Kamu Mühendisleri Platformu

Çalışma hayatına başladığım yıllarda mühendis ağabeylerimiz 10195 sayılı yasadan sıkça söz ederlerdi.

Kamu Mühendisleri Platformu

Çalışma hayatına başladığım yıllarda mühendis ağabeylerimiz 10195 sayılı yasadan sıkça söz ederlerdi. 1970 yılı öncesinde kamu mühendisleri 10195 sayılı yasa kapsamında yevmiyeli olarak çalışır ve tatminkâr bir maaş alırlarmış. Sohbetlerde "Bir maaşımızla şu kadar çeyrek altın alırdık, hadi gidelim Gençlik Parkı'nda biraz para harcayalım derdik." türünden konuşmalara tanık olurduk.

657 Sayılı Devlet Memurları Yasası'nın çıkması ve mühendislerin de bu yasa kapsamına alınmasıyla maaş ve özlük hakları adım adım gerileyerek sıradanlaşmıştır. Nitekim 1981 yılı sonlarında ilk maaşımı aldığımda hayretle karşılamıştım.1982 yılında teknik personel özel hizmet tazminatı verilmesiyle mühendisler bir nebze nefes almış, ufak tefek değişiklikler ve artışlarla bunun olumlu etkisi uzun yıllar sürmüştür. O yıllarda kariyer meslek grupları (Mühendis, hakim, savcı, doktor vs.) birbirlerine yakın maaş alırlardı.

Son yıllara gelindiğinde, çoğu meslek grupları farklı ayrıcalıklar kazanırken teknik personel yerinde saymış, kariyer meslek gruplarının çok gerisine düşmüş ve alt gelir grubuna dahil olmuştur. Artık ücret ve maaş skalasında ciddi dengesizlikler oluştuğu herkes tarafından görülmektedir.

Çoğu çalışanlarda olduğu gibi teknik personelin de çalışırken bordrolarında yer alan bazı kalemler emekliliğe yansıtılmadığından emekli maaşları ayrı bir dram haline gelmiştir. Bazı meslek grupları bu konuda yeni kazanımlar elde etmiş, emekli kamu mühendisleri ise açlık sınırına doğru yol almıştır.

Ekonomik dengelerin bozulduğu son yıllarda, hayatın gerçekleri üzerinde sok etkisi yaratan kamu mühendisleri sesini yükseltmiş, Twitter'da bir araya gelerek, "Kamu Mühendisleri Platformu" nu oluşturmuşlardır. Sayıları 30 bine ulaşmıştır. 150 bin çalışan ve 180 bin emekli olmak üzere 330 bin kişinin bulunduğu göz önüne alınırsa Türkiye şartlarında önemli bir sayıdır. Twitter etkinlikleri, basın açıklamaları, sohbet odası konuşmalarıyla seslerini üst makamlara kadar ulaştırdığı görülmektedir.

Peki Kamu Mühendisleri ve emeklileri ne istiyor?

1. Mühendislik Meslek Yasası.

2.Teknik Sorumluluk Tazminatı.

3. Eskiden olduğu gibi dengi kariyer meslek grupları düzeyinde gelir.

4. 6400 ek gösterge, % 250 özel hizmet tazminatı, %195 ek gösterge yansıtma oranı ve ilave emeklilik ödeneği (30 000 ek gösterge karşılığı).

5.Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılması.

Sadece yüzdelik artışların derde derman olmayacağı aşikardır. Yeni kabine ve yeni meclisin, kapsamı tam bilinmemekle beraber bu konuda bir çalışma yaptığı duyumu alınmaktadır. Toplu Sözleşme sürecine girildiği bu dönemde sendikaların da destek vermesi beklenmektedir. Mühendislerin sendika üyesi olduğu unutulmamalıdır.

Bir not: Kamu Mühendisleri Platformu 08 Temmuz 2023 tarihinde Ankara'da toplu basın açıklaması yapacaktır. Ayrıca dernek kurma çalışması da devam etmektedir

Yeni donemde, #İlkYasaKamuMühendislerininOlsun.

MehmetAkpınar 130623

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER