Özdemir: “Dünya Bakliyat Günü Kutlu Olsun”

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Ö. Abdullah Özdemiryaptığı yazılı basın açıklamasında ‘Dünya Bakliyat Günü’nü kutladı.  Özdemir:

Özdemir: “Dünya Bakliyat Günü Kutlu Olsun”

Özdemir: “Dünya Bakliyat Günü Kutlu Olsun”

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Ö. Abdullah Özdemiryaptığı yazılı basın açıklamasında ‘Dünya Bakliyat Günü’nü kutladı.  Özdemir: “ 2016 Yılı Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edilmişti. Takip eden süreçte ise her yılın 10 Şubat günü “Dünya Bakliyat Günü” olarak belirlenmişti.

Tüm bu dönem boyunca bakliyatın faydalarına yönelik olumlu gelişmeler yaşandı. Bundan sonraki aşamada oluşan bu farkındalığın artarak devam etmesini sağlamamız gerektiği kanaatindeyim.

Sağlık İçin Bakliyat

Bakliyat, et ve et ürünleri ile eşdeğer protein seviyesine sahiptir. Demir, potasyum ve lif açısından oldukça zengindir. Kolestrol ve gluten içermez. Glisemik İndeks Değeri ve yağ oranı düşük, anti alerjik gıdalardır.

Bu özellikleri ile bakliyat obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği ve kanser gibi çağımızın yaygın hastalıkları ile mücadelede uzmanlar tarafından sıkça önerilmektedir.

Ayrıca virüslerin çoğalmasını önleyen antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotik özellikleri sayesinde son iki yıldır yaşamakta olduğumuz pandemi sürecinde oldukça etkin gıdalardır.

Üretici ve Çevre İçin Bakliyat

Kuru baklagiller birçok ürüne kıyasla daha az su ve gübreye ihtiyaç duymaktadır. Bunun kaynağı ise kuru baklagillerin büyüme döneminde toprağa azot takviyesi yapıyor olmasıdır.

Bu şekilde toprağın ömrü uzamakta ve verimi artmaktadır. Dolayısıyla aynı topraktan sürekli olarak ve yüksek verimde ürün alınmasını sağlar. Ayrıca kuru baklagiller zengin gen çeşitliliği ile içerisinden geçmekte olduğumuz iklim değişikliği sürecinde birçok iklime ve toprağa uygun türlere sahiptir. Böylece hem üretici için faydalıdır hem de çevre dostu ürünlerdir.

Geleceğin Gıdası

Bakliyat tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumundadır. Her yıl giderek daha da kıymetlenen bir ürün grubudur. Bu bağlamda bakliyat üretimi ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır.

Bu hedefe ulaşılması amacıyla 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nün politikalarımızın yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile Dünya Bakliyat Günümüzü kutluyorum.”

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER