Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı 1. Birleşim Toplantısı Yapıldı

 “2023 YILI İÇERİSİNDE SAYAPARK VEYA HAL KATLI KAVŞAK PROJELERİNDEN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı 1. Birleşim Toplantısı Yapıldı

“İKİNCİ DÖNEM ADAYLIĞIMDA BAŞAT SÖZÜM, ‘TOPLU KONUT PROJELERİ’Nİ SÜRATLE BAŞLATACAĞIM”

 “4 MERKEZ İLÇEDE 20 YILI AŞKIN SÜREDİR TAMAMLANAMAYAN İMAR PLANLARINI ONAYLAMIŞ OLUYORUZ”

 “BELEDİYE BAŞKANI METROYU GERÇEKLEŞTİRMESİN DİYE ÖNÜME ENGELLER KONULUYOR”

 “ANKARA’DA SİYASET YAPANLAR GÜÇLÜ OLSA BU MERSİN DAHA FARKLI NOKTAYA GELİR”

Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 Yılı Aralık ayı 1. Birleşim Toplantısı’nda konuşan Başkan Vahap Seçer, kentin geleceğini ilgilendiren metro, katlı kavşaklar, imar planları gibi birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Metronun yapılmaması için önüne engeller konulduğunu söyleyen Başkan Seçer “Mersin Büyükşehir Belediyesi ya da Belediye Başkanı bu projeyi gerçekleştirmesin diye önüme engeller konuluyor. Bunu net söylüyorum” dedi.

Sayapark ve Hal katlı kavşaklarına dair de açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “2023 yılı içerisinde iki büyük projeden birini gerçekleştireceğiz. Şartlara göre belki ikincisine de başlayabiliriz. Koşullar oluşursa 2023 yılında buradan vatandaşlarımıza sözümüzdür, her iki katlı kavşağı da bitireceğiz” dedi.

Başkan Seçer, ikinci dönem adaylığı durumunda Mersin halkına toplu konut sözü verdi. Seçer, “Manifestomda Mersin halkına vereceğim başat söz, ‘Toplu Konut Projeleri’ni süratle başlatacağım’” dedi.

Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli İlçeleri 2. Etap 2. Bölge 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili konuşan Başkan Seçer, “4 merkez ilçede 20 yılı aşkın süredir tamamlanamayan imar planlarını onaylamış ve tamamlamış oluyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Aralık ayı 1. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Oturum; Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Birimlerden gelen 26 ve komisyonlara havale edilen 4 olmak üzere toplam 30 madde görüşülerek oylandı. Başkan Seçer toplantıda metro, katlı kavşaklar, imar planları gibi birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Dikenli Yol Alt Geçidi, bugüne kadar yapılan en derin alt geçit olma özelliğini taşıyor”

Dikenli Yol Alt Geçidi’ni hizmete açtıklarını anımsatan Başkan Seçer, bu alt geçidin hizmete alınmasıyla hem vatandaşları trafik sorunundan kurtardıklarını hem de 2. Çevre Yolu’nu transit hale getirdiklerini ifade etti. Alt geçidin teknik bilgilerini de paylaşan Başkan Seçer, “Bu alt geçit, bugüne kadar Mersin’de yapılan en derin alt geçit olma özelliğini taşıyor. Kuzey-Güney aksında ilk alt geçit olma hüviyetini taşıyor. Bildiğiniz gibi 18. Cadde’nin Okan Merzeci Bulvarı ile kesiştiği noktaya yapılan bir alt geçit bu. Daha önce o bölgenin trafik yoğunluğu Sevgi Katlı Kavşağı ve Demokrasi Katlı Kavşağı’na yöneliyordu ve oralarda yığılmalara neden oluyordu. Şimdi bu sorunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Vatandaşlarımız, Adnan Menderes Bulvarı'ndan GMK’yı aşarak 18. Cadde boyunca 3. Çevre Yolu’na kadar durmaksızın rahat bir şekilde gidebilecekler. Bu nedenle, merkezden kuzeye yolculuk eden vatandaşlarımızın bu yolu tercih etmeleri diğer arterlerdeki trafik sıkışıklığını önleyecek önemli bir tercih olur. Buradan vatandaşlarımıza da duyurmak istiyorum” dedi.

Beşyol’da çalışmalar başlıyor

Beşyol Plaza Kavşağı’nın bugün itibariyle Güney-Kuzey aksında başlayan çalışmalardan dolayı trafiğe kapatıldığını duyuran Başkan Seçer, “Orası çok geniş ve büyük bir kavşak. Bugün kapatma çalışmaları başladı. Çünkü alışıla gelmiş; insanlar, o güzergahı kullanacaklar. Vatandaşlarımızın Göçmen ya da Sevgi Katlı Kavşağı’nı kullanarak karşı istikamete gitmeleri gerekiyor. Belirli bir süre alacak alışmaları ama belirli bir süre sonra da trafik yoluna girecek. Yeni açtığımız Kuzey-Güney hattındaki Dikenli Yol Alt Geçidi’nin yoğun kullanılması diğer kavşaklardaki trafik yoğunluğunu da azaltacaktır. Özellikle Mersin merkezden gelen ve kuzeye yönelmek isteyen araçlar için önem arz etmektedir” diye konuştu.

Başkan Seçer, köprülü kavşakları yapmalarındaki amacın 2. Çevre Yolu’nu Hal Kavşağı’ndan başlayıp Vatan Caddesi'ne kadar durmaksızın araçların seyredebileceği bir yol haline getirebilmek olduğuna işaret etti. Önceki dönemde Demokrasi ve Egemenlik kavşaklarının inşasının yapıldığını, Anıt Katlı Kavşağı’nda ise çalışmalarının başladığını ancak o süreçte yaşanan mali kriz ve yüklenici firmayla mahkemelik olunduğundan dolayı çalışmanın akamete uğradığı bilgisini anımsatan Seçer, “Çevre sakinlerine de çok büyük rahatsızlık veriyordu. Süratle müdahale ettik. Önce Anıt Katlı Kavşağı’nı 19 Mayıs 2019 yılında açtık. Yani henüz yönetime geldikten 35 gün sonra bitirdik ve açtık. Ardından 2021 yılı Şubat ayında Sevgi Katlı Kavşağı’nı ve sonrasında 2022'nin Nisan ayında Göçmen Katlı Kavşağı’nı trafiğe açtık. Şimdi de 83 günde ilk Kuzey-Güney aksında bir alt geçit inşa ettik” diye konuştu. Görev süresince bir plan ve proje kapsamında ilk olarak hizmete açtıkları Sevgi Katlı Kavşağı’nı 87, ardından Göçmen Katlı Kavşağı’nı da 85 günde tamamladıklarını söyleyen Seçer, çalışmada emeği geçen herkese ve gece geç saatlere kadar süren 83 günlük çalışmada hoşgörü gösteren tüm çevre sakinlerine de teşekkür etti.

 “2023 yılı içerisinde zaten iki büyük projeden birini gerçekleştireceğiz”

Akbelen Kavşağı’nın da Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini ve bu gerekliliği her ortamda dile getirdiğini anımsatan Başkan Seçer, “Karayollarından herhangi bir ses seda yok. Oysaki ihalesi dahi yapılmış bir proje. Eğer Karayolları Akbelen Katlı Kavşağını yaparsa şu haliyle bile 7,5 kilometrelik durmaksızın bir aks edineceğiz. Kaldı ki Akbelen Katlı Kavşağı da vatandaşlarımızın da sürekli şikayet ettiği bir kavşaktır. Bir kez daha bunun önemini vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Dikenli Yol Alt Geçidi’nden sonra sırada Sayapark ve Hal katlı kavşaklarının olduğunu ve bunların projelerinin hazır olduğunu vurgulayan Seçer, Hal Katlı Kavşağı’nın yapılacağı bölgede bulunan yüksek gerilim hattı sorununun da elektrik idaresi ile birlikte aşmaya çalıştıklarını dile getirdi. 2023 yılı içerisinde bu iki katlı kavşaklardan bir tanesini hayata geçireceklerini müjdeleyen Başkan Seçer, “Ağırlıklı olarak Sayapark Katlı Kavşağı görünüyor. Çünkü oranın sorun alanı daha yoğun bir sorun alanı. Hal de öyle ama orası sanki daha önce çözmemiz gerektiğini görüyoruz. Daha sonra da Hal ile Anıt Katlı Kavşağı arasında olan Mersinli Ahmet Caddesi'nin Okan Merzeci bağlantısındaki yine bir bölge var. Orayı yapmayı planlıyoruz ve bunlar tamamlandıktan sonra Hal Kavşağı’ndan, otobandan Mersin şehir merkezine doğu-batı aksında yönelmek isteyen bir araç, durmaksızın Vatan Caddesi'ne kadar ulaşabilecek. 17 kilometrelik önemli bir mesafe. Doğu noktası, Batı noktası durmaksızın gidecek. Çoğu gitti, azı kaldı diyebiliriz. 2023 yılı içerisinde zaten iki büyük projeden birini gerçekleştireceğiz. Şartlara göre belki ikincisine de başlayabiliriz. Salavat güçten doğar. Bu biraz da bütçe meselesi ama istediğimiz koşullar oluşursa 2023 yılında her iki katlı kavşağı da bitireceğiz. Buradan vatandaşlarımıza sözümüzdür” dedi.

“41 otobüsün teslimatı dünyadaki çip krizinden dolayı gecikti”

Mersin’e kazandırılan ‘Sarı Limonlar’a da değinen Başkan Seçer, 41 otobüs daha teslim alıp hizmete sunarak, daha önceden açıkladıkları toplam 272 yeni otobüsü tamamlayacaklarını anımsattı. Başkan Seçer, “Teslimat tarihi, dünyadaki çip krizinden dolayı gecikti. Doğal olarak ellerinde olmayan bazı gelişmeler oldu. Bu ay sonuna kadar tamamlayacaklar ve toplamda 272 otobüs hizmete girmiş olacak” dedi. Belediye başkanlarına duyuruda bulunan Başkan Seçer, yeni otobüslerin gelmesiyle mevcut filodan çekilecek bazı araçları, kısa mesafeli servislerde kullanılmak üzere belediyelere hibe edebileceklerini söyledi.

Gündem dışı konuşmalar bölümünde, Meclis üyelerinin Kent Konseyi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı Çamlıbel çalıştayına ve konseyin “mikser” olarak nitelendirilmesine ilişkin değerlendirmeleri üzerine Başkan Seçer, “Az önce benim sloganımı söyledin. ‘Bugünler Gelir Geçer, Mersin İçin Vahap Seçer’ dedi halk. Sen halkın kararını da bilemiyorsun. Biz bu tartışmayı bitiremeyiz. Bu konuyu Kent Konseyi toplantısından yola çıkarak arkadaşımız Meclis’in ve halkın, kamuoyunun dikkatine sundu. Sayın Gültak, Çevre Bakanlığı’nı savunmaya geçti. Aslında bu proje Çevre Bakanlığı’nın projesi. Burada Gültak, iktidarın bir belediye başkanı olma hüviyeti ile bu refleksi gösteriyor. Aslında kendisinin konusu değil” dedi. 

Hükümet, A Belediyesi’ne başka, B Belediyesi’ne başka gibi bir tercihte bulunamaz”

Bir Meclis üyesi tarafından genel bütçeden gelen gelirlerin arttığı yönündeki değerlendirmelerine yanıt veren Başkan Seçer, değerlendirmenin yanlış olduğunu söyledi. “Sanki mevcut iktidarın elinde bir musluk var, bizim gelirimizi onlar açıyor ya da kapıyor gibi bir şey var. Oysa hepimizin gelirleri yasalarla belirlenmiştir” diyen Başkan Seçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim genel vergi bütçe gelirlerinden payımız var, yüzde 6 civarında. Onun değişik hesaplama yöntemi var. Bunlar belediyelere aktarılır. Yani biz buna kabaca ‘maliye payı’ diyoruz. Bir diğeri; şehrin yüz ölçümü ve nüfusundan kaynaklı, değişimine göre bir hesaplama yöntemi var; İller Bankası payı olarak gelir. Bir de bizim öz gelirlerimiz vardır. Bunların hepsi yasayla bellidir, sabittir. Yani hükümet, A Belediyesi’ne başka, B Belediyesi’ne başka gibi bir tercihte bulunamaz. Ancak şunu yapar; kurumlar eliyle kullanılan kamu kaynakları vardır, Bakanlıklar eliyle kullanılan… Burada bunlardan faydalanma konusunda belediyeler arasında fark gözetebilir. AK Parti’li belediyeye verir, CHP'li belediyeye vermez. Günümüzde olduğu gibi ama diğer türlü gelirlerimizle oynayamaz. Bir kere İsmail Bey'in bunu düzeltmesini isterim ben. Bizim gelirlerimize de baktım. Bir yanlış anlama olmasın. Biz bazı rakamları verirken bunlar denetime açık. Eski, yeni, geçmiş dönem, bu dönem”

“Bizim reel anlamda bir gelir artışımız yok”

2019 yılında giderlerinin 1 milyar 489 milyon, gelirlerinin ise 1 milyar 420 milyon TL olduğunu dile getiren Başkan Seçer, “Gelelim 2022'ye. Tahmini gerçekleşecek olan gider bütçemiz, 5 milyar 700 milyon lira. 1.490’dan, 5.700’e. Buradaki artış oranı giderlerimizde yüzde 300 civarında. Tam söyleyeyim, yüzde 283. Gelir bütçemizin 2019’daki gerçekleşmesi 1.420, bu yıl Kasım ayı sonu itibariyle yaklaşık olarak 4 milyar lira, yılsonuna kadar da 5 milyar ya da bilemediniz 5 milyar 200 milyon lira gelirimiz olacak. Bunun da artış oranı yaklaşık 250. Şimdi o günden bugüne giderimiz ile gelirimiz arasında artış oranı da farklı. Bu önemli. Dolayısıyla Sayın Yerlikaya’nın dediği gibi öyle bizim reel anlamda bir gelir artışımız yok. Yani şöyle düşünün; asgari ücretle çalışıyorsunuz, 2019 yılında asgari ücret 2 bin liraydı. Şimdi, 5 bin 500 TL oldu. Reel bir artış değil ki bu, enflasyon kaynaklı. Burada bir yanılgıya düşmeyelim” ifadelerini kullandı. Geçmiş dönemle mukayeseler yaparken kimseyi eleştirmek ve hedef haline getirmek derdinde olmadıklarını söyleyen Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Yaptığınız bir işin doğruluğunu anlatabilmek için bir referansınızın olması lazım. Ben 100 metreyi 20 saniyede koşarım. Şunu demeniz lazım; ‘Önceki rekor 21 saniyeydi, biz 20 saniyede koşuyoruz’ ya da ‘Aynı işi 10 liraya başkası yaparken, 8 liraya yapıyorum’. Ama bir mukayese yapmanız lazım. Ben de zaman zaman geçmiş dönemle mukayeseler yapıyorum. Herkes, özellikle bu sosyal medyadan dolayı da kontrolsüz bir biçimde lafın, sözün nereye gideceğini bilmeden yazıp çiziyor. Dediler ki, ‘Bunlar belediyeciliği bilmiyor, bunlar cahil, bunlar…’ Ne olmuş? ‘Biz de dünya borç devralmışız Macit Özcan yönetiminden. Beldelerin borcu varmış, belediyelerin borcu varmış.’ Merak ettim, dedim ki; ‘Mali İşler bir çalışma yapsın.’ Plan Bütçe Komisyonu üyeleri burada. Bakın; bizim Macit Özcan döneminden 2014'e aktarılan borçlar, belde belediyeleri her şey dahil 177 milyon lira 857 bin lira. Belde belediyelerinden gelen 9 milyon 619 bin, yani Macit Özcan yönetiminden gelen 168 milyon borcu varmış aktarılan. Bunun döviz karşılığı da toplamda belde belediyeleri dahil 82 milyon 605 bin dolar. Devreden nakit toplamı 31 milyon 781 bin lira. Bir de hazır para kalmış oradan. Aradaki farkı aldığınız zaman, 14 milyon dolar para bırakılmış o zamanın döviz kuruyla. Onu da düştüğünüz zaman belediyenin 68 milyon dolar bir borcu var. Gelelim bir sonraki dönemin, şu ana kadar ki durumuna ve devraldığı borca. Aradan 5 sene geçiyor, bir başka bir Belediye Başkanı geliyor. Toplamda direkt dolar bazından gidiyorum. Kasasındaki parayı da düştükten sonra 388 milyon dolar borç devralıyor. Arada 320 milyon dolar borç var. Bugünün 6 milyarı. 2022 yılında benim gelir bütçemin gerçekleşme oranını az önce söyledim, ‘maksimum 5.2 milyar olur’ dedim. Düşünün, arada bugünkü gelir bütçemden daha fazla bir borç farkı var. 6 milyar lira benim bir yıllık harcamamdır. Burada da zaman zaman rakamlara hakim olmadan bize eleştiri yapıyorsunuz. Anlıyorum sizi ama lütfen eleştirilerinizi yaparken daha araştırmacı olun, hakim olun rakamlara da doğru düzlem üzerinde tartışalım.”

“Önce hazır olan konulardan yola çıkarsak, kente gerçekten katkı sunarız”

OSB Bağlantı Yolu’nun açılmasından dolayı teşekkür eden Başkan Seçer, Akdeniz'in 1/5 binlik planları ve ardına 1000’lik planlarının kentin iş sahalarının açılması yönünden önemine değindi. Başkan Seçer, “1/1000’lik planları yapacaklar, 18 uygulaması yapacaklar da biz bir uçtan yol açmaya başlayacağız. Şu ana kadar Huzurkent'i geçince ‘Eski Çukurova Sanayi’ diyelim, o bölgeye kadar bu imar planı çalışmaları bitti. Biz 50 metre çapında bir yol projelendirdik ya da plana koyduk. Ondan sonra bu çalışmalara başlayacağız. Yıllardır, ‘D-400 Karayolu genişlemeye müsait, genişleyecek’. Bunu hep duyarız değil mi? Allah selamet versin, Sayın Bakan Lütfi Elvan da birçok toplantıda bunu dile getirmiştir. Olması gereken, bunun için çabalamalıyız, çabalamıştır da ama bugüne kadar yapılmış mıdır? Yapılmamıştır. Önce hazır olan yapılabilir konulardan yola çıkarsak, kente siyaset yapmak için değil, gerçekten bir katkı sunabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

“Toplu konut projelerini süratle başlatacağım”

Toplu konutlara ilişkin de Başkan Seçer, “Neşet Bey, Toplu Konut’la ilgili değerlendirmelerini yaptı. Katılıyorum. Bizim de gelecek döneme dair elimizdeki mevcut belediyemizin arsalarına yönelik bazı imar planlarında çalışmalar var. Komisyonumuzun, Meclisimizin de olumlu yaklaşımıyla onun da yolunu açmış olacağız. Toplu Konut, TOKİ ya da bu çalışmaları yapan kurumu eleştirmek başka bir şey, Toplu Konut anlayışını değerlendirmek ayrı bir şey. Biz Toplu Konut karşıtı değiliz. Ben daha önce de açıkladım. İkinci dönem adaylığım durumunda projeksiyonlarımda, manifestomda Mersin halkına vereceğim başat söz ‘Toplu Konut Projeleri’ni süratle başlatacağım’. Zaten taslak çalışmalarımı başlatmış durumdayım şu anda” ifadelerine yer verdi.

Bugüne kadar nasılsak bugün de yarın da aynı tavrı gösteririz”

Toroslar Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve geçtiğimiz Meclis toplantısında da tartışmalara neden olan Jandarma yeri olarak plan değişikliği istenilen saha hakkında da görüşlerini ifade eden Başkan Seçer, “Bu çalışmayı siz istediniz, biz yaptık. Bize sorulmadan bu değişiklik yapılmış. Oysaki Atsız Bey bu kadar diyaloğa yakınsa bir telefon ederek, ‘Başkan bey sizden ricam böyle bir değerlendirmemiz var. TOKİ ile bizim bir işimiz var. Sizin de bir katkı sunmanızı istiyorum. Arkadaşlarınızla da konuşun. Bunun teknik olarak olması mümkün. Sizi çok zora sokmayacaksa bu konuda yardımlarınızı istiyorum’ bitti, nokta. İstişare böyle kurulur Atsız Bey. Yani lütfen, biz sizle kaç kez toplandık. Torosların bütün sorunlarını, kendi belediyelerinizin, kendi partinize mensup belediyelerin çözemediği sorunları çözdük. Anamur Belediyesi ile aynı şekilde. Daha önce burada MHP'li bir belediye başkanı yok mu? Sorunlar geçen dönemden geliyor. Bütün Meclis üyelerini davet ettik; Toroslar’ın ilgili bürokratlarını. Dolayısıyla bizim böyle bir yaklaşımımız olamaz. Bugüne kadar nasılsak bugün de yarın da aynı tavrı gösteririz. Yarın bizi arayın, ‘Torosların ve Büyükşehir’in bir sorunu var’ deyin, derhal görüşürüz ve çözeriz. Çözmeye çalışırız demiyorum, çözeriz” diye konuştu. 

“Adaletsizlik dediğimiz, orada villa sahibinin yüzde 75 iskontolu kullanması”

Belediye başkanlarının aralarında yapacakları ‘istişare’ konusunda, geçtiğimiz günlerde kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alanlara ilişkin olarak Toroslar Belediyesi’nin aldığı karar ve bu konuda dağıtılan bir bildiriyi örnek veren Başkan Seçer, söz konusu bildiri ile henüz Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dahi görüşülmemiş bir konu hakkında vatandaşlara yanlış bilgilendirme yapıldığını aktardı. Üzerinde MHP ve AK Parti amblemlerinin ve 41 mahallenin isminin yer aldığı söz konusu bildiride ‘oy çokluğuyla’ kabul edildiği ve söz konusu sorunun da Toroslar Belediyesi’nin önderliğinde çözüldüğünün yazıldığını göstererek, “Bunun içinde Gözne’de, Güzelyayla’da, Soğucak’da var. Yani yaylalık bölgeler de var. En acısı ‘Toroslarımıza hayırlı olsun’ yazılması. Zaten daha buraya Meclis’e gelmeden ‘Hayırlı olsun’a gidilmiş. Bu siyasetendir, şu bildiri siyasidir. Meclis’ten geçmeyen, burada kabul edilmeyen, karşılıklı istişare edilmeyen bir konu kamuoyuyla paylaşılmaz. ‘Siz Meclis’in iradesine ipotek mi koyuyorsunuz?’ derler. Oysaki burada yapacağımız şu; bunu siyaset üstü görelim. Köy statüsünde olan yerleri hep beraber değerlendirelim. Komisyonsa komisyon. Bunlara dikkat etmemiz lazım, olabilecek yerler olsun. Özel bir toplantı yapmadık. Bir imar toplantısı sırasında konuştuk. Şu yıla kadar gelmesi lazım, gitmesi lazım gibi aramızda değerlendirmeler yaptık. Benim de söylediğim şuydu; burada adaletsiz olursak, villası olan kişiye, MESKİ’nin suyunu dörtte bir fiyatına verirsiniz. Ona ucuz su vermek, bütün bir halkı ilgilendiren merkezde kullanılan, yani tam bedel ödeyen abonelerinin faturalarının yükselmesi demektir. Biz bu fiyatları belirlerken maliyet analizi üzerinden gidiyoruz. Maliyetimize göre fiyat veriyoruz; gelirimize, giderimize, maliyetimize bakıyoruz. MESKİ’nin gelirinin azaldığı noktada, gelirinin siyaseten birilerinin ceplerine atıldığı noktada garibin gurebanın üzerine biz haksızlık yapmış oluruz. Haksızlık dediğimiz bu, adaletsizlik dediğimiz de orada villa sahibinin yüzde 75 iskontolu kullanması, tamamen mesele budur. Buradan kimse bir şey çıkartmasın. Burada yapacağınız, adaletli bir şekilde bunu yapmaktır. Ama yok ‘Bizim çoğunluğumuz var, villa sahipleri de yüzde 75 ödesin’ diyorsanız, çoğunlukla geçer. Çoğunlukla geçer ama biz vicdanımıza mahkûm oluruz, ‘bu vicdanlı bir şey olmamış’ deriz. Yani bir yerleşik nüfus var birde yaylacı nüfus var. Yani daha Türkçesi köylünün oturduğu yere tamam ama köyün etrafında yazlık evlere bunu yapamayız. Söylediğim bundan ibaret, çok tartışmaya açık bir konu değil” dedi.

“Meclis’imde böyle bir yakıştırmanın yapılmasından esef duyarım”

Çamlıbel Balıkçı Barınağı bölgesine Su Sporları Merkezi yapılması konusunda meclis üyeleri arasında yaşanan tartışmalara da değinen Başkan Seçer, konunun asıl muhatabının Akdeniz Belediyesi olmadığına dikkat çekti. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın bu konu hakkında kendisini yormaması tavsiyesinde bulunan Başkan Seçer “5 ay sonra seçim var. Hiç bunlara bu kadar mesai harcamaya değmeyecek gibi görünüyor. Ama senin dediğin gibi de Allah'ın dediği olur. Allah'ın dediği olurken de kulunda aklı var, feraseti vardır. Ben ülkeme, ülkemin halkına güveniyorum, çok ferasetlidir. Türkiye'nin siyasal tarihine bakın, öyle seçimler vardır ki beni haklı çıkartır” ifadelerini kullandı.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın söz konusu proje üzerine Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen forum hakkında, “Kendiler çalıp, kendileri oynuyorlar”, “Mikser” gibi söylemlerinin ağır olduğunu dile getiren Başkan Seçer şunları kaydetti:

“’Kişi kendinden bilir işi’ demiş. Ne güzel bir söz yani. Burada bakın kimler yok. Bakın, bu insanları şimdi karşınıza alıyorsunuz. Ne gereği var böyle söze, herkes çağrılmış. Gelmeyenler; Mersin Valiliği, Akdeniz Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ulaştırma Altyapı Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü…. O zaman kapatalım Kent Konseylerini, o yasaları falan hep iptal edelim, ne gereği var. ‘Bürokrasi siyasetin talimatıyla mı hareket ediyor?’ dediğimiz zamanda üzülüyorlar, kırılıyorlar. Ne yapalım? Parlamentoda bu milletvekilleri ne yapar, orada bunları konuşmayacaksa. Anayasaya bağlılık yemini ediyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Geleceksiniz fikirlerinizi söyleyeceksiniz. Kimler yok ki; Tarsus Üniversitesi Rektörlüğü, Çağ, Toros, ODTÜ Deniz Bilimleri,  MESKİ, MEÜ Çevre Mühendisliği, MEÜ Şehir ve Bölge Planlama, MEÜ Su Ürünleri Bölümü, MTSO, MESİAD, MDTO, mimarlar, kanaat önderleri say say bitmiyor. Siz nasıl bunlara ‘Bunlar kendileri çalıyor’, ‘Mikser’ dersiniz Sayın Gültak? Ben onlar adına gerçekten Meclis’imde böyle bir yakıştırmanın yapılmasından esef duyarım. Lütfen bunu düzeltmenizi istiyorum.”

“Kent Konseyi’ne demediğini bırakmıyor. Bir de demokrasi vurgusu yapıyor”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın Su Sporları Merkezi projesi hakkında “Büyükşehir Belediye Başkanı istemiyor” diye suçlandığını söyleyen Başkan Seçer “Bunları ben uygun dille yanıtlamak durumundayım ve onu yapıyorum. ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı istemiyor’ dedi. Bu nereden çıktı? Kent Konseyi’ne demediğini bırakmıyor. Bir de demokrasi vurgusu yapıyor, böyle bir çelişki olur mu? Nereden tutayım ben bunu, ya ben nasıl istemiyorum, ben baştan beri diyorum ki ‘Su Sporları Merkezi olacaksa olsun ama böyle başlıyor marinaya dönüyor’. Çamlıbel’de zaten mevcut dükkânlar boş. Oraların kira değeri düştü. Şimdi burada biz proje başlatacağız. İstiklal Caddesi düzenlemesinden sonra oraya gireceğiz. Orada bir katma değer sağlar mıyız? Bakın canımız çıktı, bu ekonomik krizde yer kiraladık. Şimdi süratle yapılmasını istiyoruz. Bir miktarda geciktik. İşte MESKİ taşınmaya başladı, MESKİ’nin neredeyse yarısı  Silifke Caddesi’ne taşındı. Neden yapıyoruz bunları? Bizim söylediklerimiz somut, hayali konuşmuyoruz. Söylüyoruz, yapıyoruz. Çarşı merkezi canlansın, İstiklal Caddesi ve Çamlıbel mükemmel olsun. Su Sporları Merkezi yapılsın ama kentten bağımsız da bunlar olmaz dedik. Herkesin görüşü alınır, ortak bir mutabakatla bir proje yapılırsa sular seller gibi gider” ifadelerini kullandı.

Başkan Seçer, Meclis üyelerinin Metro şantiyesini gezme taleplerine hızlıca yerine getirdiklerini fakat çok az katılımın olduğunu hatırlatarak, “Kaç kişi gittiniz oraya? Benim aklımla alay etmek gibi gelebilir ama değil. Ben gerçek samimiyeti kamuoyuna göstermek için dedim ki ‘metro ziyareti olacak derhal organizasyonu yapın.’ Buradan Mersin halkının bilmesini istiyorum, kim bu metro projesini engelliyor, kim samimi olarak çaba gösteriyor? 3 gün sonra orayı hazırladık. Cumhur İttifakı’ndan 2 Meclis Üyesi gitti. Biri Sayın Özturan bir diğeri Sayın Topkara. Çok teşekkür ediyorum her ikisine. Kentin sorunlarıyla ilgilenmek için illaki eğer belediye ile ilgili bir konuysa partisinin Meclis üyesi olmak gerekmiyor ya da tam tersi iktidarın bir konusuysa sadece Cumhur İttifakı’nın Meclis üyelerinin ilgilenmesi yeterli değil. Herkesin ortak ilgilenmesi lazım. Bizim de söylediğimiz, isyan ettiğimiz konular bunlar.” dedi.

Bir Meclis üyesinin restore çalışmaları devam eden Karamancılar Konağı hakkındaki değerlendirmesi üzerine de Başkan Seçer, konağı geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğini ve çalışmaların süratle sürdüğünü ifade ederek, “Orası çok büyük bir yer, iki bölüm. Bölümlerden birinde temsili olarak çok güzel bir köşe ayrıldı. Toplantı mekanı olarak düzenleme yapılıyor. Mersin Mutfak Kültürleri Evi. Bir kısmı akademik eğitim için bölümler, bir kısmı mutfak atölyeleri, bir kısmı sergiler, bir kısmı Atatürk’ün temsili toplantı yaptığı bir köşe gibi bir yapılanma var. Lütfen ne zaman istiyorsanız gidin görün. Milli, manevi değerlere önem veriyoruz” diye konuştu.

Başkan Seçer, bir Meclis üyesinin Gülnar’ın Büyükeceli Mahallesi’nde yapılacak olan 5 binlik planlarla ilgili ve Sipahili Mahallesi’ndeki yer tahsisi yapılan arıtma tesisinin son durumları hakkında bilgi istemesi üzerine “5 binlik planların ihalesi yapıldı, Tarım görüşü gelmedi henüz. Dolayısıyla Bakanlık portalına da giremiyoruz. Süreç, Tarım Bakanlığı’nda. Arıtma ile ilgili oranın tahsisi geldi. İhale kararı bu haftaki yönetim kurulunda. Projeleri bitmişti, bize de tahsis kararı ulaştı. Söz olarak geldi ama evrak olarak demek ki yeni geldi, yönetim kuruluna yetişmiş. Bu hafta onaylayacağız, ihalesine çıkıyoruz” dedi.  

 “Elektronik Denetim Sistemi, trafiğin güvenli seyri açısından önemli”

Başkan Seçer, Elektronik Denetim Sistemi’nin yaklaşık 2 yıl önce Meclis’ten geçtiğini hatırlatarak, “Bizzat önceki Sayın Emniyet Müdürü’ne bu konuyu bir an önce olması gerektiğini söyleyen benim. Mevcut Emniyet Müdürü’ne bu konunun önemli olduğunu, EDS’nin trafiğin güvenli seyri açısından önemli olduğunu söyleyen yine benim. Özellikle eğlence, rekreasyon alanlarının, Mersinli yurttaşlarımızın vakit geçirdiği 7,5 kilometrelik Kültür Parkı’nı da kapsayan Adnan Menderes Bulvarı’nda azami hızın 50 kilometreye düşürülmesi teklifini veren de idaredir. Hatta bu konuda ısrarcı olan bizatihi de benim. Neden? Orada elim bir takım kazalara meydan vermeyelim diye. Daha yeni 4 noktaya butonlu ışık taktıran da benim. Çocukların yoğun karşıdan karşıya geçtiğin noktalara montajları da yapıldı. Biri de tam benim oturduğum apartmanın ön tarafı, çocukların Survivor alanının olduğu yer. Cumartesi, Pazar günleri gelin, kış günü bile en az 200 çocuk sayarsınız. Bunları yapıyoruz ama Adnan Menderes’te rallide gibi gidiyorlar.  100-120-150 kilometreyle gidiyorlar. Biz kendi otobüs şoförlerimizi zapt edemiyoruz. Cezai müeyyideler uyguladık kendi şoförlerimize. Kaptırıyorlar gidiyorlar. Bu nasıl olacak? Denetimle olacak. Ya Emniyet’in Trafik Birimleri gidecek denetim yapacak ya da Elektronik Denetim Sistemi kurulacak. Biz her şeyi hazır ettik. İlçe belediyeleri ile dahi bu konuda mutabakat sağladık. EDS’yi nerede kuracağız? Bunların sonuç itibari ile kaynakları nereye gelecek? Ne oranında ne alacak, kim alacak? Hepsini belirlemiş durumdayız. Süreç, Valilik’tedir” dedi.

“Belediye Başkanı Metroyu gerçekleştirmesin diye önüme engeller konuluyor”

Meclis üyelerinin Metro Projesi ziyaretinde, yönelttikleri soruların haber bülteninde yer verilmediği söylemesi üzerine Başkan Seçer, haber bültenini okuyarak eleştirilerin haksız olduğunu ifade etti. Metronun yapılmaması için önüne siyasi engeller konulduğunu aktaran Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Çok net söylüyorum; Metro Mersin için gereklidir, gereksizdir tartışmasından çıktı. Mersin Büyükşehir Belediyesi ya da Belediye Başkanı bu projeyi gerçekleştirmesin diye önüme engeller konuluyor. Bunu net söylüyorum” dedi.  Metronun 3 milyar 300 küsur milyon liraya ihale edildiğini, fiyat farkları ile projenin şu anda en az 7 milyara çıktığını hatırlata Başkan Seçer, “Biz 900 milyon liralık borçlanma yetkisini 2021’in Ağustos’unda almadık mı? Daha sonra o yıl bitti, 2022’nin başında ilave bir teklif getirmedim mi? ‘Bak bu iş gecikti, gecikiyor. Art arda bunları istemek zorundayız, döviz fiyatları arttı’ diyen ben değil miyim? ‘Hele bir bunu kullan’ diyen kendileri değil mi? Şimdi çıkmış Sayın Topkara sırf muhalefet etmek için muhalefet ediyor. Yapma bunu. Benim borç rasyomda bir sıkıntı yok. Buradan haykırıyorum. Diyorsunuz ki; ‘devletin örf ve adetleri vardır’. Devletin örf adetleri bu değil. Bürokratı talimatla zapturapt altına almak değildir, devlette devamlılık esastır. Kalmadı ama mutlaka onun uygulanması lazım. Bu böyle gitmez. Birbirini denetleyen bir mekanizma olmazsa, kurulmazsa bu işin böyle sürdürülebilirliği yok. Atanmış bakan, siz seçilmişsiniz. AK Parti’nin ilk iktidar yılları; ‘Söyleyin bakalım millet mi devlet için devlet mi millet için’ bu jargonu kullanırdı. Sayın Erdoğan konuşmalarında haykırırdı; ‘Oligarşik bürokratik bir yapı. Biz seçilmişiz’ böyle haykırırdı. Şimdi aynı haykırışı ben yapıyorum” dedi.

“Evrak gönderin diyorum, ‘twit’ diyor. Beyefendi ben kapıkulu falan değilim”

Başkan Seçer, konuşmasının devamında ise Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınan Metro Projesi’nin neden hala Hazine’de beklediğini ve imzalanmadığını sordu. Seçer, “Neden imzalamaz? Der ki; uygun değil, borç rasyosu uygun değil. Böyle bir şey var mı? Yok. Böyle bir evrak gönderin diyorum, ‘twit’ diyor. Beyefendi ben siyasiyim, bürokrat değilim, kapıkulu falan hiç değilim. Bürokrat, yasalar çerçevesinde idarenin, görevi yürütmenin planlarını, programlarını hayata geçirmektir hükümetin. Ben yasal olmayan bir şey istemiyorum. Ben hakkım olmayan bir şey istemiyorum” dedi.

Devlet Demiryolları’nın bürokratlarının kendilerine herhangi bir konuda mutlak “hayır” demediklerini ve olumsuz yaklaşmadıklarını da kaydeden Başkan Seçer, “Süreci görüşüyorlar, teknik olarak çözmeye çalışıyorlar. ÇED ile alakası yok bu imzanın. İmzayı vermeme nedeni siyasidir. Bunu kim talimatlandırıyor bilemem. Bakan kendi kafasından yapıyorsa, bir bürokratın bunu yapma şansı yok. Siyaset orada o zaman uyuyor mu? Neden sen bu projeyi geciktiriyorsun diye. Son söz. Siz dediniz ki bu proje gerçekleşmez. Siz bu anlayışta Mersin’e hiçbir şey veremezsiniz. Mersin Büyükşehir Belediyesi ciddi vizyon ortaya konulacak bir kurum. Koca bir vilayet; beşinci sırada vergi ödüyor, Liman’ı, sanayi kuruluşları, turizmi, tarımı, her şey var” diye konuştu. Metroda hala iki ileri bir geri gidildiğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Anlaşamadığımız nokta şu. Yazık ediyorsunuz kente. Ankara’da siyaset yapanlar güçlü olsa bu Mersin daha farklı olur, daha farklı noktaya gelir. Parsayı başka iller götürüyor. Benim haykırışım bundandır. Siz hala bir metroda iki ileri bir geri. Bu bir engellemedir. Bunu açık seçik söylüyorum. Kimseden korkmuyorum. Beyanat da veririm, twit de atarım, gerekli eleştiriyi yaparım. Burası atama bir makam değil. Beni halk seçiyor, halka hesap vereceğim. Doğruları anlatmak görevim. Metroyu da biz bitiririz” dedi.

“4 merkez ilçede 20 yılı aşkın süredir tamamlanamayan imar planlarını onaylamış ve tamamlamış oluyoruz”

Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 2. Etap 2. Bölge 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili konuşan Başkan Seçer, “Bununla beraber; Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli ilçelerinde merkezde, 20 yılı aşkın süredir tamamlanamayan imar planlarını onaylamış ve tamamlamış oluyoruz. Bugün onaylayacağımız son etap Akdeniz’in. Zaten iki etaptı bu; 1. ve 2. bölge. Deliçay ile Tarsus arasında Çukurova Sanayi’nin eski yeri, Huzurkent-Tarsus arası otoban bağlantı yerinin olduğu yere kadar gidiyor. Yaklaşık 19 bin 600 hektarı kapsıyor, bu ciddi bir alan yani 196 bin dekar demektir bu. Bu etap içerisinde; Karacailyas, Huzurkent, Adanalıoğlu, Kazanlı ve Sarıibrahimli gibi yarı kırsal ve kırsal yerleşimler olmak üzere 21 adet yerleşim yeri var. Bu etapta 335 hektar depolama ve enerji depolama alanı, 3 bin 335 dekar demektir bu, 6 bin 800 dekar konut dışı kentsel çalışma alanı olmak üzere toplam bin hektar çalışma alanı önerilmiştir” ifadelerini kullandı.

Daha önce onaylanan Deliçay’dan Mersin merkeze doğru olan ve 1. Bölge olarak adlandırılan bölümde bin dekar çalışma alanı planlandığını hatırlatan Seçer, “OSB’ler hariç Mersin’e yaklaşık 2 bin hektar yani 20 bin dönüm çalışma ve istihdam alanı yaratacak yatırımların yapılacağı, Mersin’i lojistik bir kent yapacak olan çalışmaları burada tamamlamak üzereyiz. Söz konusu kentsel çalışma alanları ile kentin lojistik kimliği ön plana çıkacak, kente yeni yatırım alanları kazandırılmış olacaktır. Bu plan çalışmasıyla kentin iş ve aş alanlarını büyütmüş olacağız” dedi.

İlçe belediyelerinin 1/1000 ölçekli planlarını ve imar uygulamalarını ivedilikle tamamlayarak bölgeyi yatırıma hazır hale getirmesi gerektiğini belirten Başkan Seçer, “İşte o zaman bizden istenen küçük sanayi sitesi yerleri, sanayi sitesi yerleri, toplu iş yerleri, farklı meslek gruplarına mobilyacılar sitesi, hurdacılar sitesi; bunu çoğaltabiliriz, siteleri yapma imkanımız artıyor ve doğal olarak da lojistik depolar bu bölgenin başat sektörlerinden bir tanesi” diye konuştu. Seçer, “Bu etap içerisindeki bir diğer önemli plan kararı ise D-400 karayolunun alternatifi niteliğindeki lastik tekerlekli yük taşımacılığının yeni güzergâhı olan 50 metre çaplı yolu Hal kavşağından OSB’ye buradan da Mersin-Antalya otoyoluna bağlamış oluyoruz. Plan bölgesi otoban bağlantı yolu, Huzurkent- Tarsus arası oraya kadar yol belli, 1/1000’lik çalışmalar yapılacak, uygulamalar yapılacak ve biz bu yolların açım çalışmalarına, bu bulvarları hayata geçirme çalışmalarına başlayacağız. Aslında bu Tarsus’a kadar uzanacak bir yol ancak tarım alanı, Tarım Bakanlığı tarım dışı bırakmadı, otoban bağlantı yoluyla Tarsus arasında bizim taleplerimiz vardı, orayı tarım dışına almadığı için şu anda burada herhangi bir imar çalışmamız, doğal olarak da böyle bir uygulama yapma şansımız yok.”

Yaylalarla ilgili prosedürlerin de devam ettiğini sözlerine ekleyen Seçer, “Şimdi sıra yaylalarda, bunun prosedürleri devam ediyor. Bunların da süratle gerçekleşmesi durumunda yaylalardaki sorunları da kısa sürede çözmek istiyoruz. Yine dört merkez ilçe dışındaki yerlerde de, hem merkezde hem yayalardaki çalışmalarımız zaten devam ediyor” dedi.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER