Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi’nde Devreye Alma Aşaması Başladı

Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Departmanı Gosatomnadzor, genel tasarımcılığını ve genel yükleniciliğini Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un

Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi’nde Devreye Alma Aşaması Başladı

Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi’nde Devreye Alma Aşaması Başladı

Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Departmanı Gosatomnadzor, genel tasarımcılığını ve genel yükleniciliğini Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mühendislik Bölümü ASE A.Ş’nin yaptığı Belarus Nükleer Güç Santrali’nin 2’nci Ünitesi’nin devreye alma aşamasının başlatılması için onay verdi.

Alınan izin, santralin gücünde nominal gücünün %40'ına kadar kademeli olarak artırılmasını sağlıyor.  ASE A.Ş Direktör Yardımcısı ve Belarus NGS İnşaat Projesi Direktörü Vitaly Polyanin, konuya ilişkin açıklamasında, “B aşamasının (devreye alma) uygulanması için verilen izin, santralin 2’nci Ünitesi’nin tüm nötron-fiziksel özelliklerinin tasarım özelliklerine uygun olduğunu ve reaktör nötron akışı güç izleme ve kontrol sistemlerinin verimli ve güvenilir bir şekilde çalıştığını kanıtlamaktadır. Reaktörün gücü nominal kapasitesinin %40'ına ulaştığında, uzmanlar türbin ünitesinin deneme çalıştırmasını ve yüksüz çalışma testini gerçekleştirecek. Ardından ünite şebekeye bağlanacak ve Belarus’un ulusal şebekesine elektrik verilecek” dedi.

Rus teknolojileriyle yurtdışında inşa edilen en yeni 3+ nesil ilk nükleer güç santrali olan Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi, 10 Haziran 2021 tarihinde ticari işletme için devralındı. Ünitenin ürettiği enerjinin ülkenin yıllık enerji dengesindeki payı yaklaşık %20. Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi’nin işletimi için kabulün 2023 sonbaharında yapılması planlanıyor.

Belarus NGS güç ünitelerinin inşası, Birlik Devleti'nde enerjiyle ilgili en büyük proje ve önemli alanları kapsayan ve devletlerin enerji güvenliğini sağlayan Rusya-Belarus etkileşiminin temeli haline geldi. Rusya ve Belarus'tan ilgili kurumların iş birliğinde kazanılan deneyim, nükleer tıp, katkı ve dijital teknolojiler de dahil olmak üzere ülke ekonomisinin çeşitli alanlarında yeni faaliyetler geliştirmeye başlanmasına ve bunların tamamen yeni bir düzeye getirilmesine olanak sağladı.

Toplam 2400 MW kapasiteli iki VVER-1200 reaktörüne sahip Belarus NGS, Belarus’un Ostrovets kentinde inşa ediliyor. Belarus'taki ilk nükleer santral için uluslararası yasalara ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) güvenlik gerekliliklerine tam olarak uyan Rus 3+ Nesil tasarımı seçildi. 10 Haziran 2021 tarihinde, Rus teknolojileri ile yurtdışında inşa edilen en yeni 3+ neslinin ilk nükleer tesisi olan Belarus NGS’nin 1’inci Ünitesi ticari işletme için devralındı.

Rosatom, küresel bir lider ve dünyada nükleer enerji santrallerinin tam ölçekli üretimini yurtdışında gerçekleştiren tek şirket olarak tanınıyor. Dünya genelinde 80'i VVER reaktörleriyle donatılmış güç üniteleri olmak üzere toplam 106 Rus tasarımı nükleer güç santrali inşa edildi. Halihazırda Rosatom'un uluslararası sipariş portföyünde, 11 ülkede farklı yapım aşamalarında olan VVER reaktörleri ile donatılmış 34 ünite bulunuyor.

Rusya, dost ülkelerle iş birliğine odaklanarak uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli olarak geliştiriyor. Dış kısıtlamalara rağmen, enerji sektöründeki büyük uluslararası projelerin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.

Bilgi notu:

Rosatom’un Mühendislik Birimi, Atomstroyexport A.Ş (Moskova, Nizhny Novgorod, Rusya ve yurtdışındaki şubeler), Ortak Tasarım Enstitüsü - Atomenergoproekt A.Ş (Moskova, Nizhny Novgorod, St. Petersburg şubeleri - tasarım enstitüleri, Rusya ve yurtdışındaki şubeler, Ar-Ge şubeleri) ve yan inşaat organizasyonları olmak üzere nükleer endüstrinin önde gelen şirketlerini bir araya getiriyor.

Mühendislik Birimi, sipariş portföyü ve dünya çapında aynı anda inşa edilen nükleer santrallerin sayısı açısından dünyada ilk sırada yer alıyor. Birimin gelirlerinin yaklaşık %80’i yabancı projelerden elde ediliyor.

Mühendislik Birimi, Rusya’da ve dünya genelinde yüksek güçlü nükleer santraller için inşaat projelerini hayata geçiriyor, proje yönetimi ve tasarım faaliyetleri dahil olmak üzere eksiksiz bir Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC), EP (Mühendislik ve Tedarik) ve Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Yönetimi (EPC(M)) hizmetleri yelpazesi sunuyor ve kompleks mühendislik tesislerinin yönetimi için çok yönlü teknolojiler geliştiriyor. Birim, Rus nükleer endüstrisinin başarılarına ve yenilikçi en son teknolojilere dayanıyor. ASE A.Ş, tüm uluslararası gereklilik ve tavsiyelere uygun, 3+ nesil VVER reaktörleri ile güvenilir ve emniyetli nükleer santraller inşa ediyor.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER