TBMM DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU ÜYESİ UYSAL, DİJİTAL TELİF İLE İLGİLİ KONUŞTU

MERSİN MİLLETVEKİLİ UYSAL: DİJİTAL TELİF; ESERİ VE SANATÇININ EMEĞİNİ KORUR

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili, MYK Üyesi ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Dr. Levent Uysal, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun yerel seçimlerden sonra ilki düzenlenen toplantısına katılım sağladı. Toplantıda dijital telif konusu da ele alındı. Milletvekili Uysal “Toplantıda üzerinde durduğumuz konulardan biri Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun, yayıncıların eseri üzerindeki telif hakkını koruyabileceği noktaya getirmek için yapılması gerekenler oldu.” açıklamasında bulundu.

31 Mart yerel seçimlerinden dolayı çalışmalarına ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, seçimlerin ardından ilk kez Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman öncülüğünde toplandı. Toplantıda son zamanların en çok konuşulan sosyal medya uygulaması TikTok, dijital telif ve habere de telif düzenlemesi yapılması gerekliliği konuları görüşüldü. MHP Mersin Milletvekili, MYK Üyesi ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Dr. Levent Uysal da hazır bulundu.

Dünya genelinde en çok sosyal medya kullanan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğinin altını çizen Uysal “İçinde bulunduğumuz çağı artık dijital çağ olarak adlandırıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, pek çok sosyal medya uygulaması çıkıyor ve ülkemiz de bu uygulamaları en fazla indirip üye olan bir ülke. Bu derece yaygın olmasıyla birlikte, artan genç nüfusumuz bu uygulamaları daha çok tercih ediyor. İzledikleri, örnek aldıkları, takip ettikleri içeriklerin onların gelişimine ve hayata bakış açılarına zarar vermemesi mühim. Bazı sosyal medya platformları, zaman zaman çocuklarımıza kötü örnek olabilecek kişilerin paylaşımlarına sıklıkla yer veriyor, akışta sürekli öne çıkarıyor. Bunun önleminin alınması noktasında toplantımızda istişarelerde bulunduk.” şeklinde konuştu.

Dijital telif hakkının gerekliliğinden de bahseden TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Uysal “Yapılan her eserin dijital telif hakkına sahip olabilmesi hem esere hem de eseri ortaya koyan sanatçıya, kişiye saygının göstergesidir. Çünkü dijital telif hakkı, eserlerin izinsiz kopyalanmasını, dağıtılmasını veya kötüye kullanılmasını engelliyor. Dijital telif hakkını belirlerken de hem yaratıcılara hem de kullanıcılara eşit bir yaklaşımı önceliyoruz. Çünkü dijital telif hakkı eseri ve sanatçının emeğini koruyor. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanımız Hüseyin Yayman, haberin de bir sanat ve kültür eseri sayılması, telifin ödenmesi için çalışmalar yapılacağını duyurdu. İlerleyen süreçte Fikir ve Sanat Eseri Kanunu’muzda güncellemeler, revizeler de olacak.” ifadelerine yer verdi.