Sezer: Sürücü Kursları Arasındaki Haksız Rekabet Önlenmeli

İstikbal Özel Haber-Fatma Aydın/ Mersin Sürücü Kursları Dernek Başkanı Mesut Sezer, NİL RTV ekranlarında 41 Dakika Program yapımcısı Gazeteci Rüştü Aydın’ın konuğu oldu. Sürücü kurslarının yaşadıkları sorunlar 2025 yılında ki değişiklikler ve verilen eğitim konusunda Moderatör Rüştü Aydın’ın sorularına yanıt veren Başkan Mesut Sezer Mersin’de 99 tane sürücü kursunun olduğunu söyledi.

Rüştü Aydın: Mersin’de kaç tane Sürücü Eğitim Kursu var? Eğitim nasıl veriliyor?

Mesut Sezer: Mersin ilinde 99 tane sürücü kursu var. Bunun 55- 56 tanesi Merkez ilçelerde Akdeniz, Toroslar Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde. 4 tane merkez ilçemiz var. Geri kalan kısmı da taşra ilçelerde. Tarsus, Aydıncık, Bozyazı Gülnar, mut, Anamur ilçelerinde. Sürücü kursları neticede birer eğitim kurumu fakat bunun yanında da ticari kuruluştur. Hizmet veriyoruz. Siz gelip kaydınızı oluşturuyorsunuz, size hizmet veriyoruz. Bunun karşılığında da eğitim veriyoruz, birde ücreti var bunun.

EĞER BİRİLERİ TABAN FİYATA UYMUYORSA MUHAKKAK BİR YERDEN KAÇAK VARDIR, KAYIP VARDIR

Esas sürücü kurslarında ki sorunumuz taban ücret konusudur. Valilik tarafından taban ücretler belirlenir, uygulamamız gereken taban ücret Valilik başkanlığında belirlenen komisyon ile belirlenir, bu komisyona dernek başkanı olarak bende katılıyorum.

Taban ücret belirlendikten sonra ticari kaygılardan dolayı, birliktelik sağlanamadığı için bazen sıkıntı yaşıyoruz. Esas sıkıntı ve sorun olan konu bu. Eğer birileri taban fiyata uymuyorsa muhakkak bir yerden kaçak vardır, kayıp vardır. Bizde Mersin Sürücü Kursları Derneği olarak bu kaçak ve kaybın denetlenmesi için SGK’ya, Maliye’ye bildirimde bulunduk. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirim de ve şikâyette bulunduk. Nedir bu; haksız kazancın, haksız rekabetin önlenmesini istedik. Sürücü kurslarının arasında ki temel sorun bu.

Taban fiyata uyulmadan bir şeyler yapılıyorsa; atıyorum bugün 2024 yılında uygulamamız gereken fiyat 12 bin lira bu fiyatın altında rakamlar veriliyorsa demek ki eğitimden çalınıyor.

Rüştü Aydın: Bu nasıl tespit ediliyor?

Mesut Sezer: Biz her kursiyerimize fatura kesmek zorundayız. Sizden 10 bin lira alıyor 12 bin liralık taban fiyatından fatura kesmek zorunda. 10 bin lira alıp, 12 bin liralık fatura kesiyorsa burada bir usulsüzlük var. Ve 10 bin lira fiyat vererek karşı tarafın diğer kursun müşterisini çalmış oluyor.  Ben 12 diyorum, siz 10 bin diyorsanız benim müşterimi çalmış oluyorsunuz. Burada doğru kursu, kursiyerin kendisinin tespit etmesi gerekiyor.

Rüştü Aydın: Ehliyet almak isteyen bir sürücü vatandaşımız,

İyi kurs vereni nasıl tercih etmeli ?

KAPIDAN GİRER GİRMEZ KAÇ PARA DİYE SORUYORUZ

Vali Pehlivan: Asayiş ve Güvenlik Toplantısına Katıldı Vali Pehlivan: Asayiş ve Güvenlik Toplantısına Katıldı

Mesut Sezer: Bizim millet olarak hastalığımız kapıdan girer girmez kaç para diye soruyoruz. Önce paraya bakıyoruz. Böyle olmaması lazım. Ben kaç saat teorik ders alacağım? Ben kaç saat direksiyon dersi alacağım? Araçlarınızın markası nedir? Hocanız kimdir? Bunları araştırmalı, bunları incelemeli, teorik dersine tamamen katılmalı, direksiyon dersine tamamen katılmalı, yetersiz geliyorsa bizden aldığı belgeyle trafiğe çıkacak ek özel ders almalı. Sürücü kursları derneği olarak bizim önerimiz tekrar ek özel ders almalı. Bunları araştırmadan incelemeden kapıdan girer girmez kaç para diyor? Sürücü kursu sahibi de ticari kaygılardan dolayı, 12 lira olan şeye 9 lira diyor 10 lira diyor bu sefer sağlıksız sürücüler yetişiyor. Bizde işte bu taban fiyata uyum sağlanabilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi için milli eğitime SGK’ya bildirimde bulunduk. Bu işin bir maliyeti var. Siz SGK’sız personel çalıştırırsanız maliyetten kısmış olursunuz. Evrakları tamamlanmamış hoca çalıştırırsanız, faturanızı kesmezseniz, maliyetten kısmış olursunuz, bunlarda devlet tarafından denetlendiği zaman hem eğitime düzen gelir, hem de haksız rekabet önlenmiş olur.

Rüştü Aydın: Sürücü kurslarında Denetimler ve Eğitimler yeterli mi?

Mesut Sezer: Sürücü Kursları Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlarına bağlıdır. Geçmişe göre denetimler çok iyi. 34 saat teorik Eğitim, 16 saat de direksiyon eğitimi var. Bu eğitimleri tamamladıktan sonra sınava giriyorsunuz, 35 dakika idi 2025 de yeni yönetmelikte sınavlarımız 40 dakika oluyor. Akan trafikte sınavlar yapılacak, çok ciddi sınav eğitimi yapıyoruz. Fakat teorik eğitim ve direksiyon eğitiminde biraz daha denetlenmesi gerekiyor.

Rüştü Aydın: Psikoteknik nedir?

Mesut Sezer: Psikoteknik sürücü kursları ile alakalı değildir. Psikoteknik ve SRC Belgesi yük ve yolcu taşımacılığı yapan, ehliyetiniz var işinizden evinize gidip geliyorsanız siz şoför değilsiniz, sürücüsünüz.

Ehliyetiniz var, bir şirketin aracıyla, yüklediğiniz yükünüzü buradan Karaman’a götürüyorsunuz, siz şoför oluyorsunuz. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerde 4925 sayılı karayolu taşımacılığı kanuna göre SRC belgesi alması gerekir. SRC belgesi ayrıdır, psikoteknik belgesi ayrıdır, sürücü kursları ayrıdır. Bunlar ayrı ayrı kurumlar. SRC kursları ulaştırma bakanlığına bağlıdır. Fakat bir protokolle Milli Eğitim Bakanlığına, eğitim kısmı devredilmiştir. Esasında SRC kursları ulaştırma bakanlığına bağlıdır.

Psikoteknik merkezlerinin ruhsatlandırılması da sağlık bakanlığı tarafından yapılır. Psikoteknik nedir? Bir kişinin psikomotor yeteneklerinin ölçülmesidir. Testlerden başarılı geçtikten sonra psikiyatri doktordan onaylanırsa psikoteknik belgesi sahibi oluyorsunuz. Yani profesyonel sürücü aşamasına geçiyorsunuz.

5 çeşit SRC belgesi var. SRC 1 ve 2 yolcu taşımacılığıdır. SRC 3 ve 4 yük taşımacılığıdır. SRC 5 belgesi de tehlikeli madde taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken bir belgedir.

Rüştü Aydın: Ticari araçlara UTTS takılacak, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Mesut Sezer: Mesela varsayalım, benim 40 tane aracım var. Bu 40 tane aracıma UTTS dediğimiz bu yeni sitemi takmak zorundayız. Tanesi şu anda aralık ayı fiyatı 1800 lira. Ocak ayında onların fiyatı da değişecek öyle tahmin ediyorum. Benim kendi görüşümü sorarsanız ben yanlış olduğunu düşünüyorum. Elbette devlet bir yasa ve yönetmelik koymuş. Takılması gerekiyorsa takacağız. Şöyle;50 tane aracın var 2000 lira desek 100 bin lira maliyet getiriyor. Bunu niçin yapıyor devlet, vergi kaçağını önlemek için yapıyor. Bunun Türkiye genelinde ki bütün araçlara takılacağına petrol istasyonlarında ki pompalara takılsın bu şekilde de denetlenebilir. Bir sistem bir yazılımla hangi araca ne kadar yükleme yapılmış ne kadar mazot koymuş ne kadar benzin koymuş plaka takibinden bilinebilir. Bunun yanında geçenlerde biliyorsunuz dünya gündemine düştü İsrail’de 3 bin tane telefon patlatıldı. Hepimiz korktuk. Şimdi Türkiye’de ki bütün araçlara bu sistemi takacaksınız hem de deponun yanında bir yere, yani bu şekilde elbette bunun kontrolü düşünülüyordur ama tersini de düşünmek lazım, böyle bir sıkıntı ile de karşılaşabiliriz. Yani bunun tedbirini almak lazım.”

Rüştü Aydın: Mersin sürücü Kursları Dernek Başkanı Mesut Sezer’e bu güzel bilgileri Nil televizyonu izleyicilerimizle paylaştıkları için teşekkür ederiz.

Mesut Sezer: Bende sizlere teşekkür ederim.