Başkan Sağır:  “Yeni Eczacılık Fakülteleri Açılmamalı”

14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle Mersin Eczacı Odası binasında yapılan toplantıda Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgün Sağır konuşmasında Eczacıların sorunlarını dile getirdi.

Başkan Sağır:  “Yeni Eczacılık Fakülteleri Açılmamalı”

Başkan Sağır:  “Yeni Eczacılık Fakülteleri Açılmamalı”

14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle Mersin Eczacı Odası binasında yapılan toplantıda Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgün Sağır konuşmasında Eczacıların sorunlarını dile getirdi. Toplantıya Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ta katıldı.

Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgün Sağır Bilimsel eczacılık eğitiminin başlanmasından buyana 183 yıl geçtiğini hatırlatarak yaptığı konuşmasında, Başkan Sağır, bazı ilaçların fiyatlarının arttığını ve ‘son üç yılda yeni ilaçların %79’unun Türkiye’ye gelmediğini’ iddia etti ve yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması görüşünü dile getirdi.

Başkan Özgün Sağır: “İnsanoğlu var olduğu sürece, var olacak bir mesleğin mensupları olarak; ülkemizin dört bir köşesinde; eczanede, hastanede, kamuda, akademide, ilaç endüstrisinde ve dağıtım kanallarında hizmet veren 40 bini aşkın meslektaşımız ile halkımızın kesintisiz sağlık ve ilaca erişimi için görevimizin başındayız. Ancak bir grup var ki, maalesef onlar bugün görevlerinin başında değil. Covid-19’ da hayatını kaybeden, illiyet bağı bahanesi ile görev şehidi kabul edilmeyen, meslektaşlarımız, eczane teknisyenlerimiz ve tüm sağlık çalışanları. Onları bir kez daha saygıyla anıyor, rahmet diliyoruz. ”Dedi.

“Eczacılar 2009’ da unutuldu.” Diyen Başkan Sağır: “Evet unutuldu diyoruz çünkü; Eczacıların kar oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde (İFK) o günden beri bir virgül bile değişmedi. Aradan geçen 13 yıla, içinden geçtiğimiz enflasyonist ortama rağmen bizler hala 2009 koşullarında hizmet veriyoruz. Aradaki durumu daha iyi ifade etmek için sizlere birkaç rakam vermek istiyorum;

Bildiğiniz üzere İFK’ da ilaç fiyatları avro üzerinden düzenlenmekte; 2009 yılında 1 avro 2,13 TL iken, bugün avro 16 TL seviyelerini aştı; yani %800’lük bir artış var

2009 yılında brüt ücret 809 TL iken, bugün 5004 TL; yani yaklaşık 6 katlık bir artış var.

Kısacası eczacı aradaki 13 yılda bu katların tersi oranında küçüldü. Pandemi sürecinde sağlıkçılar için “hakları ödenmez” dendi, biz bu ifadeyi mecazen düşünürken, oysa yetkililer son derece ciddilermiş; HAKKIMIZ ÖDENMEDİ!!!

Buradan bir kez daha sizlerin vasıtasıyla belirtmek istiyoruz ki; İFK’da ki oranlar ve baremler, günün gerçeklerine göre güncellenmelidir. Diğer türlü bu ekonomik girdap içinde, yakın zamanda eczanelerin kepenkleri tek tek kapanacak” Dedi.

Eczacılık Fakültelerini de gündemine alan Başkan Sağır: “İlaç, eczacılık ve sağlık alanında yaşanan ekonomik sorunların yanı sıra; biz eczacıların diğer büyük sorunlarından biri de yapısal konulardadır. Bunun en temel nedeni ise plansızca açılan eczacılık fakülteleri ve artan kontenjanlar. 2012 yılında yürürlüğe giren yasa değişikliği ile eczacılıkta tahdit uygulaması başlamış olmasına rağmen, aradan geçen 10 yılda 43 eczacılık fakültesi açılmıştır. Bugün ülkemizde 60 eczacılık fakültesi var ve bu fakültelerden13’ ü genel yetersizlikleri nedeniyle öğrenci alamamaktadır. Kısacası 13 tane, tabeladan ibaret olan fakültemiz var. Daha acısı ise; öğrenci alan 47 fakültenin sadece 14’ ü akredite olabilmiştir. Yani bu fakülteleri açan zihniyet; geri kalan 33 fakülte için yetersizler demiştir.

