Vahap Seçer mi, Serdar Soydan mı Şanslı

Kimi yerde CHP adayını DEM liler. Kimi yerde ise DEM adayını CHP lilerin desteklemesi şeklinde seçime gidecekler.

Vahap Seçer mi, Serdar Soydan mı Şanslı

Rüştü Aydın yazdı

Vahap Seçer mi, Serdar Soydan mı Şanslı

Belediye hizmetleri halk için yapılır. Bu amaçla halkın içinden biri seçilir. Nasıl mahalle muhtarının, mahalle halkından birinin seçilmesi ise; yüzbinlerin, milyonların seçeceği kişide o ilçenin, o şehrinin bildiği biri olmalı. Halk bunu ister.

31 Mart seçimleri yaklaşırken bu halk isteği maalesef parti isteklerine dönmüş durumda. Özellikle DEM partisi adayları halkta karşılık görmeyeceğini gördüğü için, CHP ile gizli veya açık destekleşmeyi tercih ettiler.

Kimi yerde CHP adayını DEM liler. Kimi yerde ise DEM adayını CHP lilerin desteklemesi şeklinde seçime gidecekler.

Bu yazımda benim irdeleyeceğim konu, DEM liderin vereceği oyu nasıl yönlendirdikleridir. DEM’e oy veren vatandaşlara, şu adaya vereceksiniz mesajı gittiğinde o adaya çıkan oy yüzde seksen-doksan oranında çıkıyor. Yani kamuoyuna, CHP ile İttifakı yok dense de DEM partisinin ülkeyi, şehri yönetmek gibi bir projesi olmadığından oylarını CHP adaylarına yönlendirmek gibi bir çabası olacaktır. Amaç ise Ak Parti ve Cumhur İttifakının başarısız olması içindir.

Bunu özellikle İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya gibi büyükşehirler olmak üzere birçok ilde uygulayacaklar.

Şimdi Mersin Büyükşehir ile Akdeniz ve Toroslar ilçesinde sonuç ne olur. Buna bir bakalım. 2019 seçimlerine DEM-CHP işbirliği yok denilerek seçime girilmiş olsa da aslında yine ittifak olarak çalıştılar ve onların desteği ile Vahap Seçer kazanmıştı. 31 Mart seçimlerinde de işbirliği ile seçime girecekler ve benim araştırmalarıma göre Vahap Seçer'in alabileceği en fazla oy yüzde 44 olacaktır. Halbuki CHP oylarının 6-7 puan düştüğü tahmin ediliyor.

Bu durumda Cumhur İttifakı adayı Serdar Soydan’ın oylarını ilçe belediye başkanlıkları kazanılarak artacaktır.

Nasıl?

Şöyleki; Cumhur İttifakı’nın Tarsus ilçe belediye başkan adayı Mahmut Tat’ın kazanma şansı oldukça yüksek ve yüzde beş altı farkla kazandığında oylar Serdar Soydan’a da gidecektir. Cumhur İttifakı’nın Toroslar Belediye Başkan Adayı Dr. Ali Öz’ün kazanma şansıda oldukça yüksek ve 2019 seçimlerine oranla Cumhur İttifakının oylarını yüzde yirmi arttıracaktır. Böylece Vahap Seçer ile Serdar Soydan arasındaki yüzde 4’lük oy oranı kapanacaktır.

Diğer unsurları da kısaca geçeyim: Tarsus’ta mevcut başkan CHP’den istifa edip oğlunu aday göstermesi, Mezitli’de CHP’li mevcut başkan Neşet Tarhan’ın istifa ederek bağımsız aday olması, yine Yenişehir ilçesinde eski CHP adayı İbrahim Genç’in bağımsız aday olması neticesinde Vahap Seçer’e gidecek oylarda doğal olarak etkileyici bir oranda düşüş olacaktır.

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Vahap Seçer için tüm bu olumsuz şartlar göz önüne alındığında seçilme şansının çok düşük olduğunu tahmin ediyorum.

Öte yandan Toroslar Belediye Başkan Adayı Dr. Ali Öz’ün isminin açıklandığı günden bu yana oylarının artarak devam ettiği gözleniyor. DEM’lilerin de desteklediği CHP adayı Abdurrahman Yıldız, köyü Aladağ’da bile yeterince tanınmayan bir isim. Durum böyle olunca; Cumhur ittifakının oylarının Toroslar ilçesinde büyük oranda artması gibi bir sonucu tahmin etmek zor olmasa gerek.

İyi Partili adayların bu kez MHP’den oy alacak güçlü adaylarının olmadığını görüyoruz. Bu şu demektir.2019 yılında alınan sonuçlardan en az yüzde elli oylarının düşeceğidir ve Bu oyların yüzde 30-40’ı Cumhur İttifakı adayı Serdar Soydan’a gideceğini düşünüyorum ve bu sonuç bile Büyükşehir adayını belirlemeye büyük oranda yetecektir.

Ayrıca Akdeniz ilçesinde yine DEM’li bir adayın CHP’lilerce desteklenmesi ne gibi bir sonuç doğurur sorusuna gelince; ben diyorum ki 2019 seçimlerinde de CHP’liler destek vermiş ve o zamanda DEM’liler kazanamamıştı. Yine Cumhur ittifakı Adayı M.Mustafa Gültak’ın az bir farkla da olsa seçimi kazanması için şanslı görüyorum. Ve Akdeniz ilçesinde alınacak sonuçların Büyükşehir oy oranlarını etkilemeyeceği görüşündeyim.

Son olarak bir tespitim var oda çok önemli. 2019seçimlerinde yeni kurulmuş bir Cumhur İtitfakı vardı. Ak Parti ve MHP kadroları birbirlerine tam ısınmamıştı. 31 Mart seçimlerine gidilirken bakıyoruz ev toplantılarına, meydanlara iki parti birbirine o kadar iyi kenetlenmişler ki adeta bir bütün gibi hareket ediyorlar. Buda seçmeni okşayan bir durum ve sonuca büyük oranda etki edecektir.

Netice tüm ilçelerde alınacak sonuçlarla yüzde altı farkla Serdar Soydan’ın Mersin Büyükşehir Belediye başkanı olarak seçilmesini ben şanslı görüyorum.

Sizce kim şanslı, kim seçilir? Bunun yanıtını; 31 Mart 2024  tarihi akşamında hep birlikte göreceğiz. Sağlıcakla Kalın!

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER