tespit ediliyor. Hemen oraya ulaşmak suretiyle gerekli irtibat sağlanıyor. O yüzden bu iki kaplumbağamıza da bu markalamayı da yapmış olduk.

İlgili personelimiz kaplumbağaların yumurtlama alanlarında, sahillerde ve kumsallarda sürekli geziyorlar ve kontroller yapıyorlar. Bunun dışında vatandaşlarımızın da tespitleri oluyor ve bu tespitleri bizlere bildirdiklerinde anında reaksiyon göstererek gerekli adımlar atılıyor. Buradaki maksadımız; altında Ülkemizin imzası bulunan Uluslararası Bern ve Barcelona Sözleşmeleri kapsamında türleri kaybolmakta olan kaplumbağalara bu merkezden katkı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Programa; Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Taner ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ömer Aslan katıldı.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER