Akdeniz Belediyesi’nin Toprakla Buluşturduğu Maralfalfa Bitkisi Çelikleri Yeşerdi

Kısa zamanda büyük verim veren çok yıllıklı bitki, hayvancılık sektörünün geleceği için çok önemli

Akdeniz Belediyesi’nin Toprakla Buluşturduğu Maralfalfa Bitkisi Çelikleri Yeşerdi

Kısa zamanda büyük verim veren çok yıllıklı bitki, hayvancılık sektörünün geleceği için çok önemli

Akdeniz Belediyesi’nin Toprakla Buluşturduğu Maralfalfa Bitkisi Çelikleri Yeşerdi

Akdeniz Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün; pilot bölge olarak seçilen Yenitaşkent Mahallesi’nde 2 dönümlük arazi üzerinde ilk kez toprakla buluşturduğu Maralfalfa çelikleri yeşerdi. Büyük verim beklenen ürünün, ilerleyen dönemlerde üreticiler, özellikle de besicilere alternatif ürün olarak ulaştırılması hedefleniyor.

Belediyeye ait olan ve yemyeşile dönen toprakta incelemelerde bulunan Tarımsal Hizmetler Müdürü Cem Nenni, kurum personeli ile birlikte çeliklerin etrafında boy veren otları ve zararlı bitkileri söktü. Halk arasında ‘Fil Otu’ olarak bilinen ve bir yem bitkisi olan Maralfalfa’yı deneme amaçlı Akdeniz’de toprakla buluşturduklarını ifade eden Cem Nenni; “Bu ürün, mısır silajı veya kuru yem bitkisi olarak değerlendirilebilir. Tabi mısırdan daha yüksek bir verime sahip, protein oranı da daha yüksektir. Hayvan besicilerinin çok tercih ettiği bir bitki olduğu için bu ürünü denemek amacıyla Homurlu’da bulunan belediyemize ait araziye ektik. Şu an 40’ıncı gündeyiz ama ürünlerimiz çok güzel gelişim sağladı. İnşallah Ocak ayında da ilk hasadımızı yapıp üreticilerimize tanıtmayı planlıyoruz. İlerleyen dönemlerde yine belediyemizin arazilerinde daha fazla ekim yapıp Akdenizli üreticilere alternatif ürün olarak sunmak ve ulaştırmak istiyoruz” dedi.

Hasatta görüşmek dileğiyle…

Akdeniz’de bir ilk olan projeye büyük destek vermesi ve çok önemsemesi nedeniyle Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a teşekkür eden Tarımsal Hizmetler Müdürü Nenni; “Sayın Başkanımız, projemizi daha da geliştirmemiz ve yaymamız için bizlere talimat verdi. Bu ürünün, Türkiye’nin hayvancılığı ve tarımını güçlü şekilde destekleyeceğine inanıyoruz. Zira gelişim çok iyi durumda. Bitkinin çeliklerine ne gübre ne de ilaç verdik. Hiçbir masraf yapmadan bitkimiz çok güzel bir şekilde gelişiyor. Hasatta görüşmek dileğiyle” ifadelerini kullandı.

Besiciler için büyük önem taşıyan bir bitki

Akdeniz Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, ilçe sınırlarında faaliyet gösteren üreticileri ekonomik olarak getirisi yüksek, yetiştirilmesi kolay ve daha az zahmetli olan alternatif bitkilerle tanıştırıyor. Nitekim daha önce Akdam Mahallesi’nde Stevia (şeker otu) ve Moringa bitkilerini eken, Bağcılar (İhsaniye-Melemez) Mahallesi’nin topraklarını şevketi bostan tohumlarıyla buluşturan Akdeniz Belediyesi,  son olarak da ilçeye bağlı kırsal yerleşim yerlerinden biri olan Yenitaşkent (Homurlu) Mahallesi’nde, belediyeye ait 2 dönümlük araziye 5 bin adet Maralfalfa çelikleri dikmişti.

Akdeniz’de dikim yapılan sahalar genişletilecek

Yılda 3 kez hasat edilebilen Maralfalfa; bir kez ekildikten sonra 13-15 yıl arasında hiç tohum ekmeden, fazla masraf yapmadan hasat edilebilen yüksek verime sahip bir ürün. Yüksek veriminin yanında Maralfalfanın besin değerleri de yüksek. Yüzde 20’ye kadar ham protein; yüzde 12 karbonhidrat barındıran Maralfalfa, 2 bin 700 rakıma kadar her yerde yetiştirilebilir. Birim alanda çok yüksek verim alındığı için de yem bitkisi ekilen arazilerden tasarruf sağlıyor. Akdeniz Belediyesi tarafından, ilerleyen dönemlerde Akdam, Karaduvar, Kazanlı gibi bölgelerinde de bitkinin üretimini planlanıyor.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER