Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Başladı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık deprem sonrası ülke genelinde afetzedelerin yaralarını sarmaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Başladı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık deprem sonrası ülke genelinde afetzedelerin yaralarını sarmaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa KUTLU yaptığı açıklamada İstihdamı Korumak amacıyla afetten zarar gören işyerlerinde çalışan işçilerimize çalışamadıkları süre için Kısa Çalışma ödeneği ile ücret desteği sağlanacağını söyledi.

6/2/2023 tarihinde yaşanan deprem sebebiyle ilan edilen Bölgesel Kriz kapsamında Kısa Çalışma Ödeneğine ilişkin ayrıntılar netleştiğini belirten Kutlu, başvuruların 02.03.2023 tarihi itibarıyla e-devlet üzerinden yapılmaya başlandığını ifade etti.

Yapılan başvuruların üç kategoride değerlendirileceğine dikkat çeken Kutlu, başvuruların işverenler tarafından kendisine uygun kategorideki işlem basamaklarını takip edilerek yapılması gerektiğini belirtti.

1- Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman illeri ile Gaziantep iline bağlı Araban, İslahiye, Nurdağı ilçeleri, Malatya iline bağlı Akçadağ, Doğanşehir, Yeşilyurt ilçeleri ve Kilis iline bağlı Polateli ilçesinde bulunan işyerleri

Bu il ve ilçelerde bulunan işyerlerinin e-devlet üzerinden başvuru yaparken sadece örneği iskur.gov.tr Kısa Çalışma Ödeneği sekmesi altında bulunan işçi listesini sisteme yüklemeleri yeterlidir. Bu kategori için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin ödeme yapılacaktır.

2-  Belirtilen il ve iller dışında kalıp “yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı” olduğuna dair tespit belgesine sahip işyerleri

Bu kategorideki işyerlerinin başvuru sırasında işçi listesine ilaveten işyerindeki hasar durumlarını gösterir belgeyi sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Hasar tespit belgesine e-devlet veya https://hasartespit.csb.gov.tr/ linkinden ulaşabilir. Bu işyerleri için de uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin ödeme yapılacaktır.

3- Hasar tespit raporu ibraz etmeyen ya da hafif hasarlı olan işyerleri

Bu kategorideki işyerlerinin başvuru sırasında işçi listesine ilaveten çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan kanıtlayıcı belgeleri yüklemesi gerekmektedir. Eklenecek kanıtlayıcı belgeler işyerinin niteliğine ve işverenin ya da işkolunun depremden nasıl etkilendiğine göre farklılık gösterecektir. Bu kategorideki işyerleri için ödemeler başvurudan sonra yapılmayacak olup Teftiş incelemesi tamamlandıktan sonra uygunluk tespitinin sonucuna göre yapılacaktır.

Ayrıntı bilgiler iskur.gov.tr Kısa Çalışma Ödeneği sekmesi altında yer almaktadır. Başvuru için aynı sekmenin altına link eklenmiş olup ayrıca https://www.turkiye.gov.tr/iskur-kisa-calisma-odenegi-basvurusu üzerinden de başvuru yapılabilir.

4447 sayılı Kanun kapsamında bölgesel krizden dolayı işvereni tarafından yapılan başvuruda kısa çalışma işçi listesinde bulunupta kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayan çalışanlar ile İşsizlik ödeneğine hak kazanamayanların Nakdi Ücret Desteğinden yararlanmak için ayrıca bir başvuru yapmalarına gerek olmadığını ifade eden Kutlu, Sistem üzerinde İşsizlik Ödeneği/ Kısa Çalışma Ödeneği hak sahibi oluşmayan vatandaşlar için otomatik olarak Nakdi Ücret Desteği bildirgesi oluşturulacağını söyledi.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER