YEŞİLAY’INKURUCUSU ORD. PROF. DR. MAZHAR OSMAN,MEZARI BAŞINDA ANILDI 

İşgal altındaki topraklarımızda alkolün yaygınlaşmasını ve işgale karşı toplumsal mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek için Hilâl-i Ahdâr’ı kuran Ordinaryüs Profesör Doktor Mazhar Osman,ölümünün 73. yılında kabrinin başında anıldı.

Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki anma törenine, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doçent Doktor Muhammed Tayyib Kadak, Yeşilay Yönetim Kurulu üyeleri, Yeşilay Bilim Kurulu üyeleri ve Yeşilay gönüllüleri katıldı.Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın mezarına çiçek ve karanfiller bırakıldı, ardından dualar okundu.

Dr. Muhammed Tayyib Kadak: “Yeşilay’ın hikâyesi tam anlamıyla bir mücadele hikâyesi.”

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Kadak, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın, dönemin zor koşullarına rağmen Yeşilay’ı kurduğunu ifade ederek şunları ekledi:

“Yeşilay’ın hikâyesi tam anlamıyla bir mücadele hikâyesi. Kurucumuz Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın ifadesiyle, “beşerin saadetini teminden başka bir emel beslemeyen”, 104 yıllık bir hikâye. 1920’de topraklarımız işgal altındayken, 20 kişilik bir grup aydın, Mazhar Osman’ın önderliğinde, çocuklarımızın ve gençlerimizin bağımlı olma riskini görüyor ve buna karşı koymak için Hilâl-i Ahdâr’ı kuruyor. Yani cephede bir bağımsızlık savaşı sürerken, cephe ardında da bir bağımsızlık savaşı başlatılıyor. İşte Yeşilay, nereye baksanız savaşın yıkımlarını göreceğiniz bir dönemde kurulmuştur.”

“Mazhar Osman bugün de Yeşilay’ın faaliyetlerinde rehberimiz.”

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Tayyib Kadak, aradan geçen yüz yılı aşkın sürede Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’nin en etkili sivil toplum kuruluşu hâline geldiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde ise 97 Ülke Yeşilay’ı bulunuyor. 2015’te kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına, ücretsizve ayaktanpsikososyal destek hizmeti veriyoruz. Türkiye’nin 81 ilinde ve KKTC’de toplam 107YEDAM bulunuyor. Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı konularında YEDAM’a danışanların sayısı 1 milyonu geçti. Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan, her biri kırkar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezlerimizle, Bursa ve Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere deyatılı hizmet veriyoruz. Yeşilay ayrıca, Türkiye genelinde uygulanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı ile de her yıl 10milyonu aşkın öğrenci ve 3 milyon yetişkin bağımlılıklara karşı farkındalık kazandırıyor. Gönüllü sayımız 120 binlere ulaştı. Yeşilay’ı ve Türkiye’nin ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın bağımlılıklarla mücadele çalışmaları ve vizyonu, bugün de Yeşilay’daki faaliyetlerimize rehberlik etmeyi sürdürüyor. Merhumu saygı ve rahmetle anıyoruz.”

 

Yeşilay Hakkında

1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş, kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına, ücretsiz ve ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.

Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan, her biri kırkar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ve Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

Şehit İbrahim Armut Fen Lisesine Ziyaret Şehit İbrahim Armut Fen Lisesine Ziyaret

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.

 

Editör: Rüştü Aydın