TARIM KENTİ ' MERSİN'

TARIM KENTİ “ MERSİN”

 

Ülkemiz de narenciye denince akla ilk gelen şehir olan Mersin. Çukurova’nın ikinci büyük şehri olan Mersin,  büyüme ve gelişmesinin bölgeye pamuk ekimi ve pamuk ekimiyle birlikte ,iskeleler kurulmasıyla daha da arttığı tarihsel bir gerçektir.

Tarım ve limanda ki gelişmeyle birlikte Mersin’e Osmanlı İmparatorluğu’nun farklı bölgelerinden göçler olmuş, şehrin büyümesiyle birlikte bu süreç Cumhuriyetin ilanıyla da devam etmiş ve hala da devam etmektedir.

Bölge de ürün çeşitliliği özellikle narenciyenin ekilip yaygınlaşmasıyla birlikte pamuk üretiminden, narenciyeye , meyve çeşitlerine ve sebzenin de ekilmesiyle birlikte. Mersin’in bereketli toprakları sürekli yeni ürün çeşitlemesini sağlamış bu da Mersin’in tarım kenti olma özelliğini hep ön planda tutmuştur.

Çok fazla rakamlara girmeden; özellikle, limon,muz,çilek, erik,şeftali, kayısı gibi bir çok üründe üretim hacmi olarak Türkiye’de ilklerde olan bu şehir. Hem ürünlerin, üretim,toplama,paketleme ve ihracat aşamalarını düşündüğümüz de büyük bir katma değer yaratmaktadır.

Tarımda ki istihdam elbette daha geniş; teknik elemanı,bakım budama, nakliyeyi de düşündüğümüz de bu yelpaze daha da büyümektedir.

Evet tarım Mersin için önemli. Mersin o nedenle bir Tarım Kentidir aynı zamanda.

Bu şehir bu kadar önemli bir sektörde elbette birtakım sorunlar vardır.

Teknik bir eleman olmadığım için bunların teknik boyutlarına girmeyeceğim. Olaya mahalli idareler boyutu ile bakmaya çalışacağım.

Tarımda sorunlar ve çözüm önerileri? Belediye Kanunu’na göre ; belediyelerin görevlerin biri de “tarım ve hayvancılığı desteklemek”.

Kendi gözlem ve tespitlerime göre; üreticinin sorununun iki nokta da ağırlık kazandığını görebiliriz. Girdi maliyetleri ve satış.

Belediyeler bu iki nokta birlikte tüm aşamalarda,piyasa şartlarını da gözeterek geliştireceği bir sistemle ki bunun da mahalli idare “şirketi” ve üreticiler adına “kooperatif” le ortak bir çalışma ile olması gerekir. Sektördeki diğer aktörlerde rekabet etmeden uyum ve belirli bir denge ile olmalıdır. Bu yönde güzel çalışmaların yapılacağı kanaatindeyim.

Bu kent Tarım Kentidir. Tarım olarak da yüksek potansiyele sahiptir. Narenciye Festivali kentin tanımında çok önemli rol oynamaktadır. Festivalin ilgili kurumları , festival süresini daha geniş bir zamana yayma düşüncesinde olduklarını da ifade etmektedirler.

Yeni dönem ve vizyonla birlikte ,geleneksel ürünler ve  daha da geliştirilecek ürün çeşitlemesi tarımda hem katma değer, hem de istihdam artışını getirerek kentin zenginleşmesini de sağlayacaktır.

 

SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİYLE

 

YORUM EKLE