Tombak, yasamız çıksın

İstikbal Özel Haber/ Mersin- Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyon Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Eşref Tombak, yaklaşan oda seçimlerini ve esnafın sorunlarını gazetemize anlattı.

Tombak, yasamız çıksın

Tombak, yasamız çıksın

­- Bunlar toptancıyı bitirdi yarın inanın bunlar bakkalları manavı kasabı da bitirdiğinde bugünleri de arayacağız.

- Tombak, “ Şu anda 3 adayımız var 4 te olabilir. Emelimiz esnafa kim faydalı olacaksa onlar gelsin göreve. Biz bir şeyler verebildiysek görevimize biz devam ederiz. “

İstikbal Özel Haber/ Mersin- Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyon Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Eşref Tombak, yaklaşan oda seçimlerini ve esnafın sorunlarını gazetemize anlattı. Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Taşkın'ında hazır bulunduğu ropörtajda gazeteci Rüştü Aydın’ın sorularını yanıtlayan Tombak, bakkal esnafını zor durumda bırakan zincir marketlerle ilgili yasanın bir an önce meclisten çıkmasını istediklerini söyledi.

REKABET ŞANSI DA BULAMIYORLAR

Başkan Tombak; “Esnaf büyük bir sıkıntı içinden geçiyor. Geçmişte AVM dediğimiz yerlerin açılması ile esnafta işler azaldı, sıkıntı başladı. Bunlarla rekabet şansı da bulamıyorlar. Geçmişte bakkalların alış veriş yapacağı toptancılar vardı, başta bunlar toptancıyı da bitirdiler.

AVM’ler esnafımızı etkiliyor. Biz şehir dışına çıksın derken birden zincir marketler ortaya çıktı. Bu zincir marketler sokak aralarına kadar girdi ve esnafı da büyük oranda bitirdi. Ayakta durmakta güçlük çeker hale geldi.

Bunlarla ilgili yasal düzenleme yapılması için defalarca Ankara’ya gittik geldik.  Şu anda Türkiye’de 2 milyon civarında esnaf ve sanatkâr var. Çoluğuyla çocuğuyla en az 8-10 milyon insan bu işlerden geçimini sağlıyor.

SOKAK ORTALARINA KADAR GİRDİLER. YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ

Mağazalar sokak aralarına kadar girmesi esnafın her geçen gün yaşamını olumsuz etkiliyor Sayın Cumhurbaşkanımız farkına vardı ki; bunlar enflasyonun fiyat artışlarının nedeni diyor. Bunlar toptancıyı bitirdi yarın inanın bunlar bakkalları manavı kasabı da bitirdiğinde bugünleri de arayacağız. Bunlar resmen tekel oluşturuyorlar, tekelleşmek Türk Ticaret Kanuna göre suçtur. Fiyatları birlikte belirlemek suç ama bunlar birçok ürünlerin fiyatlarını birlikte belirliyor. Tamamı olmasa bile temel gıda fiyatlarında fiyatları belirleyip rekabet yapmayalım diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bu beş tane firma, aile neyse bunun adı, esnaf bittiğinde inanın memlekete daha kötü hale getirecekler ve bugünkü enflasyonu arar hale getirecekler. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeler getirilmesi gerekiyor. Genel başkanımızın da katıldığı bir toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımız yasal düzenlemesi yapılsın diye ilgili bakanlığa talimat vermişti. Yani buna artık bir çalışma yapılsın, mesafe getirilsin, her önüne gelen her yerde açmasın, 5000 nüfusa sahip yerlerde bir tane açılsın gibi… Bir yasal düzenleme bir kural getirilsin istiyoruz. Bunlar ufacık bir yerde bile zincir market açıyorlar. Bana göre bunlarda hiç vicdan da yok. Hangi ürünü satıyorsa onu satsın, gıda ise gıda… Bunlarda hiçbir kural yok bunlarda araba lastiğinden tut televizyon, beyaz eşyasına varana kadar satıyorlar. Hiç kural yok bir kural getirilmeli ve neyi satıyorsa onu satsınlar. İnşallah bu yasamız çıkarsa esnafımız bir nebzede olsa rahat nefes alsın.

VATANDAŞIN FAİZSİZ FİNANS KURULUŞLARIYDI

Bakkalımız manavımız, kasabımız bizim kültürümüzdü, sosyal dayanışma kurumumuzdu esnaflarımız. Yani gelirdi vatandaş veresiye alırdı, aybaşında öderdi, vatandaşın faizsiz finans kuruluşlarıydı esnafımız, emanetler bırakılırdı, parası yetmediğinde bakkal esnafından manavdan kasaptan emanet alınırdı. Bugün zincir marketlerden 100 lira 25 kuruşluk bir alışveriş yapsanız kuruşuna kadar alırlar. Esnafımız ise 11 lira olsa alışveriş bir lirasını da almazdı.

Tabi bu sosyal bir konu. Toplumumuzun esnafına sahip çıkması da gerekir. Bakkalından manavından kasabından satın al, pahalıysa alma, ama bu esnaflarından alışveriş yap…”Dedi.

FAİZSİZ KREDİ İSTİYORUZ

Başkan Tombak, sıkıntı çeken esnaf için; “ Bir de pandemi döneminde olumsuz etkilenen esnafımıza faizsiz bir kredi bekliyoruz. Bunu da bekliyoruz hükümetimizden.” Şeklinde isteğini söyledi.

ODAMIZIN SAHİBİ ÜYELERİMİZDİR

2022 yılı ilk aylarında yapılacak olan genel kurul seçimleri içinde görüşlerini açıklayan Başkan Eşref Tombak, 3 adayın çalışma yaptığını belirterek, 2500’e yakın üyenin olduğunu söyledi. Bunların Toroslar ilçesinde 600 civarında, Mezitli’de 300, Yenişehir’de 600 ve Akdeniz’de 900 civarında üye olduğunu söyledi.

Üyelerin 1500’e yakınını gezerek bilgilendirme yaptıklarını ve sorunlarını dinlediklerini anlatan Başkan Tombak, “ Şu anda 3 adayımız var 4 te olabilir. Emelimiz esnafa kim faydalı olacaksa onlar gelsin göreve. Biz bir şeyler verebildiysek görevimize biz devam ederiz. “Dedi.

Esnafları seçime davet eden Başkan Tombak, üyelerin tamamının seçime gelmesini isteyerek, odanın gerçek sahibinin üyeler olduğunun altını çizdi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2021, 17:31

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER