Korku ve virüs

Korku ve virüs

“İnsan bilmediği şeyden korkar” sözünü hepimiz biliriz. Aslında korku insanın doğasında vardır. Vücudu korumaya yöneliktir. Aynı vücutta oluşan ağrının hissedilmesi gibidir. Her hangi bir tehdit karşısında korkumuz faaliyete geçer ve bizleri uyarır.

Korku. Bebek yaşlarda başlar, hayatımız boyunca içimizde varlığını sürdürür. Kimimiz örümcekten, kimimiz yılandan, kimimiz büyük hayvanlardan kimimiz uçağa binmekten kimimiz yüksekten vs… bir şekilde bunlardan etkilenerek korkumuzu içimizde yaşatırız.

2020 yılında da insanlarda koronavirüs korkusu başladı. Bu korku da aynı yılanda örümcekte, uçakta ve benzerlerinde olduğu gibi etkilenmekle başlayan korkulardır. Bu etkilenmeyi maalesef ölüm korkusu vermektedir. Koronavirüsün insanı hasta edip birkaç hafta içinde ölümle sonuçlandırması bu korkuyu yoğunlaştırmaktadır. Tedavi yolu bilinmeyen koronavirüs korkusu vücudumuzu ‘bilinmeyenden’ korumak isteğindendir.

Koranavirüs korkusu ile yaşamak insanın hayatında bazı kısıtlamaları da beraberinde getiriyor. Salgın evrensel boyutta olduğu için devleti yöneten hükümetlerde bu kısıtlamaları yapmakla mesul oluyorlar.

Bunların haricinde koranavirüsün hangi ortamlarda daha çabuk bulaşmasına yönelik yapılan uyarılarda, bu korkunun bireysel olarak alınacak tedbirlerin, uygulama alanları oluşturmasına yol açıyor. Bunu yaşadığım bir örnek olayla anlatayım.

Adliye’ye bir davam için gitmiştim. Mahkeme dördüncü katta idi. Baktım asansörün önü kalabalık, merdivenlerden çıkayım dedim… İkinci katı geçerken iki kişinin yardımı ile yaşı seksenlere varan bir teyzemiz ofluya puflaya merdivenleri çıkma gayretinde… “Asansörle neden çıkmadınız, bu teyzeyi yoruyorsunuz”, dedim ama, “ Oğlum asansör kalabalık koronavirüs yayar” şeklinde hazırcevap teyzeden geldi. Vay dedim, koronavirüs korkusu asansörü bile kullandırtmıyor.

Hayatımızdaki koronavirüs korkusunun uygulattığı bir yaşam kısıtlamasına verilen bu örnek gösteriyor ki, korkunun yaşı da yok…

Bu korku nasıl geçer ya da etkisini kaybeder diye soracak olursanız, üretilen aşıların insanlara yapılması ile etkisinin zamanla azalacağı ve insanda korku yerine güven oluşturacağını bilmek koronavirüs korkusunu belli bir süre sonra yok edecektir. Tıpkı, verem gibi, çiçek gibi ve diğer salgın hasatlıklar için yapılan aşıların verdiği güven gibi…

Sağlıcakla kalın!

 

YORUM EKLE