Değirmençay Esnafları Kadın Çalışanlar

İstikbal Özel Haber/Fatma Aydın-Mersin/ Kahvede, bakkalda pişirim fırınında işe kadın eli değen yer neresi diye sorarlarsa Değirmençay diyebilirsiniz.

Değirmençay Esnafları Kadın Çalışanlar

İstikbal Özel Haber/Fatma Aydın-Mersin/ Kahvede, bakkalda pişirim fırınında işe kadın eli değen yer neresi diye sorarlarsa Değirmençay diyebilirsiniz.

Yenişehir ilçe sınırları içerisinde Erçel olarak ta bilinen Değirmençay Mahallesi(Köyü) işyerlerinde kadınların çalışması ile dikkat çekiyor.

Safran çiçeği hasat zamanını izlemek için gittiğimiz Değirmençay’da; kahvede bir çay içelim diye girdik ve çay istedik, çayımızı kadın getirdi, alışveriş için bakkala gittik yine kadın işletmeci ile karşılaştık. Sıcak bir lahmacun yiyelim dedik fırına girdik, ateşin başında kadın ekmek pişiriyordu…

Kadınların hem ev işlerinde hem de işletme işlerinde elinin değdiği Erçel’deki çalışan kadınlara sorduk, nasıl oluyor zor mu kolay mı? Onlarda samimiyetle yanıtladılar.

ÇAYCI NESLİHAN OLUR; “DEĞİRMENÇAY’IN KADINLARI ÇALIŞKANDIR”

Çay ocağında sıra sıra dizilmiş bardaklara çayı doldururken Neslihan Olur: “ Çayımızı demleriz güzel güzel dağıtırız müşterilerimize” derken “Değirmençay’ın kadınları çalışkandır” sözünü de belirten Çaycı Neslihan, Eşi İlker Olur ile birlikte çalıştıklarını, geçimlerinin bu işten olduğunu ve onun için sabah beş gibi kahvehaneyi açtıklarını akşamları da müşteri bitene kadar açık tuttuklarını anlatırken, “ev işlerini de yine biz yapıyoruz” diyerek çalışkanlıklarını dile getirdi. Bulaşık makinesinde yıkanan pırıl pırıl olmuş bardaklara çayı doldurup, tepsiye dizip masalara servis yapan kadın çalışanın hızına yetişmek mümkün değildi…

ESMA ÇALIŞ: ASLINDA HAMUR İŞİ ZATEN KADIN İŞİ, İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ

Hemen ardından pişirim fırınına hazırlanmış pideyi sürmek üzere olan Esma Çalış’a da sorduk nasıl oluyor kadın olarak fırında çalışmak diye, Esma Çalış, “ Sabah saat 04 gibi fırını açıyoruz. Hem pişirim yapıyor. hem servise hazırlıyoruz. Ekmek çeşitlerimiz var, börek lahmacun pide yapıyoruz ayrıca salonumuzda müşterilerimize hizmet veriyoruz ayrıca paket isteyene paket de servisi de yapıyoruz… Eşi Yahya Çalış ile birlikte Esma Çalış severek işlerini yaptıklarını belirterek; “ Fırında çalışmanın zorluğu sabah erken kalkıyoruz herkes tarlaya bahçeye erken gittiği için ekmeği erkenden yetiştirmek zorundayız. Bu zorluğu var. İşimizi severek yapıyoruz. Onun için biz işimizi seviyoruz. Aslında zaten hamur işi kadın işi, işimizi de severek yapıyoruz.

BAKKAL SEVİM DEMİR: BU İŞİ DE ANNEM BABAMDAN DEVİR ALDIM. SEVEREK YAPIYORUM

Birde bakkala uğrayıp alış veriş yapalım dedik, Değirmençay’da bakkallar aynen market gibiler… Yok yok… Ne istersen var. Bakkal Sevim Demir, “Esnaflık yapmak çok güzel bir şey, sabah erkenden kalkarak işyerimi açarım, akşam da dokuz ona kadar bakkalla ben ilgileniyorum. Hem ev işlerime hem bakkal işlerine yetişiyorum. İşimden memnunum. Zorlukları benim için yok. Bu işi de annem babamdan devir aldım. Severek yapıyorum ”

BAKKAL FİKRİYE KESKİN: SABAH BEŞ BUÇUKTA GELİP AKŞAM ONA KADAR HALKA HİZMET EDİYORUZ.

Hemen diğer bir bakkal kadın esnafa uğradık, masa başında oturan Fikriye Keskin,  “Erçel’deki esnafların çoğu bayan” diyerek söze giren Fikriye Keskin sabah beş buçukta gelip akşam ona kadar halka hizmet ediyoruz. Müşterilerimiz genellikle köyün yerlileri oluyor. ” Eşi Mustafa Keskin’inde kendine yardımcı olduğunun altını çizen Fikriye Keskin kadın esnaf olmaktan memnun olduğunu söyledi.

AYŞE BABAN: ÖNCELERİ BAYAN OLARAK ZOR GELMİŞ İDİ ŞİMDİ ALIŞTIM KOLAY OLUYOR

Ve artık bir yorgunluk kahvesi içer miyiz diye bir değişik kahvehaneye gittik. Merdivenleri çıktık tam karşımızda çay ocağında yine bir kadın vardı. Kahveci Ayşe Baban, bulaşık makinesinden buharları çıkarken gözüken çay bardaklarını dizerken görüntümüze girdi. Çayı doldurdu tepsiye dizdi, eline aldı bir tabak bir çay servisi ile masalara dağıtmaya giderken yine çok hızlıydı… Yetişmekte zorlandık. Ayşe Baban’a da sorduk nasıl kadın olarak kahvecilik yapmak diye. Oda; “Sabah erkenden kahvemizi açıyoruz gelen müşterilere hizmet vermeye başlıyoruz. Çayımızı odun ateşinde yapıyoruz. Bardaklarımızı bulaşık makinesinde yıkıyoruz. Akşama kadar böyle çalışmayı sürdürüyoruz. Zorlandığımız anlar oluyor sabahları erken kalkıyoruz, kendi adıma açtım burayı. Önceleri bayan olarak zor gelmiş idi şimdi alıştım kolay oluyor ve işimi de severek yapıyorum. Eşim Tarık Baban’da bana yardımcı olur. Değirmençay’ın esnafları hep kadın ve çok çalışkandırlar.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2022, 08:41

mersinistikbal

YORUM EKLE
YORUMLAR
Munise tece
Munise tece - 1 yıl Önce

Hanımefendiler maşAllah sizlere örnek olup başarı göstermeniz güzel yokunuz bereketi iz daim olsun kolaylıklar diliyorum

SIRADAKİ HABER