Türk Dil Bayramı

Türk Dil Bayramı

Anadolu’nun Türkleşmesi gerçekleştiğinde, Anadolu’da yaşayan birçok medeniyetin kültüründen etkilenmişizdir. Özellikle Arap ülkelerinde elde edilen hâkimiyet ile Arapça ve Farsça gibi dillerde konuşma ve yazı hayatımıza girmiştir. Öyle ki saraylarda Arapça farsça konuşulmayabile başlanmıştı.

İşte bu günlerde Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277 tarihinde bir ferman yayınlar. ‘Bundan gayri hiç kimse kapıda dergâhta mecliste ve seyranda Türkçe’den başka bir dil konuşmayacaktır’  mecazı anlamında dile gelen bu fermanın çıkış tarihi “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Ayrıca, 1932 yılında yapılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de katıldığı 1.Türk Dil Kurultayı tarihi olan 26 Eylül günü de Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Her iki günümüz de kutlanan Türk Dil Bayramımız Kutlu Olsun.

Dil ülkenin gelişimi açısından çok önemlidir. Türk dünya dilleri arasındadır. Dünyada 500 milyona yakın insan Türkçe kökenli kelimelerle konuşuyorlar. Edebiyat, sanat kültür, spor teknoloji, sanayi bilişim gibi medeniyetin gelişimini sağlayan birçok önemli yaşam alanlarında Türkçe konuşulmalı, Türkçe kelimeler üretilmelidir. Örneğin buzdolabı gibi… Türkçemizin evrensel olabilmesi için üretimde ve gelişim de bilişim de öncülük etmeliyiz ki Türkçemizde gelişsin. Orneğin savunma sanayinde üretilen Helikopterimizin adı ‘Gökbey’ konulmuştur. Gökbey göklerde, gökbey her yerde denildiğinde ve bunu yabancı ülkeler satın aldığında onlarda ‘Gökbey’ diye anacaktır. Bunun gibiörnekler arttırıla bilinir.

Türkçemizi yabancı dillerin etkisinden kurtarmanın başka bir yoluyoktur. Türkçe okuyacağız, Türkçe düşüneceğiz, Türkçe yazacağız, Türkçe Yüzeceğiz, Türkçe koşacağız, Türkçe uçacağız Türkçe sohbet ederek yaşayacağız.

Türk Dil bayramımız kutlu olsun.

YORUM EKLE