Kadınlardan mor cepken duyarlılığı çağrısı

İstikbal Özel Haber/ Fatma Aydın-Mersin/ Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Mersin Şubesi tarafından düzenlenen ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ etkinliğinde, kadınlar topluma şiddete karşı mor cepken dayanışması çağrısında bulundu.

Kadınlardan mor cepken duyarlılığı çağrısı

Kadınlardan mor cepken duyarlılığı çağrısı

İstikbal Özel Haber/ Fatma Aydın-Mersin/ Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Mersin Şubesi tarafından düzenlenen ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ etkinliğinde, kadınlar topluma şiddete karşı mor cepken dayanışması çağrısında bulundu.

Mersinli uluslararası ressam Nazan Kundak resim galerisinde gerçekleşen söyleşide söz alan Nazan Kundak, Yörük yaşam biçimi, Yörük yaşamına dair eserleri ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Araştırmacı yazar Saadet Atay Bilir konuşmasında, Türk toplumunda ve tarihte Türk devletlerinde kadının yerini anlattı.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Mersin Şubesi Başkanı Şerife Arıcı Yıldız  MOR Cepkenin Türk töresindeki yerini anlatarak, kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin gün be gün arttığı bu günlerde; şiddete ve şiddet uygulayanlara karşı Yörük töresindeki sosyal tepki ve cezalandırmaya dönmeye ihtiyacımız olduğunu, toplumun şiddet mağdurunu koruma ve şiddet uygulayanı dışlama tepkisinin, adli ceza kadar etkili olduğunu ifade etti.

MOR CEPKEN, TOPLUMSAL MÜCADELENİN BİR SEMBOLÜDÜR

Yıldız; “Mor Cepken, Türk adet ve töresinde kadına yönelik şiddet ve toplumsal mücadelenin bir sembolüdür. Mor Cepken, Türk töresinde, Yörük ailelerinde her genç kızın sandığına konulan ama sandığın en dibine konan bir giysiydi. Bunun nedeni her ne kadar çeyize konulsa da, bu cepkenin giyilmesinin hiç istenmemesiydi. Çünkü bu cepken darda kalan eşi tarafından şiddete uğrayan, eziyet gören aldatılan ya da boşanmak isteyen kadınların böyle bir duyguyu sahip olduklarında ve yaşadıklarında giyilir. Bunu birilerine anlatmak şeklinde değil ama bunu giyip görünen bir meydana oturarak bunu ifade etsin diye bir simge olan ve de kuşaklar boyu taşınıp gelen bir giysidir. Kadın bu giysiyi mor cepkeni giydiğinde bunu gören aile üyeler komşular oba sakinleri o kadının başına toplanırlardı, kadınla dayanışma duygusu içinde olurlar ona destek verirlerdi. Ama bundan daha önemli bir şey yaparlardı. Kadına mor cepkeni giydiren erkeği aileden de obadan da dışlarlardı. Kimse onunla konuşmazdı. Çoğu kez karısı onu affetmezse obayı terk etmek zorunda kalırdı. Eğer karısından boşanırsa başka bir aile ona kızını vermezdi. Bu olumsuz sicilinden dolayı. Karısı onu affetmezse obası ve toplum onu asla affetmezdi.” Şeklinde konuştu.

YENİDEN MOR CEPKEN DUYARLILIĞINA DÖNELİM

Türk ve dünya toplumu olarak da Mor Cepken duyarlılığına dönülmesini isteyen Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Mersin Şubesi Başkanı Şerife Arıcı, “Şiddet ve toplumsal mücadele konusunda bu mor cepkeni giyindik ve bu konu ile ilgili çalışmalarımızda bunu bir bayrak haline getirdik çünkü biz istiyoruz ki; Türk toplumu ve dünya toplumu olarak da  yeniden Mor Cepken duyarlılığına dönelim.” Dedi.

Toplantıya Yenişehir Kadın ve Aile Müdürü Deniz Şehitoğlu, Kültür Müdürü Deniz Özen, Güvenevler Muhtarı Rahime Sarı, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Hülya Yücel, Kurucu Başkanı Nuray Bozbey ve Y. K üyeleri, Aslanköylüler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Firdevs Erdoğrul ve Üyeleri, Dersimliler Derneği Başkanı Nurşen Çığlık, Suriye Türk Kültür Derneği Başkanı, Mersin Bisikletli Kadınlar Hareketi Lideri Ebru Petek Budur ve Üyeleri katıldı.

Toplantı sonunda TÜKD ve katılımcılar şiddete karşı toplumsal dayanışma ( Mor Cepken)  çağrısında bulundular.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2022, 14:45

mersinistikbal

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şule Sonmez
Şule Sonmez - 1 yıl Önce

Unutulan değerlerimize sahip çıkalım.

SIRADAKİ HABER