Tarihler sizin için önemlimi? Tarihi olgular yüklenen anlamla değerlenirler.
Örneğin 19 Mayıs, Samsun'a ilk adım, ya da kurtuluşa başlangıç.
Örneğin 29 Ekim, Cumhuriyetin ilanı.
Örneğin 10 Kasım, Cumhuriyetimizin kurucu liderini ebediyete gönderdiği Türk Milleti'nin acı günü.
Örneğin 23 Nisan, Milli mücadeleyi başlatan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış günü.
Bugünlerde 14 Mayıs tarihi konuşuluyor. 14 Mayıs tarihinde ne oldu? Tabi ki Gazi Meclisimizin üyelerinin seçim günüydü. Yani Milletvekilliği seçimini yaşadık bundan 73 yıl önce. 1946 yılında tek parti döneminden çok partili döneme geçişin ikinci genel seçimiydi ve o gün seçimden tek başına iktidar çoğunluğunu kazanan Demokrat parti oldu.
“Yeter Söz Milletindir” diyen Demokrat Parti seçimden zaferle çıkarak 416 milletvekili çıkardı 27 yıllık iktidar olan CHP ise 69 milletvekili kazanabildi. Aynı seçimde Millet Partisi 1, bağımsızlar 1 vekil çıkardı.
Seçim sonrasında Celal Bayar Cumhurbaşkanı oldu, Demokrat Parti başkanlığına Adnan Menderes getirildi ve Türkiye Başbakanı oldu.
14 Mayıs 1950 tarihi seçimi siyasi uzmanlar tarafından Türkiye'nin ilk demokratik seçimi olarak kabul ediliyor. Fakat ne yazık ki yine bir mayıs tarihi olan '27 Mayıs 1960 Darbesi'nin ardından Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları idam edildi.
***
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023'ü işaret etmesi ile resmi olmasa da partiler seçim çalışmalarına başladılar.
Cumhur ittifakı 14 Mayıs tarihinde 1950 yılında olduğu gibi Meclisin yüzde 85'ine talip olmayı hedefliyor ve Cumhur ittifakının Cumhurbaşkanı adayı da Recep Tayyip Erdoğan.
14 Mayıs 1950 yılının 27 yıllık iktidarı CHP, o gün seçim kazanamamış Türk Milleti “Yeter Söz Milletin” diyerek CHP'yi bırakmıştı. Bugünlerde ise tek başına iktidar hasreti çeken CHP, altılı ittifak ile seçimlere girerek eski gücünü elde etmenin çaresini arıyor. Fakat öyle gözüküyor ki altılı masa da ki parti liderlerinin hepsinin bir hesabı var. Masanın etrafında dolanan HDP ise kendi adayını çıkarmaya çalışırken bir yandan da partisinin kapanma davasının seçimden sonraya bırakılmasını istiyor.
HDP oyları olmadan, CHP ve İyi Parti ile altılı masanın diğer partilerinin seçimden sonuç alması mümkün gözükmüyor. Yani Cumhurbaşkanı adayı kimse; O, Cumhurbaşkanı seçilemez.(Anketler öyle gösteriyor) Peki ne olacak? Tabi ki Mecliste var olmanın derdine düşüp alacakları sandalye sayısı hesap edecekler…
Siyasi gelişmeleri her seçim döneminde olduğu gibi yakından takip ediyorum. Bugün için bir varsayım sunuyorum sizlere; Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan'ın karşısına altılı masanın partileri birer aday çıkaracaklar. Sonuçta ikinci turu bekleyecekler. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'da illeri gezecek seçim çalışmasına katılacak ve altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı kimse ona oy isteyecek. (Belki, İmamoğlu'da ortamı görüp değerlendirip kendisi aday olabilir)
Amaç, ilk turda kazanan olmasın!
Böylece her parti alacağı oyu öğrenecek ve belki de evet belki de İyi Parti sosyal demokratlardan alacağı oylar ile CHP'nin beş altı puan üstünde oy alacak ve tabi ki CHP'nin oyları da geriye düşmüş olacak. Sonra denilecek ki ikinci tur için benim adayım desteklenecek… Neden olmasın?
Bu varsayım elbette tartışılır.
Fakat şu bir gerçek. Yüzde 50+1 ile kazanılan bir seçime gidiliyor ve henüz resmi olarak açıklanmamış bir tarih olan 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçim sonucunda; 73 yıl önce olduğu gibi “Yeter Söz Milletindir” diyen Türk seçmeni seçimi İlk turda bitirecek. Altılı Masa Partileri seçime ayrı ayrı adaylarla girerse ki bence öyle olacağını iddia ediyorum, Türk seçmeni parçalı bulutlu havayı sevmez, net görüntü ister ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı seçilir.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı tarafından aday gösterilirse ve diğer partilerin adaylarına nazaran seçim iki iddialı aday olan Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasında olursa sonuç ne olur? Sorusunu sorduğunuzu düşünüyorum sevgili okurlarım. Onu da önümüzdeki bir sonraki yazımda anlatacağım.
Sağlıcakla Kalın!