Kültür ve Sanat

FESTİVALDE, MERSİN’İN YÖRÜK KÜLTÜRÜ VE YÖRESEL LEZZETLERİ TANITILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2.’si gerçekleştirilen ‘Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’ ne katıldı. 3 gün boyunca süren festivalde Mersin’deki Yörük kültürünün ve yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı ‘Yörük Müzesi’ çadırı, yerli ve yabancı pek çok turistin beğenisi kazandı.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR, ‘2. ULUSLARARASI YÖRÜK TÜRKMEN FESTİVALİ’NDE YÖRÜK ÇADIRI İLE FESTİVALE DAMGA VURDU

 

BÜYÜKŞEHİR’İN YÖRÜK MÜZESİ ÇADIRINA ZİYARETÇİLERİNDEN YOĞUN İLGİ

 

FESTİVALDE, MERSİN’İN YÖRÜK KÜLTÜRÜ VE YÖRESEL LEZZETLERİ TANITILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2.’si gerçekleştirilen ‘Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’ ne katıldı. 3 gün boyunca süren festivalde Mersin’deki Yörük kültürünün ve yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı ‘Yörük Müzesi’ çadırı, yerli ve yabancı pek çok turistin beğenisi kazandı.

 

Geçtiğimiz yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini gerçekleştirdiği ve bu sene 2.’si düzenlenen ‘Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’ne destek veren Mersin Büyükşehir Belediyesi ‘Yörük Müzesi’ çadırı ile festivalde yerini aldı.

Yörük kültürü değerlerinin tanıtılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için düzenlenen festivalde, ülkemizin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen Yörük ve Türkmen konuklar ağırlandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen Yörük çadırında Mersin’de yerli halkın önem verdiği Yörük kültürü, yöreye özgü yöresel lezzetleri ve Mersin’in tarihi ve turistik pek çok yeri tanıtıldı.  Yerli ve yabancı pek çok katılımcının yoğun ilgi gösterdiği ‘Yörük Müzesi’ çadırı ziyaretçilerin beğenisini topladı.

3 gün boyunca süren festivalde, el sanatlarından halk danslarına, atlı sporlardan cirit oyunlarına, dans gösterilerinden konserlere kadar Yörük kültürü tüm yönleriyle tanıtıldı. Ziyaretçiler, binlerce yıllık geçmişe sahip olan Yörük kültürünü temsilen halı, kilim dokumacılığı, dericilik ve keçecilik, geleneksel kıyafetler gibi Yörük değerlerini yakından tanıma imkânı buldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen Yörük çadırı da festivale damga vurdu. Mersin’in yöresel değerlerinin ve yöreye özgü lezzetlerinin tanıtıldığı çadırda, ziyaretçilere Mersin’in meşhur lezzetlerinden cezeryesi, Silifke’nin tarımsal ürün kuruları, Coğrafi İşaret Tescilli ürünlerinden Bozyazı kavutu ve Tarsus Bandırması, muz pestili, kavurga ve kaynar gibi pek çok ürün ikram edildi. Çadırı ziyaret eden konuklara Mersin’de önemli bir yere sahip alternatif tarım ürünlerinden lavantaya özgü lavanta kolonyası, lavanta kesesi, iğne oyası bileklikler ve Yörük bebek magneti gibi ürünler hediye edildi.

Yörüklerin geleneksel yaşantılarının anlatıldığı çadırların yanı sıra ziyaretçilerin eğlenmesi ve güzel zaman geçirmesi için düzenlenen konser ve etkinliklerle konuklar keyifli anlar yaşadı. Festivalde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu; Anamur, Mut, Silifke ve Tarsus yörelerine özgü gösteri sergileyerek ziyaretçileri kendine hayran bıraktı.

Şahutoğlu: “Festivalde, Yörük kültürünü anlatan çok güzel bir Yörük sergisi oluşturduk”

‘2. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’ne katılımın oldukça yüksek olduğunu ve festivalde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kendi yöresel ürünlerinin de tanıtıldığını ve ziyaretçilere çeşitli ikramlarda bulunduklarını aktaran Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “Çok güzel bir alan oluşturulmuş. Geçen sene de çok güzeldi. Bu sene de değişik illerden, Yörük derneklerinden, belediyelerden gelen katılımcılar var. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu ortamda bulunmaktan son derece keyif aldık. Bu bölgede bize verilen alan içerisinde çok güzel bir Yörük sergisi oluşturduk. Ziyaretçiler de bu sergiye yoğun bir ilgi gösterdi. Sergi içerisinde Yörük kültürünü oluşturan onların tanıtım materyallerinin olduğu güzel bir alan kurduk. Standımızı gezen ziyaretçilerimize Mersin’e özgü Standımızda özellikle bilmeyenler için kaynara ilgi yoğun oldu” ifadelerini kullandı.

Yeşilleme: “Yörük kültürünü anlatan çok güzel bir olay”

Etkinlikte Mersin’e ve Türkiye’ye özgü pek çok ürünün tanıtıldığını ve ikramlarda bulunulduğunu belirten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa Muhtarlar Derneği Başkanı ve İncirli Köyü Muhtarı Mustafa Yeşilleme “Ortam çok çok güzel. Bu yıl 2.’si yapılıyor ama sanki çok uzun yıllardır yapılıyor gibi. Her şey mükemmel. Bu güzel geçmişi anlatan çok güzel bir olay. Mersin’e saygılarımızı ve sevgilerimizi yolluyorum. Başkanımız Vahap Seçer’e de selamlarımı gönderiyorum. Kısa süre önce Mağusa’daydı. Onunla yüz yüze tanışma imkânım oldu. Yapılacak yerel seçimlerde Başkanımıza başarılar diliyorum. İnşallah Büyükşehir’e tekrardan seçilip, bu güzel hizmetlerine devam eder” şeklinde konuştu.

Üzer: “Mersin Büyükşehir Belediyesi içerisinde el emeğinin bol olduğu çok güzel bir çadır hazırlamış”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kurmuş olduğu Yörük çadırında ziyaretçilerine ürünler hediye ederek, insanları onore ettiğini söyleyen Adana Akdeniz Yörük Türkmenler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sibel Üzer, “Vahap Başkanımızla 2 hafta önce Mersin’de bir seminerdeydik. Kendisini çalışmalarından dolayı tebrik ederim. Mersin Büyükşehir de çok güzel bir çadır hazırlamış. Ürünler, Büyükşehir’in el emeği ile organik şekilde yapılmış. Lavanta kokuları, bez bebekler, magnetler var. Yaptığı ürünleri burada sergilemesi çok güzel” sözlerine yer verdi.

Özer: “Festivalde, Mersin’i en güzel şekilde her yönüyle temsil ettik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Halk Oyunları biriminde görevli Mülkiye Özer, festivalde hem kültür hem sanat anlamında Büyükşehir’i temsil etmek için yer aldıklarını dile getirerek, “Güzel bir şekilde Mersin’i temsil ettiğimizi düşünüyorum. Hem oyunlarımız hem müziklerimiz hem de yöresel kıyafetlerimiz ve lezzetlerimizle. Kültürün zenginleşmesi ve insanların kaynaşması için çok gerekli bir nokta olduğunu düşünüyorum. Antalya halkı bizi çok güzel karşıladı. Coşkuları ve heyecanları için bize kattıkları için teşekkür ederim. Biz Mersin olarak sadece bir yöreyle sınırlı değiliz. Yöresel zenginliklerimiz ve kültürümüzle çok zenginiz. Silifke, Tarsus, Anamur yöresi, zeybeklerimiz, iki dörtlük oyunlarımız var. En zengin stantlardan biriyiz. Mersin’le, Başkanımızla gurur duyuyorum. Hepimiz canla başla Mersin’imizi temsil ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yörük çadırı hem görsel şöleni hem lezzetleriyle ziyaretçilerinden tam not aldı

Mersin’in geleneksel lezzetlerini merak ettiğini söyleyen Gamze Makas, “Geleneksel çayınız Kaynarın tadı çok güzeldi. Meyve kurularını, cevizli sucuğu çok beğendim. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ikramları için çok teşekkür ederim. Ürünlerin hepsi çok tazeydi. Mersin’e gitmiş kadar olduk” dedi.

Festivale ailesiyle birlikte katılan Mehmet Göksoy, “İkramları, sohbetleri hepsi çok güzeldi” derken eşi Ayfer Göksoy, “En çok Mersin Büyükşehir’in standından ikramlıklar vardı. Çok memnunuz. Mersin’e özgü yöresel lezzetlerden aldık. Eve gidince hepsinin tadına bakacağız” ifadelerini kullandı. Etkinliğe Mersin’den katılan Beze Cankaya, “Her şey çok güzel ve harikaydı. Çok coşkuluydu. Mersin standı zaten bir harikaydı” diye konuştu.