Atatürk'ün Silifke'ye Gelişinin 97. Yılı Kutlandı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Silifke’ye gelişinin 97.yıldönümü, Atatürk Anıtında düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Atatürk'ün Silifke'ye Gelişinin 97. Yılı Kutlandı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Silifke’ye gelişinin 97.yıldönümü, Atatürk Anıtında düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Silifke'ye ilk ziyaretini 27 Ocak 1925, ikincisini 12 Mayıs 1926, üçüncüsünü 11 Şubat 1931, dördüncüsünü de 20 Şubat 1935 tarihlerinde yapan Ata'nın ilçeye gelişinin 97. yıldönümü Atatürk Anıtında düzenlenen törenle kutlandı. Çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok yaptı. Başkan Altunok konuşmasında,  Atatürk'ün gerek Osmanlılar zamanında, gerek Kurtuluş Savaşında, gerekse Cumhuriyet kazanımlarında gösterdiği askeri deha, bir ülkenin idaresindeki görüş ve düşünceler ile ekonomik kararlarının Silifke'ye yaptığı ziyaretler ve çalışmalarla ilçeyi tarih sayfalarına yazdırdığını, adını her zaman söz edilecek bir şehir konumuna getirdiğini kaydetti. Atatürk'ün bağımsızlık ve hürriyet yolunda verdiği Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluşundaki bilgi ve dehanın çalışması ile kısa zamanda müreffeh bir Türkiye yolunda alınan mesafelerin her evresinde Silifke'nin de olduğunu ifade eden Silifke Belediye Başkanı Altunok, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Silifke’mizi ilk onurlandırdığında, geceyi bugün Atatürk Evi olarak adlandırılan evde geçirmiştir. Ertesi Günü Türk Ocağı altında bulunan Silifke İdman Yurdu Lokali’ni ziyaret ederek burada gençlere başarı dileğinde bulunmuş ve kulübe 1000 TL bağış yapmıştır. Silifke İdman Yurdu’nun defterine de “Silifke’ye geldiğimden çok memnunum. Beni unutmayacağınızı bilirim. Sizi kalbimden çıkarmam” diye de yazan Atatürk daha sonra Silifke Lisesini de ziyaret etmiştir. Modern tarım ve hayvancılıkta örnek teşkil eden bir çiftlik kurma fikri üzerine Büyük Önderimizin Silifke’ye gelişinde Silifke’de satın aldığı toprak üzerinde Tekir’de bir çiftlik kurmuştur. Tekir'de kurduğu bu Tarım Kredi Kooperatifine de kendisi bir numaralı üye olmuştur.  Atamızın bu değerlendirmesinin Türkiye’ye yansımasının ise 1936 yılında Türkiye'de Tarım Kredi Kooperatifleri kurulması direktifinin başlangıcı olmuştur. Yine Gazi Çiftliği'nde yapılan Tarım Okulu da Atatürk'ün 4. Silifke gezisinin bir sonucudur.  Gazi Atamız ayrıca ilçemizin tarım alanında gelişmesi ve güçlenmesi için verdiği mücadelelerin yanı sıra tarımsal ürünler ve hayvansal gıdaların da burada depolanması ve buradan sevkiyatının yapılmasına da öncülük etmiştir. Büyük Önderimizin o günün şartlarında dört defa Silifke’ye gelmesi, yurt gezilerine verdiği önemi de göstermiştir. Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  Silifke’mize ilk gelişinin 97. yılını kutlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Törene katılan tüm misafirlerimize Silifkeli hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Şiirlerin okunmasının ardından Silifke Belediyesi Halk Oyunları Gurubu tarafından bir de gösteri sunuldu. Programa Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Belediye Başkanı Sadık Altunok, Cumhuriyet Başsavcısı Tahir Özgenç, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sezgin, Emniyet Müdürü Kadir Aşkın, Mersin eski Milletvekili Dr. Ali Su, siyasi parti temsilcileri, resmi daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER