SÖZDE

‘Sözde’  kelimesi ne anlama geliyor? Bunun yanıtını vermeden önce ‘Söz’ kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Söz, ağzımızdan çıkan anlam içeren kelimelerin bütününe verilen isim. Düşüncelerimizi anlatabileceğimiz hecelerin, kelimelerin tümüne verilen isme, söz diyebiliriz. Söz’ü bir insana verilen teminatın göstergesi olarak ta kullanabiliriz.  ‘Söz bir kere ağızdan çıkar’ deyimi bu garantinin teyididir. Söz kelimesi şarkılarda da kullanılır. ‘Şarkı Sözleri’ gibi...

Halk arasında Söz’ün önemini içeren birçok deyim vardır.

“Sözünün Eridir.”, “Söz Bilir”, “Söz olunca üstüne yoktur,” “Söz Birliği”, “Söz dinle, sözü dinlenir.”, “Sözün Özü” Vb.

Düşüncelerimizi söz ile anlatıp ve sözümüzün ardından birilerine, sözümüz için “söz veriyorsak”, “Sözümüzde durmalıyız.” Sözümüzde durmaz isek, bize inandırıcılığını kaybetmiş anlamında “Sözde” kelimesini söylerler.

Peki, ‘Sözde’ kelimesi ne anlama geliyor? Anlatılan düşüncenin gerçekte var olmadığını ima eden, ‘öyle sanılan’ ya da öyle geçinen (biri) anlamlarını içeriyor.  Yani ‘alay’ içeriyor.

Böyle anlam içeren ‘Sözde’ kelimesi insanların temsil ettiği makamlar için kullanılması uygun değildir. O makamları kullananlar asırlar boyunca değişmiştir. Görevini tamamlayanlar o makamı yenilerine devredecektir. Bu böyle gelmiştir günümüze kadar. Makamlar devletin varlığı için vardır. Ve makamların bir maneviyatı, kutsiyeti, ağırlığı hatta yüceliği vardır. Onu alaya alacak, rencide edecek, küçük düşürecek, “Sözde” kelimesini kullanmak doğru değildir. Dolayısı ile kurumu küçülten ‘Sözde’ kelimesinin makamlar için kullanılması uygun değildir.

Söz’ün özü şu: Makamlar yücedir. Makamlar Devlet demektir. Devletin bekası için; makamları ve Devletimizi  küçük düşürücü hal ve hareketlerden ve hatta  ‘Sözde’den korumalıyız.

YORUM EKLE