Gündem

3 Ocak'tan Kitaplarla Yeni Ufuklara

Yeni bir yıla adım atalı daha birkaç gün oldu. Yeni olması sebebiyle birçoğumuz yeni karalar aldık, yeni planlar yaptık, hayatımızı bu sene daha dolu geçirmeye adadık.

3 OCAK’TAN KİTAPLARLA YENİ UFUKLARA

 

Yeni bir yıla adım atalı daha birkaç gün oldu. Yeni olması sebebiyle birçoğumuz yeni karalar aldık, yeni planlar yaptık, hayatımızı bu sene daha dolu geçirmeye adadık.

Zaten gereksiz detaylara takılı kalınmayacak kadar kısa bu hayat…

Yeni öğrendiğimiz her şey bizi hayata daha sıkı bağlıyor. Bugün üzüldüğümüz şeyler bundan birkaç ay sonra hatırlamadığımız detay olarak bir köşeye atılıyor.

Yaşadığımız anın tadını çıkarmalı, sevdiklerimize daha sıkı sarılmalıyız. Çünkü hiçbir şeyin geri dönüşü yok.

Bunun en güzel örneğini Mardin de Kasımiye Medresesi avlusunda bulunan havuzda çok güzel anlatmışlar. Çeşmeden akan su, doğumdan ölüme kadar insan hayatı ve sonrasını o kadar güzel simgelemiş ki; Çeşmeden çıkan su doğumu, döküldüğü yer gençliği, suyun son sürat aktığı ince uzun oluk olgunluğu ve suların bir havuzda toplanması ölümü temsil eder.   Olgunluk döneminde hızlı akan suyu ölüm havuzu öyle güzel dizginler ki, yapacağınız hiçbir şey kalmamıştır.

Yaşadığınız hayatın ta kendisidir bu havuz ve su… Göz açıp kapatıncaya kadar geçen 25-55 yaş arası, en hızlı geçen yaş aralığımızdır.

Bundan 103 yıl önce bugün Mersin halkı azim ve kararlılığını göstererek, memleketin işgalinin son bulmasını sağlamışlardır. 3 Ocak Mersin’in kaderini değiştiren, bağımsızlık ve onur mücadelesinin zaferle taçlandığı gündür.

Mersin’in kurtuluş mücadelesinde yakılan özgürlük meşalesi, tıpkı kitapların aydınlattığı zihinler gibi, karanlıkları aşıp geleceğe ışık tutmuştur.

On yıldır Mersin Yazarlar Derneğinde 3 Ocak Mersin’in Kurtuluşu konulu şiir yarışması yapılıyor. Bu güzel etkinliği organize eden Rüştü Aydın ve diğer dernek üyelerinin yaptığı en güzel hediye de kitap. Bir değil, beş değil onlarca kitap hediye ediyorlar.

Bunu İzlandalıların Noel arifesinde birbirlerine kitap hediye etmesine benzetiyorum. Kitap tutkularını gelenek haline getirmiş ve buna Jolabokaflod (Noel kitap seli) demişler. Noel akşamında sıcak içecekleri eşliğinde yeni kitaplarını okumaya başlıyorlar. İzlanda da okur yazar oranının neredeyse %100 olduğuna şaşmamak lazım.

Kitaplar İzlanda da kültürel kimliğin merkezinde yer alır. İnsanlar kitap okumanın kendilerini geliştirdiğine, farklı dünyaları keşfetmelerine olanak sağladığına inanırlar. Onlar için kitaplar yaşam biçimi olmuştur.

Bizde de yapılan etkinliklerde, Mersin Yazarlar Derneğinin öncülük ettiği gibi kitap hediye edilse…

Kitap yalnızca bir hediye değil, bilgiye açılan bir kapının, düşüncenin anahtarıdır aynı zamanda.

Etkinliklerimizi unutulmaz yapmak istiyorsak, katılımcıların eline bir kitap tutuşturalım. Böylece ömür boyu sürecek bir miras vermiş oluruz.

  

Unutma!

Her kitap yeni bir Dünyadır.