Bayramlık Ağız

Konuşmak aslında bir ihtiyaçtır. Özellikle siyasetçiler ile konuşma ihtiyaç oluyor.

Bayramlık Ağız

Bayramlık Ağız

Konuşmak aslında bir ihtiyaçtır. Özellikle siyasetçiler ile konuşma ihtiyaç oluyor. İhtiyacı olan insanlar için konuşmak bir araçtır. İhtiyacın amacı toplumsal da olabilir kişisel de olabilir. Birinden bir iş bitmesi gerekiyorsa gider konuşursunuz… Konuşmak için ahlaki olarak izin alınması gerekir. Yani sözleşilir veya Fransızcası “Randevu” alınır.  İzin alındığında gider konuşulur.

Konuşma kültürümüz maalesef çıkar ilişkilerine endekslenmiştir. Çıkarınız varsa hatta fazlaysa “Derhal” kelimesi ile görüşme talebini verirsiniz ya da alırsınız. Ama yok sıradan bir istekse ve görmek istemiyorsanız… Değişik bahanelerle “uygun değiliz” şeklinde yanıt verir… Konuşmak için görüşmeyi kabul etmezsiniz.

Siyasetçilerin seçim zamanlarında en çok karşılaştığı bir durumdur konuşma isteği… Seçmen ve seçmeni etkileyen saygın kişiler, STK temsilcileri vb… gibi toplumun önde giden isimleri; aday olmuş siyasetçi ile konuşmak için, bire bir görüşme isteğinde bulunduğunda görüşme isteği kabul edilmiyor. Ve siyasetçi adayın genelde mazereti “çok yoğunuz” oluyor. Ve görüşmeleri kabul eden siyasetçi aday ise vatandaşla konuşuyorsa seçim kazanma oranı oldukça yüksek oluyor. Buna Mersin’den örnek siyasetçi ismi verecek olursak Ali Er gibi siyaset yapan milletvekillerimiz diyebiliriz.  “Çok yoğunuz” mazeretiyle görüşme kabul etmeyen aday ise kazanamayınca “vatandaşın tercihi” diyor.

Vatandaşların siyasetçi ile konuşma isteğinden bir çıkarı yok… Neticede vatandaş bir parti ve parti adayını seviyor… Vatandaş sevdiği partinin adayının kazanmasını istiyor. Belki de kazanmasında ufacık bir katkı da kendinden olsun istiyor… Ama bu konuşma kapısını maalesef siyasetçiler vatandaşa kapatıyor. Konuşmamakla hangi çıkar güdülüyorsa görüşme kabul edilmiyor, neticede vatandaşla konuşulmuyor.

Şimdi dilime bir kelime dolandı… “Açtırmayın bayramlık ağzımı!” Genelde konuşma kültüründen uzak siyasetçilere kızgın seçmenlerin iki aydır kullandığı bir deyim “Açtırmayın bayramlık ağzımı!”

31 Mart yerel seçimlerinden bir örnek vererek sohbetimize devam edelim.  Mersin genelinde Mersin Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde ittifak partilerinin adayları,  kazanmak için seçim meydanlarına çıktılar. Kazanma ihtimali isim olarak yüzde yüz denilecek kadar güçlü olan Cumhur İttifakından bir ilçe adayı, rehavete kapılmış olmalı ki yanında gezen üç beş kişi haricinde vatandaşlarla görüşme istekleri için kapıları kapattı… 

Halbu ki bu aday gerçekten güçlü idi. 2019 seçiminin hemen ardından “ben adayım” diye yola çıkmış, isminin aday olması için beş yıl uğraş vermiş, birçok kişiye makam mevki için “sen layıksın” diye sözleşmiş ve 2024 yılı yerel seçimleri için aday olmuştu. Ama ne oldu konuşma kültüründen uzaklaşınca seçim kazanılmıyor.

Bu konuda sosyal medyada iki aydır bayramlık ağzını açan çok sayıda vatandaş var… Yazıyor da yazıyorlar…

Ne olur sözleşelim, bayramlık ağzımızı değil, tatlı dilli konuşalım…

Mübarek Kurban Bayramınızı kutlar sağlık esenlik ve mutluluklar dilerim.

Sağlıcakla Kalın!

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER