VALİ PEHLİVAN, “MERSİN İÇİN HEP BİRLİKTE” PROGRAMINA KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan eşi Yıldız Pehlivan hanımefendi ile birlikte, Mersin Uluslararası Liman İşletmesi (MIP) tarafından Cumhuriyetimizin 100. yılına atfen düzenlenen, Mersin Limanı’nın genişletilmesi projesinin tanıtımının ve sembolik temel atma töreninin gerçekleştirildiği “Mersin İçin Hep Birlikte” programına katıldı.

VALİ PEHLİVAN,  “MERSİN İÇİN HEP BİRLİKTE” PROGRAMINA KATILDI

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, ULUSLARARASI LİMAN İŞLETMESİNİN, CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA ATFEN DÜZENLEDİĞİ “MERSİN İÇİN HEP BİRLİKTE” PROGRAMINA KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan eşi Yıldız Pehlivan hanımefendi ile birlikte, Mersin Uluslararası Liman İşletmesi (MIP) tarafından Cumhuriyetimizin 100. yılına atfen düzenlenen, Mersin Limanı’nın genişletilmesi projesinin tanıtımının ve sembolik temel atma töreninin gerçekleştirildiği “Mersin İçin Hep Birlikte” programına katıldı.


Cnr Expo Fuar alanında düzenlenen programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Mersin Liman İşletmesi (MIP) bu akşam çok amaçlı bir etkinlik gerçekleştiriyor. Bu etkinliği, Cumhuriyetimizin 100. yılında olmamız hasebiyle Cumhuriyetimize atfetmesi bir boyutunu teşkil ederken, bir boyutuyla da Mersin Limanı'ndaki genişleme projesinin tanıtımı gerçekleştiriliyor ve inşaatının temeli atılarak startı verilmiş oluyor. 


Bu yıl boyu ve özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında çeşitli etkinliklerle, coşkuyla ve gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz Şehitlerimizi, aziz Gazilerimizi, aziz ecdadımızı, milli mücadele kahramanlarımızı saygıyla, rahmetle yad ediyor ve bir kere daha Cumhuriyet Bayramı'mızın ve Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlu olmasını diliyorum.


Elbette ki Cumhuriyetimizin yüzyılın arkasında yüzyıllar, bin yıllar, köklü bir devlet ve millet geleneği var. Devletimiz her alanda kalkınarak, gelişerek yoluna devam ediyor. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle “Türkiye Yüzyılı”nın başlangıcındayız. Bu yüzyıla bütün sektörlerde çok daha ileri noktalara gelmiş bir şekilde adım atıyoruz. 


Bugün, Mersin Limanımızı konuşuyoruz. Mersin Limanı yüz ölçümü ve kapasitesi itibariyle Türkiye'mizin en büyük limanı olduğu gibi dünyanın da 92. büyük limanıdır. Limanımızın tarihi de aslında 1850’li yıllara kadar uzanıyor ve o günden bugüne önemli gelişmeler katetmiş. 2007 yılında yapılan bir işletme sözleşmesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından limanın işletmesi 36 yıllığına MIP firmasına verilmiş. MIP Firması da Gümrük Bölge Müdürlüğümüz ve Liman Başkanlığımız dahil olmak üzere bütün paydaş kurumlarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde limandaki ticari iş ve işlemleri yerine getiriyor. 


2007 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız adına Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından MIP firmasıyla yapılan işletme sözleşmesi ile MIP’ye birtakım yükümlülükler verilmiş, bazı yatırımların yapılması görev olarak tevdi edilmiş. Bugün o sözleşme kapsamında yapılması kararlaştırılan yatırımlardan birinin tanıtımı ve temel atma etkinliğindeyiz. Geçtiğimiz yıl temeli atılan ve iki ay önce açılışını yapmış olduğumuz “Yol ve Kapılar Projesi” bu sözleşme kapsamındaki işlerden birisiydi. Bugün de limanın genişlemesiyle ilgili inşaatın başlamasına hep birlikte tanıklık ediyoruz. 


2043 yılına kadar geçerli olan sözleşme kapsamında yapılan bu yatırımlar, altyapısıyla ve üstyapısıyla, devletimize kalacak olan yatırımlardır. Sözleşme gereği bu yatırımların yapılması ve nihayetinde işletme modeli gereği de devlete devredilmesi bahse konu sözleşmede öngörülmüş bir durumdadır. Limanımızın 124 hektar olan toplam genişliği bu yeni projeyle birlikte 176 bin metrekare daha büyüyecek. Limanımıza şu anda bir mega gemi yanaşırken bir mega gemi daha yanaşabilecek. Kapasite 2.6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkacak.

 


Mersin Limanı konumu itibariyle denizcilik rotalarının kesiştiği bir noktadadır. Aynı şekilde transit ticari faaliyet konusunda da önemli bir aktarma istasyonu olma potansiyeline sahiptir. Buradaki trafik, yıllar içerisinde her geçen gün artmış durumda ve bu trafiği bir limanda olması gereken bütün hizmetlerin aynı anda verilmesi imzalanmış olan bu sözleşme çerçevesinde MIP firması tarafından yerine getirilmeye devam ediyor. Bütün atılan ve atılacak adımlar, başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız olmak üzere Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ve İlimizde de Valiliğimiz ve ilgili bütün kurumlarımızla iş birliği ve koordinasyon halinde sürdürülüyor. 


Firma yetkilileri ile bugün yaptığımız görüşmede, buraya yapılan yatırımların hem İlimize hem denizcilikte sürdürülen ticaret hacmine, hem ülkemize, bölgemize yansımalarını değerlendirdik. Bununla birlikte, özellikle de İlimizde bundan sonra hayata geçirilecek olan sosyal sorumluluk projelerini de konuştuk. Bugüne kadar bir okul inşa etmiş olan MIP firması, geçtiğimiz aylarda yapmış olduğumuz sözleşmeyle bir okul daha inşa edecek. İlimizde; spora, eğitime, kültürel faaliyetlere, bundan sonrası için yeni bir atılımla, daha fazla katkı sağlamak suretiyle, bir yandan ticari faaliyetler etkinleştirilirken, bir yandan da İlimizde sosyal sorumluluk projeleri bağlamındaki beklentilerin karşılanması konusunda MIP firmasını mütemadiyen teşvik ediyoruz. 


Projenin 2,5-3 yıl içerisinde tamamlanmasıyla birlikte ticari faaliyetler daha da büyüyecek, bu sayede istihdamda artış sağlanacaktır. İlimizin,bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak olan bu yatırımım hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.


MIP Firmasının düzenlediği “Mersin İçin Hep Birlikte” etkinliğinde tanıtımı yapılan ve temeli atılan Mersin Uluslararası Limanında Kapasite Artırımı Projesi kapsamında, halihazırda 3 bin doğrudan, 25 bin dolaylı istihdama ilave olarak; 500 doğrudan, 5 bin de dolaylı istihdam sağlanması hedeflenmektedir. Limanın konteyner kapasitesi de 2,6 milyon TEU’dan, 1 milyon TEU ilave kapasite ile 3,6 milyon TEU’ya yükselecektir. 


Programda, MIP Yönetim Kurulu Başkanı Flemming DALGAARD, PSA Avrupa-Akdeniz-Amerika Bölge CEO’su ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi David YANG ve MIP Genel Müdürü Ajay Kumar SİNGH de birer konuşma gerçekleştirdi.


MIP Yönetim Kurulu Başkanı Flemming DALGAARD, günün anısına Vali Pehlivan’a hediye takdiminde bulundu. 


Programa; Vali Ali Hamza Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, Mezitli Kaymakamı Alp Eren Yılmaz, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, MIP yönetim kurulu başkan ve üyeleri, firma çalışanları ve diğer davetliler katıldı.

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER