Nil Sezer'in Kaleminden "Sağlık olsun…."

Sağlık hizmeti alanlar hastaneye gittiklerinde,sevgiyle ,bilgiyle  karşılanacağını bilsin;sağlık çalışanları da güvenle,bilimin ışığında işini yapabilsin…..

Nil Sezer'in Kaleminden "Sağlık olsun…."

Sağlık olsun….
Sağlık hizmeti alanlar hastaneye gittiklerinde,sevgiyle ,bilgiyle  karşılanacağını bilsin;sağlık çalışanları da güvenle,bilimin ışığında işini yapabilsin…..
  Ama ne yazık ki son yaşananlarla ,özellikle ‘’2 yıldır ‘’gecesini gündüzüne katıp mücadele eden sağlık neferleri zor zamanlardan geçiyor…İki yıldır daha bir farkına vardık hayatımızdaki yerlerini,önemlerini oysa onlar hep vardılar….
Peki hiç düşündünüz mü? Bir doktor kaç yılda yetişir?
(Sağlık- Sen), 2021 Sağlıkta Şiddet Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, 2021 yılında 364 saldırganın gerçekleştirdiği olaylarda, toplam 316 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı.
Sağlıkta şiddet uygulayanın yakını kalp krizi geçirdi,yine sağlık çalışanları müdahale etti.  Bunu görememek bile en büyük cehalet,en büyük günah….
Türk Tabipleri Birliğinin verilerine göre 17.03.2020 tarihinden 16.03.2022 tarihine kadar olan sürede 510 aktif sağlık çalışanı, 173 aktif görev yapan hekim COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti…Bu rakamlar çok acı.Bir kişi ölürse trajedi,birden fazla kişi ölürse istatistiktir.İstatistiklerin altında yatan trajediyi ise anlatacak bir cümle ya da kelime yok…..
Belki bu rakamlar,birkaç dakika ilginizi çekecek,ardından unutacaksınız;ama mesleğini bırakma kararı alan bir doktorun hissettiklerini,yaşadıklarını,kırgınlıklarını hiç birimiz anlayamayız…
Bu hafta ,Uzm Dr .Nasır NESANIR,(Mersin Tabip Odası Başkanı),ile sağlık sektörünü konuştuk. Söyleşimizde birkaç önemli not:
Aşı karşıtlığı ,küresel sağlık için bir tehdir unsuru.Bu farkındalık bile en az hatırlatma doz aşı kadar önemli ve etkili. 
Sonbahara kadar,dikkat etmezsek ,gerekli önlemleri almazsak,yine kayıplar yaşanabilir…Artan vaka sayıları daha da korkutucu bir hal almadan,maskeleri takıp,mesafeli ama sağlıklı yaşayalım…
  Bir diğer küresel sağlık sorunu,MAYMUN ÇİÇEĞİ,anlaşılan o ki bundan sonraki süreçte bu tür salgınlar hep olacak.Tam da bu yüzden ,bilgi,farkındalık ve önlem hayatta kalabilmenin baş şartı gibi geliyor.
Çiçek hastalığına karşı aşılamanın, maymun çiçek hastalığını önlemede yaklaşık %85 oranında etkili olduğu birkaç gözlemsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu nedenle, önceden yaptırılmış çiçek aşısı maymun çiçeği hastalığının hafif atlatılmasına olanak sağlayabilir.Bir dönem okullarda çiçek aşısı taramaları yapıldı,tam bir seferberlik modunda.O dönemin çocukları,bugünün 50 ve üstü yaş almışları,kollarına  yapılan bu aşıyla 50 yıl sonra %85 daha güvende…
İnsandan insana,hayvandan insana bulaş riskinden söz ediliyor.Nasıl korunacağız,çağımızın altın kuralı ,hayatta kalma reçetesi ‘’MESAFE,HİJYEN  ‘’ve bence bir de ‘’FARKINDALIK’’….Sağlıkla kalın…

İnstagram:nilsezerofficial
YouTube:Nil Sezer ile Seyr-i Alem

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2022, 12:25

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER