Dünya Çiftçiler günü buruk kutlandı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Mersin Ziraat Odası önünde yapılan basın toplantısında Tarım Platformu Bileşenleri adına Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim konuşma yaptı.

Dünya Çiftçiler günü buruk kutlandı

Dünya Çiftçiler günü buruk kutlandı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Mersin Ziraat Odası önünde yapılan basın toplantısında Tarım Platformu Bileşenleri adına Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim konuşma yaptı. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz’da çiftçilerin ‘Çiftçiler Günü’nü kutladı. Yılmaz: Emekleriyle alın teriyle toprağımızı yoğuran inadına üretim yapan usanmadan bıkmadan para kazanmasa dahi ülkemiz ekonomisine katkı yapan milli ekonomimize katkı yapan gıda üreten çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz. Emeklerine ve yüreklerine sağlık olsun.” Dedi.

Çiftçilerin sorunlarını dile getiren Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, “Tüm tarımsal girdilerin fiyatına her geçen gün yeni zamlar geliyor.” Diyerek çiftçilerin üretimde zorlandığını iddia etti. Birim: “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Çiftçinin, tarım gıda ve insan yaşamındaki önemini vurgulamak amacıyla belirlenmiş, şenlikle kutlanması gereken bir gün. Ne yazık ki, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki gelişmeler tüm bu alanlarda yaşanan sıkıntıların gölgesinde kalmış durumda. Türkiye'de çiftçilerimiz tarlalarına gübre atmakta ve ürettiklerini değerine satmakta zorlanıyor. Yalnız gübrenin değil, benzinin, mazotun, elektriğin, doğalgazın, suyun ve hayvan yeminin, tüm tarımsal girdilerin fiyatına her geçen gün yeni zamlar geliyor. Çiftçiler üretimden çekilirken ekilmeyen topraklar geri döndürülemez biçimde ekilebilir niteliğini kaybediyor ya da betona gömülüyor. Bir zamanlar kendine yeterli olmakla övünen ülkemizde artık bir kaç ürün dışında tüm ürünlerde ithalata bağımlılık maalesef artıyor. Bu duruma hiç kuşkusuz izlenen yanlış tarım politikaları sonucunda geldik...”Dedi.

Çiftçilerin borcunun arttığını belirten Başkan Birim, gübre ve tohum maliyetlerinin de artığını dile getirerek; Mersin’deki tarım sorunlarını anlattı. Başkan Birim: “İlimiz özelinde bakacak olursak Mersin bir Tarım kenti olup birçok dönemde meyve sebzesinin üretici ile tüketici arasındaki fahiş fiyat farkı maalesef  bir türlü engellenemedi.  Bunu engelleyemediğimiz içinde bu işten hem tüketici hem üretici zarar gördü. Mersin ilimiz Limon, Muz, Çilek,  Erik, Yeni Dünya, Kabak, Badem, başta olmak üzere birçok üründe Türkiye birinciliği olan,  turfanda yetiştiricilikte ise önemli iki ilimizden bir tanesidir. Fakat çiftçimiz her türlü afete maruz kaldığında  gerekli desteği  zamanında alamamaktadır. Yoğun tarım potansiyeli yüksek olan Mersinde Sera ve Açık Sebzecilik, Bahçecilik, Bağ, Bostan ve Tarla Ziraati yapılmakta, tarımsal girdi fiyatlarının yüksekliği çiftçimizin belini bükmektedir. Oysa içinden geçtiğimiz bu ekonomik dar boğazdan kurtulmanın tek reçetesi küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin ve üreticilerin bir araya gelerek oluşturdukları kooperatiflerin desteklenmesinden geçmektedir.

 Buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, pamuk gibi ürünlerde dışa bağımlılık artarken Çukurova’da hasat dönemi yaklaşmış olmasına karşın alım fiyatları açıklanmış değil. Üretim planlaması olmadığı için çiftçi ne ekeceğini şaşırmış durumda. Tam hasat döneminde fiyat açıklanacağı sırada "sıfır gümrüklü ithalat"ın önünün açılması korkusu çiftçinin üretim yapmasını engelliyor. Üretilen ürünün alım garantisi yok.  Üretim planı olmadığı için çiftçi hangi ürünü ekeceğini bilemiyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra dünyada hem buğday ve ayçiçeği gibi önemli tarım ürünlerinde hem de petrol ürünü olan tarımsal girdilerde arz-talep piyasaları karışmış durumda.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER