CİDDİ UYARI: DEPREM

Yazar Mehmet Akpınar, Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerin Mersin'i de etkilediğini belirterek, depremin Mersin için ciddi bir uyarı olduğunu yazdı. Akpınar: "Eski yapıların yoğun olduğu Mersin için #deprem felaketi ciddi bir uyarıdır. Bugüne kadar yapılması gereken, yapılmamış tüm çalışmaları başlattım. İlk adım olarak “Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı” kurma kararı aldık. Bu çalışmalarımızın bizzat takipçisi olacağım.”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’in yukarıdaki tweetini görünce dikkat kesildim. “Nereden nereye?” diye sormak geçti içimden. Aklım üç dört yıl öncesine gitti.

Neden mi?

2019 yılı içerisinde Büyükşehir Belediyesi Teşkilat Şeması yeniden düzenlenirken Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü ve Zemin Araştırma Şube Müdürlüğünün kapatıldığına tanık olduk. Kentsel dönüşüm belediyelerin asli görevlerindendir. Nitekim birçok büyükşehir belediyesinde kentsel dönüşüm daire başkanlığı varlığını sürdürmektedir. Bu konuyu Belediye mühendisleri olarak hayretle karşıladık: Kentsel dönüşüm gerek zemin gerekse altyapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerin ıslah edilmesidir. Islah, tehlikeli yapıların yıkılarak yenilerinin modern teknolojiye uygun, sağlam, depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmesi suretiyle yapılır.

Eski yapıların varlığı, ülkenin deprem gerçeği elbette biliniyordu. Mersin’in kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğu da… Hal böyleyken kapatıldı?  Nedeni anlaşılmadı!

Zemin Araştırma Şube Müdürlüğünün kapatılması da hiç anlaşılmadı konuyla ilgili çevrelerce. Kentin büyük ölçüde düz ovada; kumlu, taneli zeminde yer aldığı, otuz katı aşan yüksek binaların bulunduğu, çevre illerin ve Akdeniz’in depreme maruz olduğu, Mersin’in de etkilenebileceği biliniyordu veya bilinmesi gerekiyordu.

Öyleyse neden kapatıldı? Başkan’ın kurmay takımı ve danışmanları bilgilendirmedi mi? Yoksa onlar mı böyle olmasını istedi? En kötüsü, bilgi sahibi değiller mi idi?

110 şube müdürlüğü kadrosu bulunan Belediye Teşkilat Şeması’nda “Kentsel Dönüşüm ve Zemin Araştırma” kendisine yer bulamadı. Kim bilir hangi önemli (!) birimlere yer açıldı? Bilmiyoruz!

Dilimizin döndüğü kadar bazı meclis üyelerine anlatmaya çalışsak da etkili olmadı. Kim, hangi düşünceyle gündeme getirdi, nerelerde olgunlaştırıldı, komisyonlarda ne kadar tartışıldı bilinmez; bilinen bir şey varsa sade suya tirit babından açıklamalarla Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçerek onaylandığıdır.

Belediye başkanının ve meclis üyelerinin kim olduğu değil konumuz; nelerin yapıldığı, nelerin yapılmadığıdır. Nitekim önceki dönem belediye başkanı da aç-kapa işine pek meraklı idi. Makine İkmal bir süre “şube müdürlüğü”, bir süre “daire başkanlığı” oldu. Etüt Proje Daire Başkanlığı gitti gitti, geldi. Bu dönemde içi boşaltıldı, bitkisel hayatta… Deprem can suyu olur mu bilinmez!

Belediyecilik önemli bir iştir; teknik ve sosyal yönü ile bir bütündür, uygulamada siyasal yönü ağır basar. Kurum yapısı ve kadrolarla çok oynandığı için bilgi birikimi, teamül oluşmaz; usta çırak ilişkisi yoktur, arşivi zayıftır. Arşiv bir kurumun hafızasıdır. Varın gerisini siz düşünün…

Gündemimiz belediye olduğu için konuyu belediye üzerinden ele aldım. Daha derli toplu olmakla birlikte benzer konular genel idarede de yaşanır. Kurumların önce içi boşaltılıp etkisiz hale getirilir, sonra kapatılır; bürokratlar önce itibarsızlaştırılır, sonra görevden alınır. Örneklerini sıkça görmüşlüğümüz vardır. Kurumlarımız ve insan kaynaklarımız ziyan edilmesin. Aksi halde işimiz zor.

Netice olarak; Sayın Başkan ilk adımı atmıştır. “Bu çalışmalarımızın bizzat takipçisi olacağım.” dediğine göre ilk adımla kalmayacaktır. İkinci adım olarak; Zemin Araştırma Birimi’nin eleman ve ekipman yönünden güçlendirilmesini ve “Jeoteknik Hizmetler Daire Başkanlığı”na dönüştürülmesini bekliyoruz. Etüt Proje de unutulmasın, canlandırılsın…

Kurumlarımızı, insan kaynaklarımızı, hafızamızı koruyalım ki; emin adımlarla yürüyelim.

@kpınar 240223