Mersin İçin Çağrı Yaptılar

Deprem felaketinin Mersin üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik alınması gerekli tedbirlere dair; Sekreterya görevini üstlenen Mersin Ticaret Borsası tarafından mutabakata uygun olarak hazırlanan çağrı metnine 48 kurum/kuruluşun temsilcileri katıldı.

Mersin İçin Çağrı Yaptılar

Mersin İçin Çağrı Yaptılar

Deprem felaketinin Mersin üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik alınması gerekli tedbirlere dair; Sekreterya görevini üstlenen Mersin Ticaret Borsası tarafından mutabakata uygun olarak hazırlanan çağrı metnine 48 kurum/kuruluşun temsilcileri katıldı.

İŞTE O ÇAĞRI METNİ:

“Ülkemiz, 06 Şubat 2023 tarihinde depremlerle sarsılmıştır. Bu depremler ve yaşanan artçı sarsıntılar yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 11 ilimizde çok büyük yıkım oluşturmuş ve şu an için 42 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Konumu gereği deprem bölgesine en yakın, güvenli şehirlerden olan ve büyük afetin sarstığı illerde yaşayan vatandaşlarımızın akrabalık ilişkilerinin yoğun olduğu Mersin, yaklaşık 400.000 depremzedeye kapılarını ilk günden itibaren açmıştır. Afet sonrası Mersin’e gelen plansız ancak zorunlu göç dalgasının etkisiyle; altyapı, barınma ve ulaşım başta olmak üzere pek çok alanda kentin olanaklarının üzerine çıkılmasından dolayı, göç dalgası bir “sosyal afet” haline dönüşmüştür.

Kentimizin içinde bulunduğu mevcut durum değerlendirildiğinde, depremzede vatandaşlarımızın göçüyle ortaya çıkan ihtiyaçların sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanabilmesi ve kentin daha dirençli hale gelmesi için, aşağıda yer alan ve kentin kaderini etkileyecek öncelikli taleplerin, ilimizin dinamikleri (47 kurum ve kuruluş) olarak çağrı metnimiz ile karşılanması talebinde bulunuyoruz;

  1. Mersin, özel bir destek /statü kapsamına alınmalıdır.

  1. 2022 İl Nüfusu 1 milyon 916 bin olan Mersin ve kentimizde yaşayan ve nüfus sayımına dahil olmayan yabancı uyruklu 400 bin yabancıya ek olarak, yaklaşık 400 bin depremzedeye de ev sahipliği yapmaya başlamıştır. İki hafta gibi kısa bir süre içinde, Mersin’in nüfusu yüzde 40’e yakın bir oranda artmıştır. Bu gerçekten hareketle;
  • Merkezi Bütçeden Mersin’e nüfusu ile orantılı olarak aktarılması gereken tüm kaynaklar, bu oranda artırılmalı ve acilen kullanıma açılmalıdır.
  • Toplanan ve devletimizce verilecek olan deprem yardımlarının etkilenen illere dağıtılmasında, Mersin’in yüzbinlerce depremzedeye ev sahipliği yaptığı göz önüne alınmalıdır.
  • Ani ve yüksek oranlı nüfus hareketi, ilimizde sağlık, eğitim, asayiş, sosyal hizmetler ve altyapı çalışmaları gibi kamu hizmetlerine duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için, bu hizmetlerin miktarını ve bunları yerine getirecek personel sayısını hızla artırmalıyız.
  • Depremzede vatandaşlarımızın istihdam edilmelerini teşvik etmek üzere, İŞKUR tarafından sadece depremzedelere yönelik istihdam teşvik programları başlatılmalıdır.
  • Yatırım Teşvik Sisteminde 3. Bölgede yer alan Mersin’in, mevcut olağanüstü koşullar göz önüne alınarak, 5. Bölgeye alınması sağlanmalıdır.

  1. Kentimiz için hayata geçirilmesi önem arz eden aşağıdaki projelerin ivedilikle tamamlanmasını talep ediyoruz;
  • İçme ve kullanma suyu ihtiyacını giderecek Pamukluk Barajı’nın isale hattı ve arıtma tesisleri,
  • Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın hizmete açılması,
  • İstihdam sorununu çözecek OSB ve küçük sanayi sitelerinin; altyapılarının tamamlanması ve genişletilmesi için olanaklar sağlanması,
  • Konut açığının giderilmesi için toplu konut ve altyapı yatırımlarına destek sağlanması gerektiğine inanıyoruz.

  1. Ayrıca, ilimizin ekonomik gelişimine önemli katkılar vereceğine inandığımız devam eden ve planlanan projelerin hayata geçirilmesinde fayda görüyoruz. Bunlar:
  • İlan edilmiş turizm bölgelerinin yatırıma dönüştürülmesi,
  • Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na da alınmış olan Mersin Metrosunun hayata geçirilebilmesi için ilgili tüm prosedürlerin tamamlanması,
  • Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesinin tamamlanması,
  • Mersin-Antalya yolunun tamamlanması,
  • Mersin-Gaziantep hızlı tren hattının yapılması,
  • Mersin Ana Konteyner Limanının yapılması.

Önerilerimiz başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili mercilere iletildi. İvedilikle uygulanmasının bu sürece büyük faydası olduğu kanaatindeyiz. Kamuoyuna arz ederiz.”

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER