Bir buket çiçek kaç lira eder
Kitap okumanın heyecanını okuduğum her kitaptan alarak yaşıyorum. Bugünlerde “Kurtuluş Savaşı’nda Mersin” adlı kitabı okuyorum. Kitabı Hamit Tuna Başkanlığı döneminde Toroslar belediyesi bastırmış. Kaynak ise “Türkiye Kuvay-ı Milliye Mücahit ve Gaziler Cemiyeti Mersin Şubesi Yayınlarından” Önemli bilgiler içeriyor. Kurtuluş günlerinde; Konya-Karaman-Mut –Silifke güzergâhında kurulan Kuvay-ı Milliye teşkilat yapılandırılmasını anlatıyor. Tabi ki yaşam ve mücadele zorluklarını da anlatıyor. Fransız güçleri dağdan bir milli harekatın başlayacağını bile düşünemezken Kuvay-Milliye Mara’yı ele geçirmiş, Sorkun, Güzeloluk ve ardından Arslanköy’ü Kuvay-ı Milliye Harekatına dahil etmiştir. Sahile doğru da Alata üzerinden kazanımlar elde etmiştir.
İşgal Kuvvetlerinin İstanbul Hükümeti vasıtası ile Kuvay-ı Milliye yapılanmasının önlenmesi çağrıları karşılık bulmamış; güçlü bir teşkilat kuran Kuvay-ı Milli’ye milisleri karşısında kaymakamlıklar ve jandarma komutanları İstanbul Hükümetinin emirlerini dinlemek yerine, kimi Kuvay-ı Milliye teşkilatına bizzat katılmış kimi ise balkonlardan gelişmeleri seyretmiştir. Böylece ileri harekata adım atılmıştır.
Silifke’de kurulan Kuvay-ı Milliye teşkilatının ilk işi şöyle anlatılıyor. “Müfreze komutanı Emin Arslan, Mut Müdafaa-i Hukuk Başkanı Mirza, Mut Müftüsü Nadir ve Kadı Hasan Tahsin bey’ler Mutasarrıf’ı makamında ziyaretle İstanbul Hükümeti ile ilgisini kesmesini ve Ankara’da bulunan Heyet-i Temsiliye’yi tanımasını tavsiye ettiler. Mutasarrıf, heyeti ve tavsiyelerini sükûnetle karşıladı. Heyet de kendisine teşekkür ederek ayrıldı.”( Kurtuluş Savaşı’nda Mersin” Sayfa 150)
Bu yazıyı yazmama vesile olan bir konuda şudur.
Silifke’de kurulan Kuvay-ı Milliye teşkilatına yazılan gönüllü bölüğünün ihtiyaçları için yardım kampanyası düzenlenir. Yardım kampanyasının ödülü ise bir buket çiçektir.
Evet!.. Bir buket çiçek müzayedeye (açık arttırmaya) çıkartılır ve 3.000 (üç bin) lira gelir elde edilir. Bu gelir ile 130 kişilik bölüğün ihtiyaçları karşılanır.
Ne kadar ulvi ve anlamlı bir müzayede yapılmış 1920’nin mart ayı günlerinde… Bir buket çiçek 3000.- Lira ve milli mücadelede Silifke…
Mersin’in Kurtuluş günlerinde vatan mücadelesi için toprağa düşmüş şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken; adını bile bilmediğimiz kimi bedeni gücü ile kimi maddi gücü ile destek vermiş atsız kahramanlarımızı da yâd ediyorum. Vefat etmişlere Allah’tan rahmet yaşayanlara sağlık diliyorum. Atalarımızdan aldığımız güç ile Milli bağımsızlık yolunda kararlılıkla yürüyeceğiz inşallah.
Allah’a emanet olunuz Sağlıcakla Kalın!