Kadına Şiddetle Mücadelede
Medya’nın Sorumluluğu Konuşuldu
İstikbal Özel Haber-Fatma Aydın/ Mezitli Cumhuriyet Kadınları Derneği’nce organize edilen "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu" konulu panel programı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği Başkanı Özcan Demir, Vatan Partisi Mersin İl Başkanı Aykut Babacan, Ressam Nazan Kundak, Mersin Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın ve seçkin davetliler ile basın mensupları katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından panelin açılış konuşmasını Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Suzan Falcıoğlu yaptı. Başkan Falcıoğlu, “Bugün burada bir araya gelerek kadına yönelik şiddette medyanın sorumluluğunu ele alacağız medya kuruluşlarının, kadınlarımızın yükselen değerlerini yansıtan gerçekçi yayınlar yapmaya davet edeceğiz.” Dedi.
MGC Başkanı R. Kaya Tepe, TV Programcısı Fatih Alkar, Gazeteci Hediye Eroğlu, Tv Programcısı Tuğba Yürük, Uzman Psikolog Melike Dut, Uzman Psikolog Elif Ezgi Avcı, Avukat Dilber Öktem’den oluşan panelistleri; Panel yöneticisi Cumhuriyet Kadınları Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Saadet Pesen tarafından kürsüdeki yerlerine davet edildi.
TEPE, BİZ HEP İFADE EDİYORUZ, İYİ BİR GAZETECİ AHLAKI KADAR GAZETECİDİR
İlk konuşmayı Mersin Gazeteciler Cemiyet Başkanı R. Kaya Tepe yaptı. Tepe Kadına Yönelik Şiddet konusunda medyanın çok önemli olduğunun altını çizdi ve şiddetin her geçen gün arttığını anlattı. Medya olarak kamu yararına olan her şeyin takipçisi olduklarını söyledi ve toplumun medyanın yönlendirmesi ile etkilendiğini belirtti, medyanın bu yönlendirmesinin bazen kamu yararına olduğu gibi bazen de farklı olabileceğini söyledi. Tepe, “Biz hep ifade ediyoruz, iyi bir gazeteci ahlakı kadar gazetecidir. Ne kadar ahlaklı ise o kadar iyi mesleğini icra eder. Ve ahlak tüm meslekler için geçerlidir. Ama biz medya olarak kadına şiddet olayında baş aktör olarak yerini alıyoruz.” Diyen Başkan Tepe, şiddetin azaltılması ve önüne geçilmesi için düzenlenen etkinliğe emeği geçenlere teşekkür etti.
EROĞLU.“MEDYA İĞNEYİ ÖNCE KENDİNE BATIRMALI!”
İkinci konuşmayı gazeteci Hediye Eroğlu yaptı. Eroğlu elinde, “Medya İğneyi Önce Kendine Batırmalı!” yazılı döviz ile konuşmasına başladı. Eroğlu “Gazetecinin tek başına yapacağı hiçbir şeyin olmadığını, meslek olarak kendilerine cinsiyet eşitliği ile ilgili bir bilgilendirme veya eğitimin verilmediğini ancak kişisel gelişiminize katkı sunmak için siz okuyup araştırıp bir şeyler yapıyorsanız ve bunun farkındalığına varıyorsanız ancak o aydınlanma oluyor ki bu yaygın medyada da böyle, şu anda sektörün büyük bir çoğunluğu benim gibi alaylı yetişenlerden gelme. Ama ben iki yıldır Üniversitede gazetecilik fakültesinde eğitim alıyorum ve aldığım iki yıldır eğitimlerde maalesef cinsiyet eşitliğiyle ilgili ya da farkındalık ile ilgili veya bu haberin nasıl yazılması gerektiğiyle ilgili hiçbir şey yok. Bu üzücü bir şey. Yani 24 yılda alaylı öğrendiğim işimde de yok, iki yıl aldığım akademik eğitim de de bunu göremiyorum. Peki biz gazeteci olarak bu haberi nasıl yazacağız? Kendini geliştirecek, peki böyle bir imkan var mı? Mesai saatleri kısıtlı çalışma ortamı çok zor, medya tekelleşmiş durumda, sizden istenen o haberin bir an önce yetiştirilmesi ve haberin çok okunup tıklanması… Böyle bir medyadan bunu beklemek ne kadar gerçekçi? Diyerek sorunun çözümü için “size de iş düşüyor” Mesajını verdi ve toplumsal tepkinin dile gelmesini önerdi.
Diğer panelistlerde gerek psikolojik olarak, gerek habercilik açısından sunumlarını yaptılar. Ahlaki değerlerin ve eğitimin önemli olduğu, toplumsal tepkilerin artmasının önemi, yerinde ilkeli doğru haberciliğin çok tıklanma isteğinin önüne geçmemesi gibi görüşler ortaya çıktı.