Akkuyu NGS'nı̇n 3’üncü Ünı̇tesı̇nde İç Koruma Kabının Dördüncü Katmanının Montajı Tamamlandı
20 Ekim 2023, Büyükeceli, Mersin, Türkiye. – Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 3’üncü güç ünitesinin reaktör binasında, iç koruma kabının dördüncü katmanının montajı tamamlandı. İç koruma kabı, nükleer güç santralinin güvenlik sisteminin en önemli unsurlarından biri olma özelliği taşıyor. İç koruma kabı modülleri, reaktör bölmesinin sızdırmazlığını sağlıyor ve boru hatları ile NGS'nin işletme aşamasında reaktör bakım işlemlerinde kullanılan kutup vincini destekliyor.
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, bu önemli inşaat çalışmasının tamamlanmasıyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Akkuyu NGS'nin dört güç ünitesinin inşaatı, planlanan takvime göre etkin bir şekilde ilerlemektedir. 3’üncü ünitede silindirik olanların sonuncusu olan iç koruma kabının dördüncü katmanının kurulumunu tamamladık. Sonraki aşamada, üçüncü ve dördüncü katmanların kaynaklanması, nakliye ve personel hava kilidi unsurları da dahil olmak üzere gömülü parçaların güçlendirilmesi ve montaj işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ardından reaktör binasının kubbesi de dahil olmak üzere üç iç koruma kabı modülünden oluşan reaktör bölmesinin kubbe kısmının tasarım konumuna yerleştirilmesine geçeceğiz.”
Akkuyu NGS, her bir güç ünitesinin kapasitesi 1200 MW olan Rus tasarımı VVER-1200 tipi 3+ nesil modern ve yüksek teknolojili reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Dünyanın en güvenli reaktörleri arasında yer alan bu tip reaktörler iç ve dış olmak üzere çift korumaya sahip. Betonarme olan dış koruma, 9 büyüklüğüne kadar depremler, tsunamiler, kasırgalar ve bunların kombinasyonları gibi her türlü dış etkene dayanabiliyor.
Bilgi notu:
Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nükleer güç santralidir. Akkuyu NGS projesi, Rus tasarımı VVER-1200 tipi “3+” nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşmaktadır. Her bir güç ünitesinin kapasitesi 1200 MW olacaktır.
Akkuyu NGS'nin inşası, küresel nükleer endüstride BOO (build-own-operate ya da “Yap-Sahip Ol-İşlet”) modeli kullanılarak gerçekleştirilen ilk projedir.
Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti İmzalanan Hükümetlerarası Anlaşma’nın ilgili hükmü uyarınca 1’inci Güç Ünitesinin, inşaat için gerekli olan tüm izin belgelerinin alınmasından itibaren 7 yıl içinde işletmeye alınması öngörülmektedir. 2018 yılında 1’inci Güç Ünitesinin inşaat ruhsatının alındığı dikkate alındığında bu süre 2025 yılı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda proje katılımcıları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında 1’inci Güç Ünitesi’nin işletmeye alınmasına hazır olmak için her türlü çabayı göstermektedir. Rusya, yabancı meslektaşlarıyla yapıcı bir diyalog sürdürmeye, dünyanın her köşesinden ülkelerle işbirliğini geliştirmeye ve çok kutuplu bir uluslararası ilişkiler sistemini aktif olarak şekillendirmeye devam etmektedir. Büyük yabancı enerji projelerinin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol almaktadır.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İletişim Servisi