VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN ‘YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME MERKEZİ’NİN AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

Mersin Valisi  Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Belediye Başkanlığı ve Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen “Yaparak Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nin açılış programına katıldı.

Vali Pehlivan, programın açılışında yaptığı konuşmada “Öncelikle bugün açılışını yapacağımız ‘Yaparak Yaşayarak Öğrenme Merkezi’mizin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu oluşumun gerçekleşmesinde genel koordinasyonu sağlayan Kaymakamımıza, bu binanın tadilatı, tamiratı, tefrişatı, düzenlenmesi, işlerlik kazanması konusundaki desteklerinden dolayı Akdeniz Belediye Başkanımıza, projenin geliştirilmesi, dünyadaki örneklerinden esinlenilmesi ve öğrencilerimizin en üst düzeyde faydalanacağı şekle dönüştürülmesi konusunda katkılarından dolayı da İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, görev alan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Meslek lisemizin bu projede devrede olması ve eğitim amaçlı materyalleri üretmesi ayrı bir önem taşıyor.

Yaparak ve yaşayarak öğrenme, eğitimin kalıcılığını sağlamak bağlamında çok önemli bir kavram ve son yıllarda bu konuda daha kapsamlı, kalıcı çalışmalar yapma konusunda başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere yurt sathında eğitim camiamızın önemli gayretleri var.

Bilginin kalıcı olması maksadıyla, bu kavramlar üzerinde fazlasıyla durulması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bilgi çeşitli sahalarda öğrenilebilir ki, her geçen gün yaşamımıza yeni bilgiler dahil oluyor. Hatta yetişmekte belki güçlük çekilecek derecede bilgiler, gelişmeler oluyor. Bunların herkesin kendi ilgi ve iştigal alanına göre fayda devşireceği kadarını alması, öğrenmesi işin önemli bir boyutudur. Bununla birlikte öğrendiklerini idrak etmesi, kalıcı hale getirmesi ve işine, yaşamına tatbik etmesi de bir o kadar önem arz ediyor. İşte bu noktada bilginin yaşayarak yani uygulayarak öğrenilmesi önem arz etmektedir. 

Türkiye'de beyin göçü alarm veriyor! Türkiye'de beyin göçü alarm veriyor!

Bu tür merkezler, çocuklarımızın kitaplarda okuduğu, öğretmenlerinden duyduğu, onların anlatımıyla, bilgi sahibi olduğu özellikle de bilimle, teknolojiyle ilgili hususlarda, o konularla ilgili nesneleri görmesi, nesnelere dokunması hatta onları test etmesini sağlıyor.

Çağımız hızla gelişiyor, dönüşüyor, değişiyor. Sanayi çağından bahsederken bilgi çağına, bilgi çağından, bilişim çağına, bilişim çağından, uzay çağına doğru yol alırken şimdi artık ‘Yapay Zekâ’ denen bir kavramdan bahsediyoruz. 

İnsanoğlu uzay ve uzayın derinliklerine doğru yol alıyor ve bunu bilgiyle, ileri teknolojiyle yapıyor. Bu durum da bizim toplum olarak dünyadaki gelişmeleri takip etmemiz ve bu konuda süreci yönlendirecek nesiller yetiştirmemiz gerekliliğini ortaya koyuyor.

Birkaç hafta önce İlimizde ‘Yapay Zekâ Zirvesi’ yaptık. Orada, bazı veriler gündeme geldi ki, bunlardan en ilginç olanı vasıfsız işçiye olan ihtiyacın birkaç sene içerisinde 80 milyon civarında azalacağıydı. Ancak vasıflı, teknolojiyi bilen, bilimle iştigal eden 100 milyona yakın yeni istihdama ihtiyaç olacağı belirtildi. Bunu ilgili uzmanlar dünyanın gidişatına göre hesaplıyor ve ortaya koyuyorlar.

Dünyadaki gayrisafi hasılanın 200 trilyon civarında olduğu düşünülürse birkaç yıl içerisinde yapay zekanın oluşturacağı ekonomik hasılanın yaklaşık 20 trilyon dolar olacağı söyleniyor. Böyle bir gidişat var iken ve bu konuda devletimiz stratejiler geliştirirken birkaç yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle bu konuda bir ‘Strateji Belgesi’ yayınlandı, 12. Kalkınma Planının içerisine de dahil edildi. Dünyadaki pek çok ülkenin eğitim müfredatlarına da bu gelişmeler yansıdı. Dolayısıyla işin ulusal ve uluslararası pek çok boyutu var. 


Bu detaylar gündemde iken Akdeniz İlçemize baktığımızda, böyle bir merkezi açmak suretiyle bu konudaki gelişmelere bir kapı aralamış oluyoruz. 

Gençlerimizi, çocuklarımızın erken yaşlarda bilimle tanışması, teknolojiyle tanışması konusunda rehberlik edecek bir merkeze sahip oluyoruz. Bu merkezler ne kadar artarsa çocuklarımızın da ilgisi o kadar artıyor, artacaktır. Bizim milli eğitime bağlı okullarımızda yüzlerce teknoloji sınıflarımız var. Bütün okullarımızda dene-yap, teknoloji ve bilgisayar atölyelerinde çalışmalar yapılıyor. 


Başta Akdeniz İlçemizin öğrencileri olmak üzere tüm Mersinimizin çocukları burada yaparak, yaşayarak öğrenerek çok mutlu olacaklar.


Belediyecilik hizmetlerinin çok değişik boyutları var.  Bunlar içerisinde çocuklarımızın geleceğine katkı sağlamak elbette çok önemli. Milli Eğitimimizle iş birliği halinde bu projeyi hayata geçirdiği için Akdeniz Belediyesi’ni kutluyorum. Bu ve benzeri merkezlerin artarak devam etmesini temenni ediyorum. 

Eğitimle ilgili her konuda devletimiz, bütün imkanları ve kurumlarıyla birlikte ailelerimizin, gençlerimizin, çocuklarımızın, Mersinli hemşehrilerimizin yanındadır. Birkaç gün önce bitirdiğimiz 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla; dün itibariyle de Mersinimizin 102. Kurtuluş Gününü kutladık. Bu vesileyle, başta muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefi koyan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz Şehitlerimizi, kahraman Gazilerimizi saygıyla, rahmetle yad ediyorum. 

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle ‘Türkiye Yüzyılı’na adım attık. İşte bu merkez gibi bilime, teknolojiye kapı aralayan, o yolda ilerlemeye vesile olacak olan merkezler bu yüzyılın her anlamda ‘Türkiye Yüzyılı’ olmasına da katkı sunacaktır.


“Yaparak Yaşayarak Öğrenme Merkezi”Akdeniz İlçemize, Mersin İlimize, faydalanacak olan öğrencilerimize hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Programda Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek birer konuşma gerçekleştirdiler.Yapılan konuşmaların ardından Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet ‘Yaparak Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ni gezdi, ziyarete gelen veliler ve öğrencilerle bir süre sohbet etti.Açılış programına; Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve İlçe Protokol üyeleri katıldı.