Değirmençay Barajı Yükseliyor               

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, t

Değirmençay Barajı Yükseliyor               

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Gövde Yüksekliği 26 Metreye Ulaştı

Mersin’in bereketli topraklarını sulama suyuyla buluşturarak çiftçilerimizin hasadını bereketlendirecek olan Değirmençay Barajı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Tamamlanması ile 31 Bin 310 dekar tarımsal arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılayacak olan Değirmençay Barajı'nda, gövde dolgusunun yükseldiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Sulama maksadıyla inşa edilen Değirmençay Barajı tamamlandığında, Mersin’in Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki 12 mahallede, toplamda 31 bin 310 dekar tarımsal arazi sulama suyuna kavuşacak. Barajımızın gövde dolgusu inşasına 3 Ekim 2022 tarihinde başlanmıştı. Tamamlandığında temelden 110,50 metre gövde yüksekliğine sahip olacak olan Baraj'da bugün itibariyle 26 m yüksekliğe ulaşılmış olup çalışmalar devam etmektedir.” diye konuştu.

Mersinli Üreticilere Yılda 153 Milyon 410 Bin TL Ek Gelir

            Değirmençay Barajı’nın bölge tarımı için büyük önem taşıdığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA “Baraj sayesinde sulama suyuna kavuşacak olan arazilerde verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek. Kazançları artacak. Mersinli üreticiler, 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 153 Milyon 410 Bin Lira daha fazla kazanacak” dedi.

37,5 Milyon m³ Su Depolanacak

Tamamlandığında temelden 110,50 metre gövde yüksekliğine ulaşacak olan Baraj'da toplamda 4 milyon 350 bin m³ gövde dolgusu yapılacak ve kret uzunluğu ise yaklaşık 533 m olacaktır.

Barajın göl alanında 37,5 milyon m³ suyun depolanması sağlanacak ve böylece suyun bir damlası dahi israf edilmeden Mersinli çiftçilerimizin hizmetine sunulabilecektir.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER