5. AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması Sonuçlandı!

Akdeniz Opera ve Bale Kulübü’nün (AKOB) gerçekleştirdiği AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması, 27 Kasım Pazar günü sonuçlandı.

5. AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması Sonuçlandı!

5. AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması Sonuçlandı!

Akdeniz Opera ve Bale Kulübü’nün (AKOB) gerçekleştirdiği AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması, 27 Kasım Pazar günü sonuçlandı. Yarışmada dereceye giren gruplar AKOB sosyal medya hesaplarından canlı olarak gerçekleştirilen Ödül Töreni’nde açıklandı.

Dereceye giren gruplar ve ödülleri şöyledir;

*Birincilik Ödülü BÜYÜKADA QUARTET: Rüzgar Turgay -1. keman, Ekin Güldoğan –2. keman, Seval Doğa Gürcan –viyola, Lale Efendiev –viyolonsel.

Grup 6.000 TL’lik para ödülü ve AKOB tarafından düzenlenecek Ödül Konseri’ne hak kazandı.

*İkincilik Ödülü MADELEİNE TRİO: Mert Serin – obua, Gözde Akderin – flüt, Atakan Oyal–piyano.

Grup 3.500 TL’lik para ödülü aldı.

*Üçüncülük Ödülü DUO FONEM: Billur Tankişi- keman, Duru Aydın – piyano.

Grup 2.500 TL’lik para ödülü aldı.

*Kemal Rastgeldi Mansiyon Ödülü, CON FUOCO QUARTET: Selen Aydoğan – 1.keman Güneş Albayrak – 2. keman, Gamze Ela Şahin –viyola, Ece Uysal –viyolonsel.

Grup 1.500 TL’lik para ödülü aldı.

İlk kez 4. AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması’nda verilen Teşvik Ödülü’nün bu yıl da bir gruba verilmesine karar verilmiştir. Seçici Kurul Üyeleri ödülle ilgili gerekçesinde,

“Grup üyelerinin yaşlarını ve yaptıkları ayrıntılı çalışmayı göz önde bulundurarak,  bu yönde özverili çalışmaların artması dileğiyle Teşvik Ödülü’ne layık görmüştür,” dendi.

*Teşvik Ödülü, ARPEGGİ QUARTET: Yağmur Tümer -1.keman, Eylül Takunyacı – 2.keman, Ceylin Çengel -viyola, Berin Gökçe İlhan – viyolonsel

*Ödül almaya hak kazanan tüm grupların yarışma için iletilen performans kayıtlarının AKOB sosyal medya hesaplarından önümüzdeki günlerde paylaşılacağı duyuruldu.

facebook.com/AkdenizOperaveBaleKulubu

instagram.com/akobdernek/

youtube.com/@akobdernek

5. AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması, " 2022 Avrupa Gençlik Yılı" içinde, ülkemiz genç müzisyenlerinin bir araya gelerek oda müziği grupları oluşturmalarını teşvik etmek, bu müzisyenlerin tanınmalarını sağlamak ve oda müziğine olan ilgiyi arttırmak amacıyla düzenleniyor. Seçici Kurul Üyeleri 26 -27 Kasım günlerinde Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Özgürlük Salonu’nda, yarışma katılımcısı genç müzisyenleri şartnameye uygun olarak ilettikleri kayıtlar üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirdi.

Pandemiye koşullarına rağmen aksatmadan gerçekleştirilen yarışma 5. yılında da Mersin yerel yönetimleri, kent kurum ve kuruluşları ve Mersinli sanatseverlerinin katkılarıyla “AKOB Kent İle Elele Sanat Projesi” kapsamında gerçekleştirildi.

13 grup 38 öğrencinin katılım gösterdiği Yarışma, şartnamede de belirtildiği üzere ilk kez noter huzurunda yapıldı. Değerlendirme günü ilk kez açılan video kayıtları jüri üyeleri tarafından titiz bir çalışmayla değerlendirildi.

Ülkemizin tanınmış besteci, orkestra şefi ve virtüözülerinden oluşan Seçici Kurul Üyeleri

Mersin'de bir araya gelerek yaptıkları titiz çalışmayla Yarışma’nın değerlendirmelerini gerçekleştirdiler. Seçici Kurul Başkanlığını, Maltepe Üniversitesi Konservatuvar Müdürü Keman Sanatçısı Prof. Dr. Çiğdem İyicil’in yaptığı kurulda üyeler:

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Piyanist Prof. Lilian Tonella Tüzün, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı Başkanı Flütist / Besteci Doçent Dr. Halit Turgay, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Orkestra Şefi / Besteci Dr. Oğuzhan Balcı, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Orkestra Şefi / Viyolonsel Sanatçısı Münif Akalın ve AKOB Yönetim Kurulu Başkanı Demet Şaman Tarlakazan Onursal Üye olarak yer aldı.

Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Çiğdem İyicil , AKOB Dernek sosyal medya hesabından canlı yayımlanan Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, dereceye giren tüm grupları Seçici Kurul’un oy birliğiyle belirlediğini belirtti.

Hedefin önümüzdeki yıllarda Yarışmanın Uluslararası Boyuta da taşınması dileğini belirtti.

Ödül Töreni gelenek olduğu üzere, birinci gelen grubun performansının yeniden dinlenmesiyle sona erdi.

AKOB adına yapılan açıklamada;

Önümüzdeki süreçte genç müzisyenlerimizle yan yana durabildiğimiz, coşkuyla alkışlayabildiğimiz; nitelikli şekilde büyüyerek, uluslararası alana taşınması hedeflenen AKOB Oda Müziği Yarışmalarında buluşmak üzere, sanat ortak paydasında birleşerek şehrimizin değerinin daha da artması ve hak ettiği yere gelmesi konusunda AKOB olarak, sağlam temellerin  atıldığı önemli köprüler kurulduğu belirtildi.

***

Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Başkanı

Demet Şaman Tarlakazan’ın açılış konuşması

“Sayın Protokol Üyeleri, Sayın Seçici Kurul Üyeleri, Değerli izleyiciler ve

Çok Sevgili Yarışma Katılımcısı Genç Müzisyenler,

Akdeniz Opera ve Bale Kulübü’nün 5. sini düzenlediği AKOB Ulusal Oda Müziği Yarışması’nı gerçekleştirmekten, büyük mutluluk duyuyoruz.

Tüm dünyada büyük yıkım yaratan pandemi koşulları, ertelemelere neden olsa da çeşitli zorluklar içinde bulunsak da tüm bunlardan sanatla beraber kalkabildiğimizin bir ifadesidir, bu Yarışma. Bu nedenle katılım sağladığınız için, Siz Değerli Seçici Kurul Üyelimize ve Genç Müzisyenlerimize çok teşekkür ediyorum.

Bu yılki yarışmamıza ülkemizin çeşitli konservatuvarlarından, 13 oda müziği topluluğuyla- 38genç sanatçı adayı katılmıştır. Yarışmanın başlangıcından bu yana artan sayıda katılımın gerçekleşmesi bizi sevindirmektedir. Bu gibi yarışmalarda izleyebildiğimiz gibi, konservatuvarlarımızda, gelecekte görmeyi umut ettiğimiz genç sanatçı adayları yetişiyor. Gösterdikleri başarılar bizi mutlu ediyor. Onlara gelecekte de büyük başarılar diliyoruz.

Ve, bu Yarışmanın gençlerimize umut, enerji ve tutku yaratmasını ümit ediyoruz…

Ülkemizin virtüözlerinin, tanınmış bestecilerinin, orkestra şeflerinin davetimizi kabul ederek bu yarışmanın Seçici Kurulunda yer almaları bizi onurlandırmıştır. Yarışmamıza büyük değer katmışlardır. Burada belirtmek isterim ki, Seçici Kurul üyelerimiz bizlere yollanan her biri çok kıymetli çalışmalar üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdiler; tüm katılımcıların göndermiş oldukları videoları dikkatle dinlediler; her bir çalışmayı ayrı ayrı takdir ederek, emeklerini tartıştılar. Onların titiz değerlendirmeleri birçok sanatçı adayı öğrencimizin yolunu aydınlatacaktır. Geleceklerine yeni pencereler açacaktır.

Mersin geçmişten gelen nitelikli birikimiyle sanat, müzik ve ulusal- uluslararası kültür alışverişinin tutkulu bir şehridir. Şehrimizi farklı kılan bu tutku uzun yıllara sari, kendi kendini besleyen bir devamlılıkla; nitelikli buluşmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Böylece Mersin, Opera Bale ve Konservatuvar başta olmak üzere, sahip olduğu birçok kültür sanat kurumuyla; güçlü sivil toplum kuruluşlarıyla; geleceğe yönelik büyük umut vermekte, yetiştirdiği sanatçılarıyla dünyaya açılmakta, dünyadan sanatçıları buraya çekmektedir.

Bizler de bu verimli topraklarda AKOB olarak, 14 yıldır, gönüllü emeği üzerinde, sanatı dinleyiciyle; sanatçıyı sanatseverle buluşturuyoruz.

Genç müzisyenlere performanslarını gösterebilecekleri platformlar sağlayarak şehrimizin, giderek ülkemizin, kendi yeteneklerine sahip çıkmasını sağlıyoruz. Onların çağdaş müzik dünyasında iz bırakmalarına katkı vermeye çalışıyoruz.

O nedenle sizleri, birbirimize daha yakın olmaya; dinleyici olmaya, takipçi olmaya, destekçi olmaya, gönüllü olmaya, sanatçı olmaya ve hep birlikte olmaya çağırıyoruz.

Bazı projelerin, gerçekleşmesi imkânsızmış gibi görünen hayallerin üzerine kurulmuş olduğunu özellikle söylemek isterim. AKOB’da kendini vakfederek çalışan çok değerli yönetim üyelerimiz bulunuyor. Bugün 5.sini gerçekleştirmiş olduğumuz ve bir hayalle başlayan Oda Müziği Yarışmasına cesaret ettik. Çünkü: “Kent ile Elele Sanat Projesi” mottosuyla, Mersinliler, yerel yönetimiyle, kurumlarıyla, ve kişisel katkılarıyla, bize güven veren desteklerini ve süreklilik sağlayan sponsorluklarını esirgemediler.

***

Teşekkürlerimizi sunarak, destekleyicilerimizi size teker teker saymak istiyorum:

*Mersin Büyükşehir Belediyesi; Akdeniz Belediyesi; Yenişehir Belediyesi ve Mersin Kent Konseyi yerel yönetimler olarak destek vermektedir.

*Mersin Ticaret ve Sanayi Odası; Mersin Ticaret Borsası; Toros Denizcilik; İmisk;  Arbella; Merden Lojistik; Mitaş Uluslararası Nakliyat; Doteks Textile; Çukurova Makina, Özcan Pamuk; Uniban; Moskova Nazım Hikmet Vakfı  destek veren kurumlar arasındadır.

*Üyelerimizden çok değerli dostlarımız;

Sayın İpek Ongun, Sayın Ülkü Ongun, Sayın Zuhal KARAMEHMET, destek vermişlerdir.

*Sayın Burçin Keseci tüm afiş tasarımlarını üstlenmiştir.

*Belge Grafik tasarımı Sayın Ahmet Kehri tarafından sağlanmıştır.

***

Gelecek yıllarda çok daha fazla katılımcıyla daha çok gencimize ulaşabileceğimiz yarışmalarda birlikte olmayı diliyoruz.

Teşekkür ederim…”

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER