Gündem

VALİ PEHLİVAN TURUNÇGİL ALANLARINA FAYDALI BÖCEK VE KISIR AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ SALIM PROGRAMINA KATILDI

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN TURUNÇGİL ALANLARINA FAYDALI BÖCEK VE KISIR AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ SALIM PROGRAMINA KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Erdemli İlçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Turunçgil bahçesinde demonstrasyon amaçlı gerçekleştirilen “Turunçgil Alanlarına Faydalı Böcek ve Kısır Akdeniz Meyve Sineği Salım Programı”na katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle İlimizde Mersin Valiliği’nin himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği etkinlikte, turunçgil yetiştiriciliğinde karşılaşılan zararlılara karşı biyolojik mücadelede kullanılan doğal teknikler, Akdeniz meyve sineği mücadelesinde faydalı böcek ve kısır böcek tekniğinin tanıtımı ve salımı gerçekleştirildi.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından Akdeniz meyve sineği popülasyonlarının kontrol altına alınması veya baskı altında tutulmasında kullanılan, kimyasal mücadele yöntemine göre çevre ve insan dostu bir alternatif olması nedeniyle tercih edilen ve biyoteknik bir mücadele yöntemi olan Kısır böcek tekniği (SIT- Sterile Insect Technique) hakkında bilgiler verildi ve steril böcek salımı gerçekleştirildi.

Programda konuşma yapan Vali Pehlivan;“Erdemli İlçemizde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde çok önemli bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Burada özellikle yaş meyve üretiminde önem arz eden, zararlılara karşı mücadelede biyolojik ve biyoteknik mücadelenin yeniden startını verdik. Bu çalışma pilot bir uygulama olarak ilk defa burada gerçekleştiriliyor. Tarımda zararlılara karşı kullanılan ilaçlar yerine, doğal mücadele yöntemi ile zararlılar bertaraf edilecek.
Bu kapsamda faydalı böcek ve kısırlaştırılmış Akdeniz meyve sineği doğaya bıraktık. Burada amacımız meyve üretimine, ürünlerin kalitesine, rekoltesine zarar veren Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele etmek. Bunu yaparken de mümkün olduğunca doğal yöntemleri kullanmak. Çünkü kimyasal ilaçlar ürünler üzerinde kalıntı bırakabiliyor ve bu da ürünün hem iç piyasada hem dış piyasada pazarlanması konusunda engel teşkil edebiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri, öngörüleri ve bu doğrultuda talimatları ile ürün arz güvenliğini sağlamak adına bu tür mücadeleler gerçekleştiriliyor. Bugün de Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayesinde, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nün müşterek çalışmasını narenciye başkenti olan İlimizde gerçekleştirdik.


Geçmişte 2017- 2018 yıllarında bu konuda belli çalışmalar yapılmıştı. Özellikle doğada meyve atıklarının toplanması, bertaraf edilmesi amacıyla poşet, biyolojik mücadele kapsamında da tuzak diye tabir edilen malzemeler dağıtılmıştı. 
Bugün ise 100.000 kısırlaştırılmış Akdeniz meyve sineği ve 100.000 de faydalı böcek doğaya salınıyor. Bu entegre mücadele devam ettiği sürece inanıyoruz ki İlimizde bilinçli tarım ve tarım ürünlerinin kalitesi daha da artacaktır. Bu mücadele bugünle sınırlı kalmayacak süreç içerisinde de devam edecektir. Ayrıca meyve bahçelerinde yere düşen meyvelerin içerisinde oluşan meyve sineğinin ve larvalarının üremesi ile çoğalarak yayılmasını engellemek için çiftçilerimize 100.000 poşet dağıtımını gerçekleştiriyoruz.
Emektar çiftçilerimizin alın teri, gayreti, hassasiyeti ve üretilen ürünlerin ticaretini yapan firmaların da hassasiyetiyle, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın takibi ve desteğiyle bu konuda başarılı neticeler alacağımıza inanıyorum. 

Bu konudaki desteklerinden dolayı başta Sayın Tarım ve Orman Bakanımıza, Bakanlığımızın bütün birimlerine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitümüze, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsüne, İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsüne, emeği geçen Belediyelerimize, oda ve birliklerimiz ile bütün tarım paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Programda; Adana Milletvekili Abdullah Doğru, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Vekili Dr. Ersin Dilber, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, AKİB Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Başkanı Ferhat Gürüz, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz’da birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından Turunçgil bahçesinde faydalı böcek ve kısır Akdeniz meyve sineği doğaya bırakıldı.