Niteliğin, niceliğe kurban edildiği bir durumu yaşamaktayız. Bu nitelik kaybından dolayı maalesef, eczacılık fakülteleri yüksek lise veya meslek edindirme kurslarına dönüşmüştür. Ülkemizde yeterince hatta fazla eczacı varken, yeni yeni fakülteler ile ne amaçlanmaktadır? Bu durum, sağlık sisteminin geleceği ve ülke kaynaklarının israfından başka bir şey değildir.”Dedi.

“Bu kadar çok eczacılık fakültemizin olmasına rağmen, ilaç üretiminde yok denecek seviyedeyiz.” İddiasında bulunan Başkan Sağır: “ Sanayi ve teknoloji bakanlığının, ilaç sektörü raporunu özetleyerek anlattı. Başkan Sağır: “ithal edilen ilaçlar ise genellikle yeni ve ileri teknoloji gerektiren, biyoteknolojik olarak üretilen, iplante edilen ilaçlar, bazı yeni ilaç taşıyıcı sistemler, aşılar, kan ürünleri, insülin, kanser ilaçları, bazı hormonlar, bazı oftalmolojik preparatlardır” denilmektedir. Ayrıca aynı raporda, ülkemizin ilaç ihracatının ithalatı karşılama oranı %24 olarak açıklanmıştır.

Bakanlığın bu tespitleri bile; eczacılıkta niceliğe değil niteliğe ihtiyacımızın olduğunu apaçık göstermektedir.

Bizler, yeni eczacılık fakülteleri açılmamasını. Akredite olmayanların öğrenci almamasını ve ilaç üretimi ve ar-ge konusunda yoğunlaşmasını ve akredite olanların ülkemiz ihtiyaçları gözetilerek kontenjanlarının planlanmasını istiyoruz.

FORUM MEYDANINDA 21  MAYIS CUMARTESİ GÜNÜ

“GELECEĞİNE SAĞLIK AŞI”LA” SOHBET GÜNÜ YAPILACAK

Eczacılar olarak, halkın en yakın sağlık danışmanlığı kimliğimiz ile dün olduğu gibi bugün ve yarın da, yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen bunu halkımıza yansıtmadan var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz, çalışacağız. Örgütlü gücümüzle, zor günlerde yan yana durmasını çok iyi bilen bizler 14 Mayıs eczacılık günümüzü de birlik. Beraberlik ve coşku içinde kutluyoruz.

Bu 14 Mayıs kutlamasında da iki haftaya yaydığımız program ile, gerek halkımıza yönelik gerekse meslektaşlarımıza yönelik bir çok etkinlik planladık, buradan sizlerin aracılığınız ile tüm halkımızı, 21  Mayıs Cumartesi günü “Geleceğine Sağlık AŞI”la” sloganımız ile Forum meydanda gerçekleştireceğimiz Eczacılarla Sohbet Günümüze bekliyoruz.” Dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit etkinliği düzenleyen oda başkanı ve yönetimine teşekkür etti. Ardından Eczacılık kanununun çıkartıldığını hatırlatan Başkan Gültak, konuşmasında sağlık konusunda ülkemizin çok ileri gittiğini ve dünya çapında yatırımlar yaptığını söyledi. Başkan Gültak, eski hükümetler döneminde ilaç alırken kuyruklar olduğunu, hatta SGK hastanesinde muayene ve eczane sırasında uzun kuyrukların oluştuğu günleri hatırlattı ve yeşil kartların da çıkartıldığının altını çizdi.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER