Yaylada Marketçiliği Erdoğan Ersoy Anlatıyor

İstikbal Özel Haber-Mersin/Fatma Aydın- Yüzyıllardır yaylacıların uğrak yeri olan “Feteyne” mevkisine market açtılar. Yine insanlar günümüzde de markete uğrayıp alışverişlerini yaparken Feteyne yerinin ne anlama geldiğini öğreniyorlar.

Yaylada Marketçiliği Erdoğan Ersoy Anlatıyor

İstikbal Özel Haber-Mersin/Fatma Aydın-Yüzyıllardır yaylacıların uğrak yeri olan “Feteyne” mevkisine market açtılar. Yine insanlar günümüzde de markete uğrayıp alışverişlerini yaparken Feteyne yerinin ne anlama geldiğini öğreniyorlar.

‘Geçit Yeri’ anlamına gelen bu yerde yaylada market çalıştırmanın nasıl olduğunu merak ettik ve Bekiralanı yaylasında market işleticisi Erdoğan Ersoy’un yanına uğradık.

Şehirde 25 yıldır market işletmeciliği yaptığını anlatan Ersoy, baba yeri olan Bekiralanı Yaylasındaki yerlerine market açtılar. “Ersoy Pide Fırını ve Market”olarak çalıştırılan işyerinde ne ararsan var. Özellikle yaylacıların yanlarına hiçbir şey almalarına gerek yok. Arslanköy ve diğer yayların yolu üzerindeki markette sımsıcak pide çıkıyor, marketinde meşrubatından tutunda temel gıda maddelerinin tümü en kaliteli olarak bulunuyor. Üstelik kasap reyonunda ‘kendin pişir kendin ye’usulü et satışları, tavuk ve balık türleri de var. Ayrıca hemen bitişiğinde buz gibi yayla serinliğinde salonda ve ağaçların arasında kendinize uygun yer bulabilirsiniz isterseniz kahvaltıya gelirsiniz isterseniz yemek çeşitleri ve serviste açıyorlar.

İşletmeyi ailece çalıştıran Erdoğan Ersoy, “İyi ki buraya taşımışım marketimi… Hem yayla yapıyoruz, hem insanlara hizmet ediyoruz. Ailecek çalışıyoruz. Burada yaylacılara et türlerinden kuşbaşı, pirzola ve saç kavurma hizmetini veriyoruz. Salonumuz ve bahçemizde yerimiz var. Fırınımızda pidemiz pişiyor, marketimizde her türlü ihtiyaç ürünü var. Manavımızda organik sebze ve meyveler bulunur.

Marketçilik yaylada sezonluk oluyor, kışın daha az, yazın çok yoğun oluyor. 25 yıl şehirde marketçilik yaptık. Oradan buraya köyümüze geldik ne yapabiliriz diye düşündük. Dedemizden babamızdan kalan bir yer olduğu için market açtık, torunlara çocuklara yatırım yaptık.”

“Yaylada yaşamak gerçekten çok güzel. Şehire hiç gidesim gelmiyor…” diyen Erdoğan Ersoy’a yerini de sorduk. Ersoy; “ Bekiralanı’nda Sandallı sokak diye geçiyor No:86’da marketin bulunduğu yer “Feteyne” mevkisi diye geçiyor. Arapça kökenli olan bu  kelimeyi araştırdık “geçit” demekmiş. Burada tarihi bir çeşme varmış. Yaylalara gidenlerin su içmek ve dinlenmek için uğrak yeriymiş.” Diye yanıt verdi.

Artık yaylacılar Bekiralanı’ndan geçerken Feteyne’ye uğramadan geçmezler merak işte!

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2022, 18:33

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER