Büyükşehir'den 5 Noktada "Şiddet Farkındalık Semineri"

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında bir dizi “Şiddet Farkındalık Semineri” düzenledi. Erdemli, Tarsus ve Aydıncık ilçelerinde yapılan seminerler kent merkezinde devam etti. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen seminere Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile çok sayıda mahalle muhtarı katıldı. Kadına yönelik şiddet kapsamında bilgilendirilen muhtarlar, “Kadına şiddet; korkaklıktır” ve “Şiddet artık son bulsun” mesajı verdi.

Büyükşehir'den 5 Noktada "Şiddet Farkındalık Semineri"

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN 5 NOKTADA “ŞİDDET FARKINDALIK SEMİNERİ”

MUHTARLARA KADINA ŞİDDETİN BOYUTLARI ANLATILDI

MUHTARLARDAN “KADINA ŞİDDET; KORKAKLIKTIR” MESAJI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında bir dizi “Şiddet Farkındalık Semineri” düzenledi. Erdemli, Tarsus ve Aydıncık ilçelerinde yapılan seminerler kent merkezinde devam etti. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen seminere Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile çok sayıda mahalle muhtarı katıldı. Kadına yönelik şiddet kapsamında bilgilendirilen muhtarlar, “Kadına şiddet; korkaklıktır” ve “Şiddet artık son bulsun” mesajı verdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında Erdemli ilçesinde başlattığı “Şiddet Farkındalık Semineri”ni Tarsus ve Aydıncık ilçeleri ile sürdürdü. Mut ilçesinde noktalanacak seminerin 4’ncü adresi ise kent merkezi oldu. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen seminere Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in yanı sıra çok sayıda mahalle muhtarı katıldı. 

Psikolog Deniz Liman, kadına yönelik şiddetin boyutlarını anlattı

Seminere muhtarların yanı sıra vatandaşlar da katılım sağladı. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nde görevli Psikolog Deniz Liman, yaptığı sunumda bir kadının şiddete maruz kaldığını işaret eden 7 şüpheye dikkat çekti. Şiddete maruz kalan bir kadına nasıl davranılması gerektiğini de anlatan Liman, başvurulabilecek mercileri işaret etti.  Seminerde, 2014 yılında yapılan ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nı referans gösteren Liman, fiziksel şiddet oranının kentlerde yüzde 38, kırsalda ise yüzde 43 oranında olduğunu vurguladı.

“Kadının ekonomik yönden güçlenmesi çok önemli”

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, çok kıymetli bir seminer gerçekleştirildiğini belirterek, “İnsanlar en azından kendileri olmasa da çevresinde şiddet gören kadınların nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda bilgilendirilmiş oluyor. Bunun yanında kadının ekonomik yönden güçlenmesi çok önemli. Kadın ekonomik yönden güçlendirildiği takdirde ayaklarının üzerine daha sağlam basacak, kendine özgüveni artacak ve sosyalleşme konusunda daha rahat olacak. İnsanlarla bir araya gelecek, yeni şeyler öğrenecek. Durumunun farkında olacak. Dolayısıyla kadınların desteklenmesi, kendilerini güçlü kılması için her türlü farkındalık eğitimlerinin verilmesi ve ekonomik olarak da güçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

“Muhtarlar mahallelerimizin kilit taşları”

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu ise kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla birçok çalışma gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Muhtarlar mahallelerimizin kilit taşları. Farkındalıklarını artırmak gerekiyor. Şiddetin tanımını bilmeleri gerekiyor. Eğer şiddetin farkında olmazlarsa düzeltemezler. O yüzden muhtarlarımızla yoğun çalışmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Muhtarlığa gelip kadınları yanımızda tehdit eden erkeklerle karşı karşıya geliyoruz”

Yenişehir ilçesi 50. Yıl Mahalle Muhtarı Nergiz Özcan, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını vurgulayarak, “Kadına şiddet ekonomik şartlardan dolayı tamamen üst seviyeye çıktı. Şiddet çok fazla arttı. Kadınlarımız biz kadın muhtarlara çok daha rahat ulaşabiliyorlar. Kadın muhtarların sayısı arttıkça kadınların sorunları daha da gün yüzüne çıkmaya başladı. Çünkü kadınlar, sorunlarını kadınlara çok daha rahat anlatabiliyor. Bizzat muhtarlığa gelip de kadınları yanımızda tehdit eden erkeklerle karşı karşıya geliyoruz. Kadına şiddetin artık son bulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

“Kadına şiddet; acizliktir, eğitimsizliktir, beceriksizliktir, korkaklıktır”

Palmiye Mahallesi Muhtarı Yusuf Yegül, ekonomik sıkıntıların şiddeti tetiklediğini belirterek, “Kadına şiddetin her türlüsüne karşıyız. Ekonomik şartlar her türlü yanlışı beraberinde getiriyor. Şiddet yönünden şu ana kadar bize müracaat eden olmadı ama müracaat edilirse biz de ona yardımcı olmak için gerekli her türlü tedbiri alacağız. Gerçekten bu son zamanda kadına şiddet inanılmaz duruma geldi” ifadelerine yer verdi.

Yenişehir ilçesi Pirireis Mahalle Muhtarı Aziz Ekinciler de son günlerde yaşanan kadına şiddet olaylarını üzüntüyle karşıladığını ifade ederek, “Kadına şiddet; acizliktir, eğitimsizliktir, beceriksizliktir, korkaklıktır. Eğitimli insanlar kadına şiddet uygulamazlar. Bütün bunlar hep eğitimden geçiyor” dedi.

“Şiddete fazlaca maruz kalıyoruz ve hiç önüne geçilmiyor”

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi personeli Aylin Ketre ise “Dışarı çıkmaya korkuyoruz” diyerek başladığı kaygı dolu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Gecenin bir yarısı dışarı çıkamıyorsunuz. Çalıştığımız için sabah erken yola çıkan insanlarız. Saat 06.00’da yola çıktığımda maalesef yürümeye korkuyorum. Çünkü arkamdan bisikletli biri geçerken laf atıyor. Sıkıntı yaşıyorsunuz. Şiddetin her türlüsü sıkıntıyken, biz maalesef fiziksel şiddete de psikolojik şiddete de fazlaca maruz kalıyoruz ve hiç önüne geçilmiyor.”

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER