VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, (TKDK) IPARD III PROJE DESTEKLERİ LANSMAN TOPLANTISINA KATILDI 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD III Proje Destekleri Lansman Toplantısına katıldı.

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, (TKDK) IPARD III PROJE DESTEKLERİ LANSMAN TOPLANTISINA KATILDI 

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU(TKDK) IPARD III PROJE DESTEKLERİ LANSMAN TOPLANTISINA KATILDI 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD III Proje Destekleri Lansman Toplantısına katıldı.

Suphi Öner Öğretmenevi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda TKDK tanıtım videosunun izlenmesinin ardından toplantıda konuşma yapan Vali Pehlivan; “İlimizde, her gün her hafta tarım ve tarımla ilgili bir hususu muhakkak ele alıyoruz. Değerlendirmeler, analizler yaptığımız, bilgi alışverişinde bulunduğumuz toplantılar gerçekleştiriyoruz. Ağırlıklı olarak da hep beraber alanda olmaya çalışıyoruz. Alanda tarımsal faaliyetlerin takibini ve muhtelif tespitleri yerinde yapmayı da çok önemsiyoruz. Yaşanan sıkıntıları, beklentileri, yerinde tespit edip değerlendirmek üzere bütün ilgili birimlerimizle, mesai arkadaşlarımızla birlikte sahada olma gayreti içerisindeyiz.” 

“Çiftçimiz Nerede Biz de Orada!” diyoruz. Neden böyle söylüyoruz? Çünkü emektar çiftçilerimiz, tarımsal faaliyetlerle birlikte; ki buna hayvancılık, arıcılık, balıkçılık faaliyetlerinin hepsini dahil ederek ifade ediyoruz; alın teri ve emek ortaya koyuyorlar. Ürün üreterek bu ürettikleri ürünleri kıymetlendirmeye çalışıyorlar. Devletimiz adına bize düşen ortaya konulan bu emeğin karşılığını bulmasını sağlamaktır. Bu konuda devletimizin, devletimiz adına başta Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın çok çeşitli destekleri, teşvikleri, projeleri var. Bunların bir bölümü ulusal nitelikte bir bölümü de uluslararası iş birliği niteliğinde olan proje destek uygulamalarıdır.”

“TKDK bunlar içerisinde ayrı bir yer tutuyor. Kuruluşunun gerçekleştiği 2011 yılından bugüne kadar Mersin İlimiz de dahil 42 İlimizde 25 binin üzerinde proje desteklendi, milyarlarca lira kaynak kullanıldı, binlerce kişiye istihdam sağlandı, Günümüzde pergel genişletildi ve ülkemiz genelinde 81 ilimizin tamamında TKDK projeleri uygulanmaya başlandı.”

Mersin İlimizde 2011-2016 yılları IPARD- I ve 2017-2023 yılları IPARD- II programları kapsamında 486 projeye destek verildiğini söyleyen Vali Pehlivan konuşmasının devamında; “Bu projelerin bir kısmının işlemleri devam etmekte olup büyük ölçüde tamamına yakını hayata geçirilmiştir. Bu yatırımların toplam değeri bugünün rakamları ile ifade edecek olursak 3,6 milyar TL’dir.” 

“Hibelerin puanlamasına göre projeden projeye değişmekle birlikte hibelerin önemli bir kısmının destek oranı %50 ile 70 arasında değişebiliyor. 40 yaş altı gençlerimize ve kadın yatırımcılara ayrı ilave puanlar verilmek suretiyle hibe destekleri de oransal olarak daha fazladır. Ağırlıklı hibe destekli olmak üzere toplamda 3,6 milyarlık yatırım hacmi ortaya çıkmıştır.” 

Bu yatırımlarla yaklaşık 5 bin insanımız istihdam edilmiştir.

“İlimiz genelinde, özellikle de bu projeler üretildiği, geliştirildiği, hayata geçirildiği noktalarda 5 bin ilave istihdam sağlanmıştır. Süreç içerisinde projelerimizin hayata geçtiği noktalara ziyaretler yapıyoruz. Verilen desteklerin karşılığını bulduğunu ve çarkların döndüğünü, ürünlerin değerlendiğini, katma değerinin arttığını, entegre tesislerde özellikle iç piyasada ve ihracata yönelik ürünlerin geliştirildiği, mevcut ürünleri paketlendiği, pazarlandığı işletmeleri yakından gördüğümüzde inanın çok çok mutlu oluyoruz.” dedi. 
 
IPARD III Kapsamında Yeni Projeler Geliştirerek Mersin’imize Kırsal Kalkınma Sahasında Değer Katmaya Devam Etmeliyiz

Vali Pehlivan sözlerinin devamında; “Toplam 248 milyon Avroluk çağrının 1. başlıktaki payı 66 milyon Avro ki burada tarım ve balıkçılık ürünlerinin işletmesi ve pazarlanmasıyla ilgili fiziki varlıklara yönelik projelerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.”

“Vatandaşlarımız 444 85 85 TKDK yardım masamızdan faydalanabilecekleri gibi bürolarımızın kapıları da sonuna kadar açıktır. “

“Bu çağrı proje teslim sürelerini takip etmemiz gerekiyor. ‘Çiftçimiz nerede biz oradayız’ anlayışıyla ağırlıklı olarak alana çıkmak suretiyle vatandaşlarımızı bilgilendirmeler yapıyoruz. Görevli arkadaşlarımıza kırsal mahallere, tarımsal faaliyet yapılan alanlara ve konulara bizzat nüfuz etmeleri talimatını vermiş durumdayız.” 

“Görevli arkadaşlarımız, çiftçilerimizi ihtiyaç duydukları konularda gerektiği şekilde bilgilendireceklerdir. Bununla birlikte TKDK görevlilerimiz sürekli sahada olacak ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile koordinasyon içerisinde, ziraat odalarımızla, ziraat mühendisleri odalarımızla, birliklerimizle, kooperatiflerimizle, meslek kuruluşlarımızla, İlçelerde Kaymakamlarımızla muhakkak iletişim içerisinde bu süreci yöneteceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Vali Pehlivan; “TKDK kurulduğundan bugüne kadar en fazla destek alan ve en fazla proje üreten İllerden birisi olan Mersin İlimiz, yeni çağrı döneminde de geçmişteki seviyesinin üzerine çıkması için çalışacağız. Proje yapmış olmak için proje değil; gerçekten yerini bulan, katma değer oluşturacak, çiftçimizin ekonomisine, aile ekonomisine, İlimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak, katma değer oluşturacak yatırımları hayata geçireceğiz.”

 “Tarım ve Orman Bakanlığımızın diğer kalkınma destekleri içinde TKDK aracılığıyla sunmuş olduğu destekleri yakından takip edeceğiz. Bu tanıtım toplantılarını bu maksatla yapıyoruz.” dedi. 

Vali Pehlivan sözlerinin sonunda; “Gerek 1. Çağrı döneminde ve diğer çağrı dönemlerinde maksimum düzeyde bu desteklerden İl olarak faydalanacağımıza inanıyorum. Nitekim geçmiş dönemler bunun referansıdır. Bugüne kadar yapılan bütün yatırımların ve bundan sonra yapılacak yatırımların başta faydalanıcıları olmak üzere İlimize, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını, başarılı neticeler getirmesini temenni ediyorum.” 

“Bu vesileyle bu projelerin ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de başta çiftçilerimiz olmak üzere yatırımcılarımızla buluşmasına, desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sayın Tarım ve Orman Bakanımıza, Tarım ve Orman Bakanlığımızın tüm birimlerine ve bu bağlamda da özellikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuza, bundan sonra katkı ve emeği geçecek olan bütün kişi kurum, kuruluşlara ve emektar çiftçilerimize, üreticilerimize, girişimcilerimize teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Programda; TKDK Başkanlığı adına İç Denetim Koordinatörü Mesut Ekmekçi, TKDK Mersin İl Koordinatörü Beytullah Uygur, TKDK Proje Yönetim Koordinatörü Deniz Saklavcı da konuşma gerçekleştirdiler.

Programın sonunda Vali Pehlivan, TKDK Ipard II kapsamında destek alan 12 girişimciye temsili çek takdiminde bulundu.

Toplantıya; Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, tarım sektöründe faaliyet gösteren oda, birlik ve kooperatiflerin temsilcileri ile çok sayıda çiftçimiz, girişimcimiz katıldı.

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2024, 13:07

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER