Başkan Seçer: “Planlar Konusunda İşin Şeffaf Yürümesi İçin Her Türlü Katkıyı Sunuyorum”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 2. Birleşimi’nde konuşan Başkan Seçer, imar planlarını değerlendirdi.

Başkan Seçer: “Planlar Konusunda İşin Şeffaf Yürümesi İçin Her Türlü Katkıyı Sunuyorum”

BAŞKAN SEÇER: “PLANLAR KONUSUNDA İŞİN ŞEFFAF YÜRÜMESİ İÇİN HER TÜRLÜ KATKIYI SUNUYORUM”

“PLANLARI DOĞRU DÜRÜST YAPALIM VE BUNDAN SONRA SADIK KALALIM”

“ERDEMLİ, TARİHİNDE GÖRMEDİĞİ HİZMETLERİ BİZDEN ALIYOR”

“ERDEMLİ’YE YAPILACAK OLAN BUTİK BİR OTOGAR”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 2. Birleşimi’nde konuşan Başkan Seçer, imar planlarını değerlendirdi. Seçer, “İşin şeffaf, hakka, hukuka uygun bir şekilde yürümesi için her türlü katkıyı sunuyorum. Ama kolay yürümüyor. Bunu da görüyorum. Bu planları bir an önce bitireceğiz” dedi. Yapılacak planlara sadık kalınmasının önemini vurgulayan Başkan Seçer, “Planları doğru dürüst yapalım ve bundan sonra sadık kalalım ona” ifadelerini kullandı.

Erdemli’ye yapılacak otogarın programlarında olduğunu vurgulayan Seçer, “Erdemli halkına buradan sesleniyorum. Otogar yapmak istiyoruz, çok ivedi yapmak istiyoruz. Yer sorunu yaşıyoruz” dedi. Sorumluluk alanlarındaki noktalarda görevden kaçmadıklarını, Erdemli’nin tarihinde görmediği hizmetleri aldığını dile getiren Seçer, “Biz Erdemli’ye otogar olması gerektiğini söylüyoruz. Yapılacak olan butik bir otogar. Böyle devasa, abuk sabuk bir otogar da değil. Şöyle güzel, yeni nesil bir mimariyle, düzgün bir çizimle bir otogar yapılacak. Biz bunu hemen yaparız” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 Yılı Ocak Ayı 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan birleşimde komisyonlara havale edilen 21 ve birimlerden gelen 3 madde olmak üzere toplam 24 madde görüşüldü. Toplantıda imar planlarını değerlendiren Başkan Seçer, “İşin şeffaf, hakka, hukuka uygun bir şekilde yürümesi için her türlü katkıyı sunuyorum. Ama kolay yürümüyor. Bunu da görüyorum. Bu planları bir an önce bitireceğiz” dedi. Seçer, yapılacak planlara sadık kalınması gerektiğini de vurguladı.

“Erdemli’de bizim sorunumuz yer sorunu. Dağın başına otogar yapamazsınız”

Bazı Meclis üyelerinin Erdemli’deki otogar konusuyla ilgili yaptıkları değerlendirmeler üzerine konuşan Başkan Seçer, şunları söyledi:

Erdemli Belediyesi ile sürekli görüşmelerimiz oluyor. Biz ‘otogar yapmayalım’ demedik. Buraya yapılacak otogar butik bir otogar. Bizim için maliyeti bizi yoracak, çok düşündürecek bir maliyet değil ama bizim sorunumuz yer sorunu. Her yerde de olmuyor, dağın başına otogar yapamazsınız. Lokasyonu iyi seçmeniz lazım. Olması gereken noktalarda yerimiz yok. Kimin var? Erdemli Belediyesi’nin var. Bizim problemli olduğumuz bir yer var. Dava sonucunu bekledik, dava sonucu Erdemli Belediyesi’nin lehine sonuçlandı. Kocahasanlı 9 dönümlük yer, orada biliyorsunuz Kocahasanlı Hali de var. Dedik ki ifraz yapalım. Erdemli Belediyesi bunu kabul etmedi. Erdemli Belediyesi’nin Kocahasanlı’da olduğu gibi yine Alata’da bir yeri var. Biz bunu da talep ettik. Bize ‘bedeli karşılığı verebiliriz’ dendi ve şu anda da biz 4 bin 900 metrekarelik Kocahasanlı’da bulunan Hazine arazisi için Aralık’ın 2’sinde Bakanlık’a bir talepte bulunduk. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ‘Bunu bize tahsis edin. Biz buraya hemen otogar yapalım’ dedik. Otogar hikâyesi bundan ibarettir. Yani biz ‘yapmayalım’ demiyoruz. Ya Kocahasanlı’daki araziyi ifraz edelim ya bize tahsis yapsın Erdemli Belediyesi biz yapalım, şu anda bizim görev alanımız içerisinde ya da Alata’daki yer konusunda bize yardımcı olsun. Yani yer temininde bize yardımcı olan olursa bu Milli Emlak’tır, belediyedir hemen yarın biz yapmaya hazırız, buradan da tüm Erdemlili hemşehrilerime duyurmak istiyorum.”

“Ufak şeylerde eğer dananın altından buzağı aranıyorsa bu işler çözülmez”

Başkan Seçer, konuyla ilgili önceki dönemde belediyelerin mahkemelik olduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

“Daha önceki Büyükşehir Belediyesi ile Erdemli Belediyesi aynı partiye mensup iki belediye. Birbiriyle mahkemeleşmiş. Gelmiş bizim dönemimize mahkeme sonuçlanmış, biz bu ara Erdemli Belediyesi ile görüşüyoruz, biz de sonuç almaya çalışıyoruz ve Erdemli Belediyesi lehine karar vermiş. Burada bizim de yerimiz var. ‘Burada ifraz yapalım’ dedik. Biz bir an önce buraya bir çalışma yapalım. Cephe tartışması çıktı. Burası bizim olsun, burası sizin olsun. Ufak şeylerde eğer dananın altından buzağı aranıyorsa bu işler çözülmez. İfraz istenmiş. E peki bizim bu ifrazda ön tarafı istememizden doğal bir şey olabilir mi? Çünkü otogar yolun kenarında olmayacak mı? Şimdi bu kadar ufak şeylerin peşinde olan bir anlayışla bizim anlaşmamız zaten mümkün değil. ‘Verin parasını alın’ diyorlar. Tamam o bizde rezerv dursun şimdi. Alata’da da böyle bir tartışma olmuş, yine bizden bedel ödenmiş. Siz ilçe belediyesisiniz, ilçe belediye başkanısınız. Orada siz söylüyorsunuz. Bak ne güzel. Diyorsunuz ki; ‘Ey Büyükşehir’, sizin jargonunuzla konuşuyorum. ‘Ey Büyükşehir!’ ‘Buyurun Erdemli Belediyesi’. ‘Ya bu otogar sorununu çöz, ya bize ver, biz çözeceğiz. Şimdi bu mantıklı bir yaklaşım değil. Bu doğru bir yaklaşım da değil. Siz çok samimiyseniz, ya kardeşim bu görev sana ait. Bu da kamunun malı. Sayın Başkan diyor ki ‘babamın malı değil’. Yapacağım otogar zaten babamın malı olmayacak, benim olmayacak, kamunun olacak. Gelin orada ifraz yapalım, hemen oradan bize uygun kaç metrekare ise verin, başlayalım Başkan. Sen para istiyorsun, şimdi de sürekli para, sürekli para. Biz verelim, yani çok zorda kalırsak şimdi Milli Emlak'tan istedik. Yani devletin bütün kurumlarının kapısı bu belediyeye kapalı olacak. Ya bu da adalet değil ki. Milli Emlak’a gönderdik, bekleyelim. O da göndermezse yok kardeşim vermiyoruz derse milletin parasıyla gidip arazi satın alacağız. Şimdi işin net şekli budur. Yani bu yazının bence hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Çünkü samimi değil. Biz sizle konuştuk, başkanlar düzeyinde konuştuk ve gündeme getiren yine siz oldunuz, ben olmadım. Ama bunu da benim cevaplama hakkım var. Konu bundan ibarettir.”

“Kimse bize ‘Ey Büyükşehir, yapıyorsan yap!’ diyemez. Biz görevimizi yaparız”

Erdemli’ye yapılacak otogarın programlarında olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Herkes para istiyor benden. Para ver; para veren yok. Yardımcı ol; yardımcı olan yok. Ama halk da duysun. Ben ‘otogar yapmam’ dedim mi, demedim. Diyorum ki programımda var benim. Onu yapacak. Size de sordum nasıl olsun, fikir sordum ama yer konusunda bu kadar imtina edilmez ya, bu kadar olmaz yani. Bir olay daha anlatayım Erdemli ile ilgili, yeri gelmişken. Biz orada bir hal inşaatı sürdürüyoruz 30 milyonun üzerinde. Orada 15 bin metrekare ilçe belediyesinin yeri vardı. Baktık ki, inşaat yarım kalmış, problem çözülsün diye ben 15 bin metrekareyi parasını verip almak zorunda kaldım. ‘Tamam’ dedim. Arkadaşlar çalışmaya başladı. Değer tespiti yapacaklar. Kaç paraysa yasal olarak götüreceğiz, yatıracağız, tapuyu üzerimize devralacağız. Hukuk İşleri dedi ki; ‘biz inceledik geriden gelen evrakları, zaten falan, falan, falan nedenlerden dolayı burası bize ait’ ve bize vermek zorunda kaldılar. Yani ben halin inşaatını başlatma çabasını 15 dönüm şu anda üzerine hal yapılıyor, yeri almayı kabul ettim, Allah'tan Hukuk İşleri imdadıma yetişti, zaten burası bizim diye. Yani görünen, bizim Emlak İstimlak’ta ilçe belediyesine ait ama daha sonra bu herhalde Büyükşehir Yasası’ndan sonra alımlar da, verimler de unutulmuş orada. Arkadaşlar, böyle olaylar yaşıyoruz ve şimdi aynı halin satışına yine engel olan aynı düşünce. Yani bir taraftan diyor ki 15 dönümü benden parayla satın al, arsanın problemi çözülüyor. Şimdi yapacağım diyorum bari yasal hakkım % 50’sini satayım, hayır diyor onu da satamazsın. Bunun adalet neresinde? Bunun hakkaniyet neresinde? Biri bana çıksın söylesin arkadaşlar. Herkes benden para isteyecek, devletin malına para isteyecek, Milli Emlak bana tahsis yapmayacak, ilçe belediyeleri benden para isteyecek. Halk benden yol isteyecek, otogar isteyecek, otopark isteyecek. Ben nasıl yapacağım yani? Kimse bize ‘Ey Büyükşehir, yapıyorsan yap!’ diyemez. Biz görevimizi yaparız. Bu cümle de hoş kaçmadı. Bize kimse ‘Ey!’ diyemez bir kere. Ben Büyükşehir’im. Bana ‘Ey!’ diyemezsiniz. Ben size ‘Ey Erdemli Belediyesi’ demiyorum.”

“Erdemli, tarihinde görmediği hizmetleri bizden alıyor”

Kanalizasyon konusundaki eleştirilere de yanıt veren Başkan Seçer, “Çözüyoruz. Erdemli, tarihinde görmediği hizmetleri bizden alıyor. Halk orada. Sokağa çıkarsan halk sana söyler. Vallahi ben Erdemli'ye gittiğim zaman rahat rahat dolaşıyorum. Demek ki hizmet yapıyorum. Hangi köye istiyorsanız gidelim” dedi.

Sorumluluk alanlarında olan noktalarda görevden kaçmadıklarını, Erdemli’ye butik bir otogar yapmak istediklerini dile getiren Seçer, “Böyle devasa, abuk sabuk bir otogar da değil. Şöyle güzel, yeni nesil bir mimariyle, düzgün bir çizimle bir otogar yapılacak. Biz bunu hemen yaparız” ifadelerini kullandı. Seçer, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’ya, “Bu araziyi bize veriyor musunuz halkın huzurunda? İfraz yapıyor musunuz, bir söz verin bize. Tamam mı Başkan ifraz edelim mi orayı?” dedi. Başkan Tollu ise “Belediye Meclisi’nden alınan karar arsanın değiş tokuşu konusunda” cevabını verdi. Seçer de bunun üzerine; “Belediye Meclis kararı kutsal metin mi? Bir daha karar al. Sayın Topkara destekler eminim ki. Diğer Meclis üyelerimiz, Erdemli Meclis üyelerimiz” dedi. Başkan Seçer, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tamam biz başımızın çaresine bakacağız. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, öyle görünüyor. Ben de Erdemli halkına buradan sesleniyorum. Otogar yapmak istiyoruz, çok ivedi yapmak istiyoruz. Yer sorunu yaşıyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi Erdemli Belediye Başkanı ‘Meclis kararı aldım’ diyor. ‘Bedeli karşılığı bunu size verebilirim ya da takas yapabilirim' diyor. Bu bir yoldur. Parayı veren herkese zaten satılır burası. Biz de diyoruz ki ‘Kocahasanlı Hali’nde mahkeme bitti, hukuki engel yok, bunları ayıralım.’ Daha Türkçe konuşalım; ifraz yapalım, ayıralım. Bizim yerimiz belli olsun. Sizin yeriniz belli olsun. Bizim yerimiz belli olurken de anayol kenarını verin ki, otogar yapıyoruz netice itibariyle. D-400’ün kenarı olması lazım. Orada sıkıntı çıkartıyor belediye. Bu şekilde bizim anlaşmamız mümkün değil. Biraz daha sabır bekliyoruz. Aralık’ın başında Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne yazımızı yazdık. Orada uygun gördüğümüz 6 dönümlük sanıyorum bir yerimiz var. 4 bin 900 metrekare yer var. Oranın sonucunu bekleyeceğiz, ona göre hareket edeceğiz.”

“Planları bir an önce bitireceğiz”

Başkan Seçer, Meclis toplantısında gündeme gelen imar planlarıyla ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı:

“Bu planları bitirmek zorundayız. Vatandaşlarımıza buradan seslenmek istiyorum: Bir Belediye Başkanı olarak onların taleplerini, isteklerini yaşadıkları zorlukları biliyorum. İşin şeffaf, hakka, hukuka uygun bir şekilde yürümesi için her türlü katkıyı sunuyorum. Ama kolay yürümüyor. Bunu da görüyorum. Bu planları bir an önce bitireceğiz. Yenişehir, Toroslar, Akdeniz, Mezitli’de sorun kalmadı. Bitecek, daha da hızlanacağız. Herkes bunları bekliyor. Yayla yerleri, bölgeleri başta Toroslar, Çamlıyayla olmak üzere buralar çok önemli. Vatandaşların benden talebi var. Komisyonu da buradan bu anlamda hassas olmaları yönünde uyarıyorum. Biz bürokrasiyi zaten her daim uyarıyoruz. Bir daha uyarıyoruz, bir daha uyarıyoruz. Şimdi burada bizim de elimizde olmayan bazı gelişmeler oluyor. İşi geciktiren nedenlerden bir tanesi de o.”

İmar planlarının kent için önemine değinen Başkan Seçer, “Bir şehrin planı olur, üst planı olur, en üst planı olur, bir alt planı olur, nihai uygulama planı olur ve herkes buna riayet eder arkadaşlar. Herhalde bu bizim gibi ülkelere matuf bir şey midir? Ben sanmıyorum. Yani planlı, programlı büyüyen gelişmiş ülkelerin, gelişmiş şehirlerinde böyle bir uygulama olmaz. Mersin’e de ben yakıştıramam bu saatten sonra. Onun için planları doğru dürüst yapalım ve bundan sonra sadık kalalım ona. Ama inanılmaz bir teklif. Yani plan tadilatından plan değişikliğine kadar herkes bir şey istiyor. Şu da bir gerçek: Herkes çok para kazanmak istiyor. ‘Daha fazla kat, metrekare, ticari alan yapayım’. Şimdi kafa buna çalıştığı için de burada kent yoruluyor, ciddi anlamda zarar görüyor. Bu kente de, bize de yazık oluyor” diye konuştu.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER