Gülnarlı Öğrencı̇ler Akkuyu NGS Sahasını Gezdi

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. çocuklara yönelik kariyer rehberliği etkinliklerine devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen geziler, çocukların bilime ve nükleer teknolojilere ilgisini artırmayı amaçlıyor

Gülnarlı Öğrencı̇ler Akkuyu NGS Sahasını Gezdi

Gülnarlı Öğrencı̇ler Akkuyu NGS Sahasını Gezdi

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. çocuklara yönelik kariyer rehberliği etkinliklerine devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen geziler, çocukların bilime ve nükleer teknolojilere ilgisini artırmayı amaçlıyor

10 Kasım 2023, Büyükeceli, Mersin, Türkiye. - AKKUYU NÜKLEER A.Ş, Gülnar ilçesinde okuyan öğrencilere Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin inşa sahasını ziyaret etme fırsatı sundu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasına yapılan heyecan verici ve bilgilendirici geziler sırasında çocuklar, NGS'nin çalışma prensipleri ve santral inşaatının özellikleri konusunda bilgi edindiler ve iş makinelerini tanıdılar.

Gülnar ilçesindeki ilk ve orta dereceli okullardan 100’den fazla öğrencinin 26 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında yaptığı saha turları, şantiyedeki güvenlik kuralları hakkında bilgi verilmesiyle başladı. Çocuklara büyük boyutlu ekipmanları taşıyan gemilerin yanaştığı Doğu Kargo Terminali, dünyanın en güçlü paletli vinci Liebherr LR 13000 ve NGS'nin güvenliğinde büyük önem teşkil eden bir tesis olan itfaiye birimi gösterildi. Akkuyu NGS itfaiyecileri çocuklara, çeşitli itfaiye ekipmanlarını göstererek, itfaiyecilerin çalışmaları, başarıları ve orman yangınlarının çıktığı dönemde Mersin itfaiyesine verdikleri destek hakkında bilgi verdiler. Çocuklar deniz seviyesinden 200 metre yükseklikteki seyir tepesinden inşaat halindeki güç ünitelerini görme fırsatını da yakaladılar.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen geziler, Gülnar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli yürütülüyor. Akkuyu NGS sahası ziyareti ve nükleer enerji hakkında verilen temel bilgilerle, eğitim sürecinin çeşitlendirilmesi ve öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgisinin artırılması hedefleniyor.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva konuyla ilgili olarak şunları belirtti: “Akkuyu NGS uzun vadeli bir projedir. Santral, bölgeye en az 60 yıl boyunca güvenilir ve çevre dostu elektrik sağlayacak. Şimdiden, bugün sıralarda oturan ama çok yakında mesleklerini seçecek çocukların geleceğini düşünüyoruz. Çocuklar için Akkuyu NGS sahasına düzenlenen geziler, şirketimizin güzel bir geleneği haline geldi ve inşaat bölgesindeki büyük ölçekli kariyer rehberliği projesinin bir parçasını oluşturuyor. Birçok çocuğun burada çalışan ebeveynleri var. Çocuklara nükleer teknolojileri, annelerinin ve babalarının başarıyla görev yaptığı dünyanın en büyük nükleer şantiyesini göstermek ve anlatmak bizim için önem taşıyor. Öğrencileri ağırlamaktan, onların parlayan gözlerini ve gülümsemelerini görmekten, tüm sorularını yanıtlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bizim için en büyük ödül, çocukların mutluluğu ve neşesi, merakı ve yeni bilgiler için duydukları özlem.”

Ziyaretin anısına her öğrenciye AKKUYU NÜKLEER A.Ş adına hediyeler dağıtılırken NGS'lerin yapımı ve işletimine ilişkin bilgi yarışmasında en fazla doğru cevabı veren dikkatli öğrencilere ödüller verildi.

Çocuklara yönelik düzenlenen saha turlarının bu yılki ayağı 22 Kasım'da sona erecek. Turlar, gelecek yıl da devam edecek.

Akkuyu NGS projesinde görev yapanlar, çocukların eğitimine ayrı bir önem veriyor. NGS sahası çevresindeki okullarda okuyan çocuklar için kariyer rehberliği faaliyetleri ve geziler, ulusal düzeyde yaratıcı yarışmalar, okullarda açık dersler, eğitim kampları, festivaller ve daha birçok etkinlik düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Bilgi notu:

Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk nükleer güç santralidir. Akkuyu NGS projesi, Rus tasarımı VVER-1200 tipi “3+” nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Her bir güç ünitesinin kapasitesi 1200 MW olacak.

Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride BOO (build-own-operate ya da “Yap-Sahip Ol-İşlet”) modeli kullanılarak gerçekleştirilen ilk proje olma özelliği taşıyor. Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti İmzalanan Hükümetlerarası Anlaşma’nın ilgili hükmü uyarınca 1’inci güç ünitesinin, inşaat için gerekli olan tüm izin belgelerinin alınmasından itibaren 7 yıl içinde işletmeye alınması öngörülüyor. 2018 yılında 1’inci güç ünitesinin inşaat ruhsatının alındığı dikkate alındığında bu süre 2025 yılı anlamına geliyor. Aynı zamanda proje katılımcıları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında 1. Ünitenin işletmeye alınmasına hazır olmak için her türlü çabayı göstermektedir. Rusya, yabancı meslektaşlarıyla yapıcı bir diyalog sürdürmeye, dünyanın her köşesinden ülkelerle iş birliğini geliştirmeye ve çok kutuplu bir uluslararası ilişkiler sistemini aktif olarak şekillendirmeye devam etmektedir. Büyük yabancı enerji projelerinin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş İletişim Servisi

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER