AMPULÜN IŞIĞINDA ÜÇ HİLALİN FEYZ’İNDE…

“Sağ kol güçlüdür, sol kolu besler, sağ kol büyükşehir ise sol kol ilçe belediyelerdir. Sağ kol kaybedilirse sol kol işlevsiz kalır.

 AMPULÜN IŞIĞINDA ÜÇ HİLALİN FEYZ’İNDE…

İsmail Şimşek Yazdı…

“Sağ kol güçlüdür, sol kolu besler, sağ kol büyükşehir ise sol kol ilçe belediyelerdir. Sağ kol kaybedilirse sol kol işlevsiz kalır. Bunun içindir ki sol kolların güçlü bir biçimde sağ kolu desteklemesi onu gelecekteki kendi işlevselliği için güçlendirmesi ona dayanak olması gerekiyor.

13 ilçe var. Ve her ilçenin elbette kendine has bir efsanesi kendine özgü bir menkıbesi vardır. Toroslar ilçesinde yaşayan biri olarak Toroslar, İç Anadolu’nun derinliklerine oradan yurdun dört bir yanına bağlanması yönüyle Anadolu’nun giriş kapısı Anadolu’nun muhafızıdır, onu kaybeden Anadolu’yu kaybeder. Toroslarında bir sembolü vardır. Toroslar demek Yörük demektir. Yörük demek ise ‘’ vatan demek, bayrak demektir.’’

Siyasette de her siyasi partinin parti bayrağının bir sembolü her siyasal sembolün ise bir mana retoriği vardır. Tıpkı MHP’yi temsil eden üç hilal gibi veya AK Parti’yi temsil eden yedi ışık ve yedi hüzme yayan ampul gibi.

Misal, MHP’nin üç hilali, bir değeri ifade eder. Dün Osmanlı’nın bayrak ve sancağını temsil ediyordu, bugün ise MHP’yi temsil etmektedir.

Anlamı ise, üç hilalin birincisi Osmanlının üç kıtadaki hakimiyetini, ikincisi Türk-İslam birliğini üçüncüsü ise nizami alemde Allah’ın kelamının yüceltilmesini ifade eder.

Milliyetçi Hareket Partisi bu sembolü ilk ismi Cumhuriyetçi Köylü Millet Parti olan adının Adana’da toplandığı büyük kongrede Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirilmesi ve merhum Alparslan Türkeş’in de parti genel başkanı seçildiği 1969 yılında parti bayrağı olarak kabul etmesiyle elde etmiştir.

Dolayısıyla MHP, biz Osmanlı’yız diyerek üç hilali kabul ederken ve aynı zamanda bir de İslamiyet öncesi tarihimiz bir geçmişimiz var söylemi ile de ‘’ kurt sembolünü” ülkü ocaklarının bayrak sembolü olarak sahiplenmiştir.

MHP’nin, Osmanlı’nın dünyaya üç hilalle vermek istediği mesajı parti bayrağına sembol olarak seçmesi dolayısıyla anlamlı bir detaydır.

Bugün cumhur ittifakını kuşatan ana çerçeve, Türk-İslam mukaddesatının ne kadar samimi ve derinlik içerdiğinin ve bunun iş birliğine dönüşmesinin öyküsüdür aynı zamanda.

Bu düzlemde Cumhur ittifakı ile ortaya çıkan durum, aynı zamanda siyasal kan uyuşumunun ve muhteviyatta ortaya çıkan doku uyuşumunun, ortak duygu ve mana zemininde ülkü, mefkure ve idealler derinliğinin de yakalanabilmesinin adıdır.

Bunun içindir ki Cumhur ittifakı ile ete kemiğe bürünen bu sevda Türk siyasal tarihin belki de en anlamlı işbirliğidir. Hadisenin sadece yüzeysel MHP-AK Parti ilişkisini yansıtmadığını konjonktürel veya siyaseten sıradan bir seçim mutabakatı olmadığının bilinmesi de ayriyeten önemlidir.  

Ayrıca bu ruh birlikteliğini vatana, demokrasi ve özgürlüğe bazılarımızda ülkenin mukadderat ve bekasına sahip çıkmak sahiplenmek olarak da nitelendirebiliriz. Bu perspektiften baktığımızda bu ilişkiye sadece sürece yönelik dönemsel ve pragmatik faydacı bir birliktelik olarak da bakmamak gerektiğini tecrübe ederek de öğrendik öğreniyoruz.

Bu ruh kökü çok derinlerde olan beka meselesinin hissedildiği her dönemde zaten var olan, 15 Temmuz gibi kritik eşikte direniş ruhuyla belirginleşen fizikötesi bir mantaliteyi işaret etmenin yanında cumhur ittifakı siyasal zemininde bütünleşen kökleşen bir yansımayı, bir projeksiyonu ifade eder.

Eğer bu ittifak tüm bu mantalitelerden azade ülkenin geçmiş ve gelecek vizyonundan uzak ülke için gövdenin taşın altına konmadığı ortak duygu veya hissiyatlara mesafeli dönemsel bir siyasal ittifak olarak görülse ve bu şekilde kabul edilseydi, tabanlar farklı tepkilerle siyasal seçim süreçlerini bloke eder bu ilişki yürümez ve bu zafer siyasal çıkarlar uğruna bir köşeye terkedilebilirdi.

Oysa cumhur ittifakı tarafları bu süreci 15 Temmuz 2016’dan bu yana siyasal zeminde öyle bir sahiplendiler ki AK Partililer MHP adayları etrafında MHP’liler ise AK Parti adayları etrafında gerek teşkilat başkanları gerekse tüm yönetim kademeleri ile gece gündüz durmadan çalıştılar, adayların başarısını kendi başarıları gördüler.

MHP’lilerin, Cumhurbaşkanına dönük içten ve dıştan gelen sıkıştırmalara ve manipülasyonlara karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sahiplenmeleri veya Sayın Bahçeli’ye karşı muhalefet bloğunun sözlü sataşmalarına karşı AK Parti’lilerin Sayın Bahçeli’ye sahip çıkması aslında hep konuştuğumuz ortak değerler ve idealler bakış açısının birer yansımasıdır.

AK Parti’nin parti bayrağındaki ampul sembolündeki yedi ışık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesiyle,’’ Demokrat, Cumhuriyetçi, Yerli ve Milliliği yedi hüzme ise Muhafazakâr, Kucaklayıcı, Devrimci ve Mazlumların Hamisi’’ olma özelliğine vurgu yapar.

Parti bayrak sembollerinin anlamını öğrendiğimize göre gelelim 31 Mart 2024 yerel seçimlere… Cumhur İttifakı, 31 Mart 2024 için seçim startını verdi. İş artık Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarına düşüyor. Çalmadık kapı sıkılmadık el bırakmamak ampulün ışığında üç hilalin feyzinde bir ruhla bir başarı hikayesi yazmak gerekiyor.

Bu ruh 15 Temmuz ruhuyla oluşan Cumhur İttifakı’nın büyük ve güçlü Türkiye misyonudur. Bu misyonun nüvesi ise aynı idealler etrafında aynı ruhun farklı sembollerle vücut bulması siyaset zeminine bir başarı hikayesi olarak yansımasıdır.

Cumhur İttifakı’nın Belediye Başkan adaylarına Hz.Mevlana’nın 7 öğüdünü hatırlatarak başarılar diliyorum.”

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER