Kazanan Mersin olsun Türkiye olsun

Haber yorum Rüştü Aydın/  Partilerin adayları belli oldu. Seçmenin kararı net mi? 14 Mayıs'ta bunu öğreneceğiz.

Kazanan Mersin olsun Türkiye olsun

Kazanan Mersin olsun Türkiye olsun

Haber yorum Rüştü AydınPartilerin adayları belli oldu. Seçmenin kararı net mi? 14 Mayıs'ta bunu öğreneceğiz.

O güne kadar Mersin'de soluk almadan gece gündüz çalışacak olan parti adaylarını yoğun mesai saatleri bekliyor. Kararlı olan seçmeni bir aydan az kalan bir süre içinde ikna etmek mümkün olmasa da kararsızların oylarının peşine düşülecek. Mecliste gurubu bulunan partilerin ilk sıra adaylarının Mersin seçmeni tarafından seçilmesi kesin gibi… Ak Parti, MHP, CHP, İyi Parti ve diğer partiler seçimden en iyi sonucu almanın uğraşını verecekler. PKK’ya terör örgütü diyemeyen HDP  adayları ise başka partiden seçime girecekler.

Peki hangi parti Mersin'de birinci olacak?

Bunu bilmemiz zor olsa da geçmiş seçim sonuçlarına baktığımızda bugüne ışık tutacaktır. En son 2018’de yapılan seçimde Ak Parti CHP'den yüzde iki oy farkı ile birinci olmuştu. Mersinli seçmenin milliyetçi tavrı her zaman birinci partiyi belirlemiştir. Mersin'de birinci parti olmaya özlem duyan CHP ve bu seçimde 4 vekil hedeflediklerini belirten İyi Parti seçime iddialı hazırlanıyorlar. Ancak İyi Parti Lideri Meral Akşenir'in altılı masadaki inişli çıkışlı tepkileri ile İyi Parti milletvekili adaylarının tercihlerine kızgın seçmenin, ülke genelinde oy kaybına neden olduğu gözleniyor. Bu yüzden seçmenlerinin tavrındaki değişikliğin oranı çok olursa, İyi Parti,  baraja takılma korkusu yaşayabilir. Böyle bir sonuçta; hem Mersin'de hem mecliste ki vekil paylaşımını önemli oranda etkileyecektir. İyi Parti'nin Mersin listesinde Burhanettin Kocamaz'ın liste başı olması ve Ali Er'in üçüncü sırada olması oyları getirecek mi, siyaset gündeminin ilk merak edilen sorusu bu oluyor.

14 Mayıs 2023 Seçimlerine girmeyen HDP’nin PPK’yı terör örgütü olarak kabul etmemesine tepki gösterilmesinden ve iktidarın o dönemlerde izlediği 'Kürt açılımı' politikasından dolayı Milliyetçi seçmenin oyu geçmiş seçimlerde MHP'nin yüzde 30'ları geçmesini sağlamıştı.

MHP seçmeninin her seçimde çizmiş olduğu inişli çıkışlı grafik bu seçimde çıkış gösterecek gibi… Çünkü, Mersin için sıralanan Milletvekili adaylarını partililer sevdi. Birinci sıra adayı Tarsuslu Levent Uysal ile ikinci sıra adayı Serdar Soydan ve üçüncü sıra adayı Erdemli'den Mustafa Akın ile diğer adayları için yapılan toplantı etkinliğinde bile binlerce ülkücü ve MHP'lilerin katılım göstermesi bunun işaretidir. Yani 'İyi Parti'ye artık oy gitmez, gidenler de geri döner' diyor partililer.

CHP'de Mersin adayları partililerce kabul görmüş durumda. Millet İttifakı partilerin (İyi Parti hariç) milletvekili adaylarının CHP listesinden girmesine tepkiler oldukça fazla. Hatta Atatürkçü Düşünce Derneği'nden bile tepkiler geldi. Seçime girmeyen HDP'li vekillerin ve PKK terör örgütünden yükselen Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu'na destek söylemleri sonucunda CHP'nin taban oylarının sandığa yansımama durumu söz konusu olabilir. Böyle bir durumda da CHP oylarında ve Millet İttifakında düşüş olacaktır. CHP'nin Mersin listesinde birinci sırayı mevcut vekil Ali Mahir Başarır aldı.  İkinci sıra Gülcan Kış ile dördüncü sıra adayı ESOB Eski başkanı Talat Dinçer hakkında olumsuz düşünen olmazken Üçüncü sıra adayına tepkiler geliyor.

Mersin'in son seçimde birinci partisi Ak Parti ise Bakan Nureddin Nebati'yi birinci sıraya koymasına tepki olmadı...

Ak Parti'nin  Mersin sıralamasındaki adaylar genelde kabul görmüş durumda. Mersin'in merkez Bozon köyünden ikinci sıraya konan Ali Kıratlı'ya özellikle seçmen olumlu bakıyor.

CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR?

Yüzde bir oyun bile kıymete bindiği14 Mayıs seçimlerinde; seçim ilk turda bitecek gibi gözüküyor. Neden derseniz, Adaylardan Muharrem İnce, CHP tabanından oy alacak, CHP ise oylarını korumanın derdine düşecek, Sinan Oğan ise İyi Parti tabanından oy alacak. Yani muhalif adaylar, Ak Parti’nin 2018’de aldığı oydan bir oy bile koparamıyorlar.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu  umutlarını Kürt seçmene bağladı ama 2018’de HDP’nin adayına yüzde yedi civarında oy verildiği düşünülürse... Seçim ilk turda yine Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını kazanması olarak gözüküyor. 

14 Mayıs'a sayılı günler kala meydanlarda seçim heyecanının doruğa çıkacağı günleri yaşayacağız ve her şey 14 Mayıs akşamı belli olacak. Haydi hayırlısı! kazanan Mersin olsun Türkiye olsun.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER